Теми статей
Обрати теми

Платник спецЄП та безоплатна роздача алкоголю

Павленко Олексій, податковий експерт
Запитання з вебінару. Чи може ТОВ — платник єдиного податку 2 % (є ліцензія на роздрібний продаж алкогольних напоїв) безоплатно роздавати вино як акцію або рекламу? Якщо так — то як документально оформити?

Наша відповідь позитивна, але зверніть увагу й на низку нюансів.

Щодо права роздачі. Так, вважаємо, що платник ЄП групи 3 за ставкою 2 % (спецЄП) має право у рекламних (акційних) цілях безоплатно роздавати вино.

По-перше, згідно з п.п.1 п. 9.3 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ (див. виняток у дужках) платники спецЄП мають право здійснювати роздрібну торгівлю підакцизними товарами, тобто — у тому числі алкогольними напоями, включаючи вино. А визначення «продаж (реалізація) товарів» (див. п.п. 14.1.202 ПКУ) охоплює також операції з безоплатного надання товарів. Тому в рамках ПКУ є підстави таку безоплатну реалізацію вважати різновидом операцій роздрібної торгівлі. Логіку нашого висновку підтверджують і консультації фіскалів щодо обов’язкової наявності у госпсуб’єкта для здійснення такої безоплатної роздачі ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями (див. нижче). Отже, вважаємо, що здійснення операцій з безоплатної рекламної роздачі вина (або інших алкогольних напоїв*) не порушує встановлені ПКУ правила роботи на спецЄП.

* Як і тютюнових виробів…

По-друге, як ми вже зазначили, фіскали вимагають наявності ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, прирівнюючи операції з безоплатної роздачі товарів до роздрібної торгівлі. Див. консультацію в БЗ 113.03.

І хоча цей висновок доволі натягнутий, але це — їх усталена позиція.

Однак така ліцензія у вас вже є, тож цей момент не буде перешкодою.

Роздрібний акциз та мінціни. Оскільки дата виникнення податкових зобов’язань для безоплатних передач ПКУ не визначена, то

не здійснюється і оподаткування роздрібним акцизом рекламних операцій безоплатного розповсюдження алкогольних напоїв (і тютюнових виробів)

Саме такий коректний висновок роблять і податківці в консультації в БЗ 114.04 — див. першу частину цієї консультації (а її друга частина теж присвячена необхідності наявності «роздрібної» ліцензії).

А от із мінцінами є нюанс. Ми вважаємо, що до операцій з безоплатної роздачі алкоголю вони застосовуватись не можуть. Адже при безоплатному розповсюдженні цін ніяких взагалі немає — ні менших, ні більших за мінімальні. Однак нагадаємо, що раніше податківці тут незаконно погрожували штрафом* зі ст. 17 Закону № 481**, але потім фіскальну консультацію з БЗ прибрали і зараз із цього приводу відмовчуються… Але якщо в рекламних цілях вино (чи інші алко-напої) будете реалізовувати, скажімо, за якимись акційними зниженими-символічними цінами (за «1 грн» тощо), то шанси отримати цей штраф будуть завеликі.

* У розмірі 100 % вартості отриманої партії товару, розрахованої виходячи з мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін, але не менше 10000 гривень.

** Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19.12.95 № 481/95-ВР.

Детальніше про це та інші моменти, пов’язані з безоплатними рекламними роздачами алкогольних (й тютюнових), читайте в матеріалі «Рекламні роздачі алко- й тютюнових виробів (акциз, ліцензії, мінціни)» в «Податки & бухоблік», 2022, № 59.

Щодо оформлення. Що стосується документального оформлення акційної безоплатної роздачі — тут багато залежить від того, як влаштовано ваше внутрішнє діловодство. Зазвичай проведення рекламних акцій оформлюється окремим наказом, у якому одним із заходів зазначається безоплатна рекламна роздача відповідних товарів (тут — конкретних видів вина). Бажано розробити й кошторис витрат на такі заходи (проведення рекламних роздач), мати накладні на відпуск (акти на списання) товарів, що роздаються, звіти з результатами рекламної акції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі