Теми статей
Обрати теми

Бронюємо працівників: відповіді Мінекономіки на практичні питання

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Лист Мінекономіки від 13.03.2023 № 2704-12/5941-09

Висновок документа

Критерій «розмір середньої зарплати застрахованих осіб — працівників» = показнику середньої зарплати на одного працівника в еквіваленті повної зайнятості

Новий порядок бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних та критерії визначення підприємств, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, затверджені постановою КМУ від 27.01.2023 № 76 (далі — постанова № 76) та запрацювали з 31.01.2023. Докладно про це говорили в статті «Бронюємо військовозобов’язаних за новим порядком» // «Податки & бухоблік», 2023, № 12.

Разом з тим при вивченні зазначених порядку та критеріїв виникли запитання щодо розрахунку окремих показників. Так? одним з критеріїв, завдяки якому підприємство може потрапити до кола критично важливих, є «розмір середньої заробітної плати застрахованих осіб — працівників на підприємстві за останній календарний квартал становить не менше розміру середньої заробітної плати у регіоні за IV квартал 2021 року (відповідно до даних Держстату), що підтверджується довідкою, наданою підприємством».

Яким чином обчислюється цей показник? Це запитання ми поставили Мінекономіки. Відповідь міністерства наведена вище. Воно пропонує керуватися п.п. 4.1.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5 (далі — Інструкція № 5), та рахувати середню зарплату на одного працівника в еквіваленті повної зайнятості. Її знаходимо діленням суми нарахованого фонду оплати праці найманих працівників (штатних та позаштатних) на їхню середню кількість в еквіваленті повної зайнятості за відповідний період.

У свою чергу, показник середньої кількості працівників в еквіваленті повної зайнятості обчислюємо відповідно до п. 4 Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держкомстату від 28.09.2005 № 286. Помічником тут буде стаття «Розрахунок чисельності працівників підприємства» // «Податки & бухоблік», 2020, № 77.

Йдемо далі.

Висновок документа

Постанова № 76 не містить норм, що обмежують бронювання працівників, які працюють за сумісництвом

За загальним правилом, кількість військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню, повинна становити 50 % кількості військовозобов’язаних підприємства на дату подання списку.

Критично важливі підприємства для бронювання формують:

1) список військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час за формою згідно з додатком 1 (далі — Список);

2) обґрунтування;

3) довідку про кількість військовозобов’язаних за формою згідно з додатком 2. У ній наводять показники щодо чисельності працівників (усього військовозобов’язаних, у тому числі заброньованих та таких, що пропонуються до бронювання). Таку чисельність зазначають на дату подання Списку.

Чи включати до розрахунку сумісників? З відповіді Мінекономіки випливає, що так. При визначенні кількості військовозобов’язаних враховують як основних працівників, так і працівників, що працюють за сумісництвом.

Лист Мінекономіки від 13.03.2023 № 2704-12/5941-09

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі