Теми статей
Обрати теми

Податкову накладну розблокували за рішенням суду через півтора року. Чи можна включати в податковий кредит?

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Податкову накладну від 20.04.2020 заблокували. Рішення суду про розблокування прийнято в середині 2021 року. Виконали його і розблокували ПН тільки 25 січня 2023 року. Чи зможе покупець скористатися податковим кредитом?

Така ПН належить до так званих старих ПН. Це ті ПН, податкові зобов’язання за якими виникли до 01.01.2022. Граничні строки включення таких зареєстрованих ПН до складу ПК регламентовані п. 80 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. За ними можна відображати ПК протягом 365 днів починаючи з 01.01.2022 (тобто з дати набрання чинності Законом України від 30.11.2021 № 1914-IX), проте не пізніше 1095 днів з дати складання ПН. Тобто ПК за такими ПН можна було показати:

— якщо у 2022-му спливали 1095 днів — не пізніше періоду закінчення 1095 днів

або

— якщо у 2022-му не спливали 1095 днів — протягом усього 2022 року.

Ці строки вже пройшли. Проте ПКУ передбачає два варіанти продовження строків.

1. На період зупинення реєстрації ПН. Ця норма сформульована так: у разі зупинення реєстрації ПН/РК перебіг строку 365 календарних днів зупиняється на період зупинення реєстрації таких ПН/РК (п. 80 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Зверніть увагу: перебіг строку зупиняється не на весь період блокування ПН, а тільки на етап призупинення (тобто до моменту винесення рішення про відмову в реєстрації ПН). У нашому випадку судове рішення було винесене ще у 2021 році. Очевидно, що період призупинення вже давно пройшов, ще до появи цієї норми.

2. На період воєнного стану. Ця норма сформульована так: для платників податків та контролюючих органів зупиняється перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладений на контролюючі органи (п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Є декілька винятків із цієї норми, але наш випадок там не зазначений.

Проблема в тому, що обидва продовження пов’язані з основною нормою, що встановлює можливість відображення ПК протягом 1095 днів, але не пізніше за закінчення 2022 року (тобто з п. 80 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). А вона говорить тільки про зареєстровані ПН. Податківці також звертають увагу на те, що продовження на період ВП працює тільки щодо зареєстрованих ПН (БЗ 101.13).

Ваша ж ПН виявилася зареєстрованою тільки 25.01.2023. Це означає, що станом на 31.12.2022 (гранична дата відображення старих ПН) вона не була зареєстрована. Тому вважаємо, що за такою ПН поставити ПК уже не вийде.

Інша річ, що податківці, затягуючи реєстрацію ПН за рішенням суду, самі порушили законодавство. Так, згідно з пп. 19, 20 Порядку № 1246 ПН реєструється в день набрання рішенням суду законної сили (у разі надходження в ДПС відповідного рішення). Датою внесення відомостей до Реєстру вважається:

— день, зазначений у рішенні суду,

або

— день набрання законної сили таким рішенням.

Податківці порушили цю норму. Гіпотетично, можна позиватися до них за відшкодування шкоди, заподіяної платникові через надмірну сплату податку внаслідок порушення податківцями строку реєстрації ПН (ст. 114 ПКУ). При цьому треба довести факт порушення (протиправна поведінка податкового органу), суму збитків, причинно-наслідковий зв’язок між порушенням і збитками. Але чи підтримає суд платника податків, сказати складно*.

* Ця ситуація нагадує відшкодування збитків покупцеві через несвоєчасну реєстрацію ПН постачальником. Нагадаємо, в таких випадках суди, зазвичай, дозволяють стягувати збитки (детальніше див. «Постачальник не реєструє податкову накладну: як захиститися» // «Податки & бухоблік», 2021, № 20). Але це, звісно, інша ситуація.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі