Теми статей
Обрати теми

Покупець перейшов на спецЄП: чи розблокують податкову накладну?

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Замовник перейшов на єдиний податок за ставкою 2 %. У лютому 2022 на цього замовника були складені ПН і заблоковані. Якщо зараз подавати документи на розблокування, то в разі позитивного рішення буде зареєстрована ПН чи ні? Чи не відмовить система в реєстрації з тієї причини, що статус ПДВ такого контрагента на сьогодні зупинено?

Згідно з п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ на час перебування на спецЄП реєстрація платника ПДВ призупиняється. Платник спецЄП утрачає всі свої права й обов’язки як платник ПДВ на період перебування на цій системі оподаткування.

У вашому випадку перша подія відбулася ще до того, як покупець перейшов на спецЄП. Тому за датою першої події ви абсолютно правильно склали в загальному порядку ПН (як на платника ПДВ) і подали її на реєстрацію. Після того як її призупинили, ви повинні подати відповідні документи на розблокування (див. «Орієнтовний перелік розблокувальних, антиризикових і табличних документів» // «Податки & бухоблік», 2023, № 15). Причому той факт, що покупець перейшов на спецЄП, ніяк не змінює суті цієї ПН. Її не потрібно якось виправляти і, скажімо, переробляти на неплатника.

На наш погляд, немає жодних перешкод для того, щоб зареєструвати цю ПН

Навіть попри те що в покупця реєстрацію платником ПДВ зупинено. Принаймні в ПКУ прямої заборони немає. Тому якщо ви подасте документи на розблокування цієї ПН і податківці приймуть рішення про її реєстрацію, то вона повинна зареєструватися.

Що стосується покупця, то після того, як він повернеться на колишню систему оподаткування (чи на загальну систему, якщо побажає; п.п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ), він, по-перше, зможе показати ПК за цією ПН, а по-друге, у нього повинен збільшитися регліміт через показник ΣНаклОтр. Адже заборона на збільшення цього показника встановлена тільки на період зупинення реєстрації платником ПДВ (детальніше див. «Навздогін» за ПКУ, або Розрахунок регліміту для спецЄПшника» // «Податки & бухоблік», 2022, № 95).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі