Теми статей
Обрати теми

Неоподатковувані основні засоби ліквідуються: що з ПДВ?

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
БЗ 101.04*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Висновок документа

Якщо основні засоби (ОЗ) були переведені в неоподатковувану діяльність і при цьому були нараховані податкові зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ, то:

— при їх ліквідації за самостійним рішенням з нарахуванням податкових зобов’язань згідно з п. 189.9 ПКУ податкові зобов’язання, нараховані згідно з п. 198.5 ПКУ, підлягають коригуванню;

— при їх ліквідації в разі знищення, руйнування або в інших випадках (у т. ч. при поданні відповідного документа) податкові зобов’язання з ПДВ не нараховуються

Це роз’яснення цікаве не лише тим платникам, які ліквідують об’єкти ОЗ. Передусім важливе посилання податківців про коригування компенсуючих ПЗ. Якщо ОЗ, які беруть участь у неоподатковуваних операціях і за якими були нараховані компенсуючі ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ, починають використовуватися в оподатковуваній діяльності, то такі ПЗ можна відкоригувати. Загалом нічого надприродного тут немає, це випливає з абз. 6 п. 198.5 ПКУ. Тут головне — визначитися з базою коригування. За аналогією з п. 189.1 ПКУ слід орієнтуватися на балансову (залишкову) вартість на початок періоду переведення в оподатковувану діяльність (що підтверджують і податківці в листі ДПСУ від 05.05.2021 № 1848/ІПК/99-00-21-03-02-06). Таке коригування здійснюється за допомогою складання і реєстрації РК до складеної раніше компенсуючої ПН.

У консультації, що коментується, розглядаються дві ситуації.

Ситуація 1. неоподатковувані ОЗ ліквідовують за самостійним рішенням платника з нарахуванням ПЗ згідно з п. 189.9 ПКУ. Нагадаємо, що цей пункт прирівнює ліквідацію ОЗ до постачання, але перелічує низку випадків, коли ліквідаційні ПЗ можна не нараховувати. Якщо операція під ці виключні випадки не підпадає, то податківці вважають, що ОЗ починають використовуватися в оподатковуваній діяльності. Тому нараховані раніше компенсуючі ПЗ потрібно відкоригувати, але з обов’язковим нарахуванням ліквідаційних ПЗ.

При цьому не потрібно думати, що внаслюдок цих рухів тіла результат зведеться до нуля. Річ у тому, що база для коригування компенсуючих ПЗ і нарахування ліквідаційних ПЗ різна. У першому випадку, як уже було сказано, за основу береться балансова вартість на початок періоду переведення об’єкта в оподатковувану діяльність, а в другому — більша з двох величин: або ринкова вартість об’єкта, або балансова вартість на момент ліквідації з урахуванням амортизації за місяць вибуття (детальніше див. «Облік вибуття основних засобів» // «Податки & бухоблік», 2020, № 85).

Навіть якщо відкинути вплив ринкової вартості, то різниця в базі для зменшення компенсуючих ПЗ і збільшення ліквідаційних ПЗ буде в сумі нарахованої амортизації за місяць ліквідації об’єкта. Причому вигода буде не в бюджету, а в платника податків. Наприклад, якщо балансова вартість на початок періоду ліквідації складає 10000 грн, а сума нарахованої за місяць амортизації 1000 грн, то зменшуючий РК потрібно скласти на 2000 грн (10000 грн х 20 %), а ліквідаційну ПН — на 1800 грн ((10000 грн — 1000 грн) х 20 %).

Ситуація 2. Якщо платник податків має право не нараховувати ліквідаційний ПДВ (а це, нагадаємо, зокрема, коли платник податків надає контролюючому органу документ про знищення, розібрання або перетворення ОЗ, внаслідок чого вони не можуть використовуватися за первісним призначенням, — тобто акт на списання), то податківці вважають, що об’єкт продовжує брати участь у неоподатковуваній діяльності, тобто не треба ні коригувати компенсуючі ПЗ, ні нараховувати ліквідаційні ПЗ.

А ось тут є питання. Ліквідація ОЗ (п. 189.9 ПКУ) прямо виведена зі сфери застосування п. 198.5 ПКУ (п.п. «г»). Тобто ці дві норми неможливо застосовувати одночасно: не можна одночасно нараховувати компенсуючі ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ і застосовувати правила, зазначені в п. 189.9 ПКУ.

Проста аналогія: якщо ліквідується звичайний об’єкт ОЗ, що брав участь тільки в оподатковуваних операціях і підпадає у випадки безПДВшної ліквідації, то не нараховуватимуться ні ліквідаційні ПЗ, ні компенсуючі. Хоча абсолютно очевидно, що така ліквідація ОЗ — це операція, по-перше, не пов’язана з госпдіяльністю, а по-друге, не оподатковувана ПДВ. Тобто тут такі ж обставини, що і при ліквідації об’єкта, який раніше був переведений у неоподатковувану діяльність. Тому, за логікою, і в цьому випадку потрібно дозволити зменшувати нараховані раніше компенсуючі ПЗ. При цьому ми розуміємо, що довести цю логіку податківцям буде дуже не просто.

Благо податківці в кінці консультації, що коментується, залишають маневр для відступу. Вони зазначають, що кожен конкретний випадок повинен розглядатися з урахуванням умов та обставин здійснення таких операцій.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі