Теми статей
Обрати теми

ПН підпадала під автоматичне розблокування 11.01.2023, але не розблокована: що далі?

Казанова Марина, податковий експерт
11.01.2023 відбувалася «разова акція» з автоматичної реєстрації заблокованих ПН/РК. Але платники ПДВ скаржаться на те, що ПН/РК відповідали всім критеріям для автоматичного розблокування, але чомусь автоматичної реєстрації їх не відбулося. У чому може бути причина і чи можна щось ще вдіяти, щоб такі ПН/РК розблокували автоматом?

Умови автоматичної реєстрації. Спочатку нагадаємо, за яких умов ПН/РК підлягали автоматичній реєстрації 11.01.2023 — щоб ще раз переконатися, що ПН/РК дійсно повинні були розблокуватися автоматично.

Отже, відповідно до постанови № 1428* автоматичній реєстрації 11.01.2023 підлягали ПН/РК, заблоковані виключно за критерієм ризиковості 1 операцій у період з 14.10.2022 по 10.01.2023 включно. При цьому такі ПН/РК підлягали автоматичній реєстрації при одночасному (!) дотриманні наступних умов:

* Постанова КМУ «Про внесення змін до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» від 23.12.2022 № 1428.

1. У таких заблокованих ПН/РК зазначені коди товарів/послуг, на які станом на 11.01.2023 у платника була врахована податківцями Таблиця даних. Зверніть увагу! Таблиця мала бути «діючою» станом на 11.01.2023 (на 00 години цього дня).

2. У ПН/РК не було інших кодів, на які немає врахованої станом на 11.01.2023 Таблиці даних.

3. Щодо заблокованих ПН/РК станом на 11.01.2023 не було рішення про відмову в їх реєстрації. Якщо було рішення про відмову в реєстрації ПН/РК, але воно оскаржувалося платником у комісії центрального рівня, то станом на 11.01.2023 не повинно бути винесено рішення по такій скарзі.

4. Наявна на 00 годин 11.01.2023 сума ліміту для реєстрації таких ПН/РК. Причому підтвердилися побоювання, що потрібен був саме «поточний» регліміт (а не сума ∑Перевищ). Також,

як показала практика, ліміт на 11.01.2023 мав бути на всю суму заблокованих ПН/РК (за всіма заблокованими ПН/РК)

Якщо не вистачало ліміту хоча б для реєстрації однієї ПН/РК, то жодна ПН/РК автоматично не розблоковувалася.

Але є платники, ПН/РК яких відповідали всім цим переліченим умовам, але 11.01.2023 так автоматично і не розблокувались. Дізнатися, чому саме так сталося, з усних консультацій податківців досить важко. Адже ПН/РК розблоковувалися в автоматичному режимі через відповідні налаштування програмного забезпечення податківців. Комісії по розблокуванню ПН/РК (ні регіональна, ні центральна) жодного відношення до автоматичного розблокування не мають.

Що говорять податківці? Є усні консультації податківців, в яких вони називають ще додаткові умови, які повинні були виконуватися для автоматичного розблокування ПН/РК. Наприклад, що автоматичному розблокуванню підлягали лише ПН/РК, в яких були коди основної діяльності платника. Але такої умови в постанові № 1428 немає, і чи дійсно вона застосовувалася, невідомо.

Також ще є роз’яснення, де податківці кажуть, що необхідною умовою для автоматичного розблокування ПН/РК було обов’язкове відображення податкових зобов’язань за заблокованими ПН/РК у декларації з ПДВ. Ця умова, на перший погляд, виглядає логічною. Але, по-перше, вона не прописана в постанові № 1428, а по-друге, під автоматичну реєстрацію підпадали у тому числі ПН/РК грудня і частини січня, за якими час їх відображення в декларації ще й не настав. Тому така умова виглядає досить дивно. Можливо, перевірялися періоди (чи відображені податкові зобов’язання за цими ПН/РК та чи показані самі ПН/РК у додатку Д1 декларацій), за якими граничні строки подання декларацій на 11.01.2023 вже настали. Але знову наголошуємо на тому, що безпосередньо в самій постанові № 1428 такої умови немає.

Та як же бути, якщо платник вважає, що його ПН/РК відповідають умовам автоматичної реєстрації, але не може зрозуміти, чому ПН/РК автоматично не розблокувалися? Чи можна ще сподіватися на автоматичне розблокування або оскаржити нерозблокування ПН/РК в автоматичному порядку?

Тут одразу зазначимо, що, як зазначають податківці, все, що підлягало автоматичному розблокуванню, — вже було розблоковано 11.01.2023, і ніякого «ручного» втручання в цей процес бути не може. А це означає, що

якщо ПН/РК 11.01.2023 не розблокувалися, то й розраховувати на те, що вони ще автоматично розблокуються податківцями, справа марна

Лист/запит податківцям. Податківці на гарячій лінії радять платникам надіслати лист ДПСУ з документами/скріншотами з Електронного кабінету, які б підтверджували відповідність ПН/РК умовам автоматичної реєстрації.

Розуміємо так, що податківці тут пропонують діяти в рамках Закону про звернення громадян* / Порядку № 271**.

* Закон України «Про звернення громадян» від 02.10.96 № 393/96-ВР.

** Порядок розгляду звернень та організації особистого прийому громадян у Державній фіскальній службі України та її територіальних органах, затверджений наказом Мінфіну від 02.03.2015 № 271.

Ними передбачене подання скарги, тобто звернення з вимогою про поновлення прав і захист законних інтересів, порушених діями (бездіяльністю) державних органів. Передбачене ще і подання заяви (клопотання), але це вже не зовсім наш випадок.

Тут є деякі «нестиковки»:

— пріоритетність застосування положень саме ст. 56 ПКУ (про це дивіться далі в підрозділі «Чи можна оскаржити?»);

— норма ст. 16 Закону про звернення громадян, що скарга подається у порядку підлеглості вищому органу, а в разі його відсутності безпосередньо до суду. У нашому ж випадку, оскільки автоматичне розблокування ПН/РК — це відповідальність саме ДПСУ (комісії з розблокування ПН/РК до нього не мають ніякого відношення), то вищого органу фактично немає.

Але якщо податківці самі вважають це за можливе, то можна направити лист-скаргу до ДПСУ (з дотриманням вимог Порядку № 271).

Відповідь на нього податківці мають надати у строки, визначені Законом про звернення громадян, тобто у строк не більше одного місяця від дня його надходження.

Але зазначимо,

надія, що після такого листа вам податківці розблокують ПН/РК «автоматом», мізерна. Адже все одно механізму автоматичного розблокування ПН/РК після 11.01.2023 у податківців немає

Тож за допомогою такого листа ви, вочевидь, зможете хіба що дізнатися, з яких саме причин у вас не були автоматично зареєстровані ПН/РК.

До речі, дізнатися таку інформацію (з яких причин ПН не була автоматично зареєстрована) можна й іншим шляхом — направивши ДПСУ запит на отримання публічної інформації. Запит можна сформулювати приблизно так: «З якої причини податкова накладна від__ № __ не була автоматично зареєстрована 11.01.2023 відповідно до постанови КМУ від 23.12.2022 № 1428?». Відправити його можна як поштою (у паперовому вигляді), так і на електронну пошту (у електронному вигляді). Форма запиту до ДПСУ, а також необхідні контактні дані розміщені за посиланням (розділи «Відправити запит» та «Форми подання запиту»).

Чи можна оскаржити? Як ми вже зазначили вище, відповідальною за автоматичне розблокування ПН/РК є безпосередньо сама ДПСУ (комісії з розблокування ПН до цього процесу не мають ніякого відношення). Фактично, те, що ПН/РК, які підпадали під умови автоматичного розблокування, не розблокувалися — є бездіяльністю ДПСУ щодо нереєстрації таких ПН/РК.

Враховуючи, що «винуватцем» бездіяльності є сама ДПСУ — то в адміністративному порядку оскаржити нереєстрацію ПН/РК автоматом не вийде. Адже за загальним правилом відповідно до ст. 56 ПКУ скарга подається до контролюючого органу вищого рівня. А в цьому випадку сама ДПСУ, яка допустила бездіяльність, є таким найвищим органом. Отже, оскаржити бездіяльність ДПСУ щодо нереєстрації ПН/РК в автоматичному режимі можна лише в адмінсуді. Позов до адмінсуду в цьому випадку подається з наступними вимогами:

1) визнати протиправною бездіяльність податкового органу щодо нереєстрації в автоматичному режимі ПН/РК, які підлягали автоматичній реєстрації;

2) зобов’язати зареєструвати ПН/РК, які відповідно до постанови КМУ від 23.12.2022 № 1428 підпадали під автоматичну реєстрацію датою їх подання (при цьому вказуємо реквізити кожної ПН /кожного РК (№___ від___), які вимагаємо зареєструвати).

Строк звернення до суду 6 місяців з моменту, коли платник дізнався або повинен був дізнатися про порушення своїх прав (ч. 1 ст. 122 КАСУ). Фактично 6-місячний строк почав спливати з 12.01.2023.

Висновки

  • Якщо ПН не зареєстрували автоматично 11.01.2023, то її вже автоматом і не зареєструють.
  • На гарячій лінії ДПС платникам радять направити лист-скаргу ДПС з підтвердженням того, що ПН підпадали під автоматичну реєстрацію. Але варто зазначити, що механізму «ручної» автоматичної реєстрації ПН після 11.01.2023 у податківців немає.
  • Бездіяльність ДПС щодо нереєстраціїї ПН 11.01.2023 в автоматичному режимі можна оскаржити в судовому порядку.
  • Якщо ПН 11.01.2023 не розблокована автоматично, то її розблокування проводиться в загальному порядку (за «стандартною» процедурою).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі