23.02.2023

В уточнюючому розрахунку з ПДВ не заповнили рядок 18.2: як виправити?

Подали уточнюючий розрахунок (УР) до декларації з ПДВ за січень (зменшили суму січневого податку в ряд. 18). Проте забули в УР заповнити ряд. 18.2. Як виправити?

Спершу нагадаємо, у якому випадку в УР заповнюють ряд. 18.2, а після з’ясуємо, чи можна ситуацію виправити.

Коли в УР заповнюють ряд. 18.2? Передусім врахуйте: рядок 18.2 заповнюють не в кожному УР на зменшення податкових зобов’язань — ПЗ (коли зменшується ряд. 18 декларацій), а тільки якщо податок за уточнюваний період при цьому не сплачений. Тобто якщо в платника на момент подання УР є «Залишок податкових зобов’язань, несплачений до бюджету за звітний період, який уточнюється, що обліковується Казначейством до виконання в повному обсязі» (далі — «Залишок»). Про величину такого «Залишку» можна дізнатися з Витягу J1402401 (направивши Запит J1302401). Тоді:

— величину такого «Залишку» зазначають у спеціальному полі «Залишок» ряд. 18.2, а

— суму, на яку зменшуються ПЗ (з гр. 6 ряд. 18 УР, але в межах «Залишку»), відображають у ряд. 18.2 УР (приклад заповнення ряд. 18.2 УР див. у статті «До строку сплати подали УР на зменшення податкових зобов’язань: як сплатити податку менше?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 60). Навіщо так роблять?

Якщо податок за уточнюваний період ще не сплачено, то заповнений в УР ряд. 18.2 допоможе скоригувати суму податку за такий період до його сплати!

Адже суму з ряд. 18.2 УР (тобто зменшення ПЗ) податківці врахують у коригуючих реєстрах, які направлять Казначейству (п. 2001.6 ПКУ, п. 20 Порядку електронного адміністрування ПДВ, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 № 569). У результаті Казначейство спише з ПДВ-рахунку гроші в меншій (привальній) сумі (з урахуванням коригуючих реєстрів) і платник податків сплатить податку менше — уже з урахуванням зменшення за УР! Таким чином, ряд. 18.2 УР допоможе в уточнюваному періоді скоректувати податкові зобов’язання ще до їх сплати — врахувати їх зменшення за УР (і сплатити їх у правильній сумі — начебто помилки не було).

У протилежному випадку, якщо ПЗ за період, що виправляється, вже сплачені (немає «Залишку»), то скоригувати їх неможливо. Тому в такому разі ряд. 18.2 в УР заповнювати не треба. А після подання зменшуючого УР в ІКП просто виникне переплата. Щоправда, якщо платник хоче скористатися такою сумою переплати, її можна повернути на електронний ПДВ-рахунок (за заявою довільної форми, п. 43.41, п.п. «г» п. 2001.4 ПКУ). Тоді її вийде використати для погашення ПЗ за поточними деклараціями. Детальніше про повернення переплати з ПДВ див. статтю «Куди йде... переплата з ПДВ» // «Податки & бухоблік», 2021, № 95.

Тому якщо у вас саме перший випадок — січневі ПЗ на момент подання УР ще не сплачені — то їх справді міг би скоректувати (зменшити) заповнений в УР ряд. 18.2.

Що якщо його в УР не заповнили? Тоді без заповненого ряд. 18.2 дані з УР не врахуються в коригуючих реєстрах і в погашення січневих зобов’язань кошти з ПДВ-рахунку спишуться по повній (як заявлено в декларації, без урахування УР). Щоправда, після подання УР виникне переплата в ІКП. Чи можна в цьому випадку щось зробити?

Чи можна виправити ряд. 18.2? Оскільки не заповнили ряд. 18.2 УР, то означає, допустили помилку в УР. А як відомо, помилки, допущені в УР, виправляють теж через УР — шляхом подання нового УР, складеного з урахуванням показників попереднього УР (БЗ 101.25).

Проте, як випливає з форми УР, ряд. 18.2 може бути заповнений тільки при одночасному заповненні (!) в УР гр. 6 ряд. 18 (тобто при відображенні в ній від’ємного значення). А в цьому випадку вийде, що в наступному УР, що складається, треба заповнити ряд. 18.2, тоді як гр. 4 = гр. 5, а графа 6 — порожня. З урахуванням цього в листі ДФСУ від 18.07.2019 № 3332/6/99-99-12-02-01-15/ІПК, наприклад, пояснювалося, що оскільки за правилами ряд. 18.2 УР може бути заповнений тільки за наявності від’ємного значення в гр. 6 ряд. 18, то новим УР виправити помилки в ряд. 18.2 неможливо.

Частково випадок з ряд. 18.2 нагадує ситуацію з виправленням самоштрафу (у ряд. 18.1 УР), можливість виправлення якого, нагадаємо, податківці не визнають (БЗ 101.25, детальніше див. «Чи можна виправити самоштраф у ряд. 18.1 УР» // «Податки & бухоблік», 2021, № 39). Щоправда, нагадаємо, що воєнні помилки дозволено виправити без самоштрафу та пені (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, детальніше див. «Уточнення воєнних періодів без штрафів і пені» // «Податки & бухоблік», 2023, № 4).

Хоча насправді проблема криється в іншому — у недосконалій формі УР, яка не пристосована для виправлення помилок у ряд. 18.2 (як і в ряд. 18.1). Оскільки для цих рядків є тільки гр. 6, а ось гр. 4 — 5 в УР не передбачено. Проте через це платник не повинен втрачати права на виправлення помилки!

Можливо, тому в БЗ 101.25 на питання про те, як виправити помилку, допущену в ряд. 18.2 УР, податківці висловлювалися вже не так категорично і зазначали, що кожна ситуація виправлення помилок, допущених у ряд. 18.2, потребує індивідуального розгляду.

Тому вважаємо, що (навіть при недосконалій формі УР) незаповнення ряд. 18.2 треба спробувати все-таки виправити (звісно, якщо податок за уточнюваний період ще не сплачено). Для цього можна подати новий УР (у якому гр. 4 = гр. 5, а гр. 6 порожня), і в ньому заповнити тільки ряд. 18.2. При цьому можна скористатися нормами п. 46.4 ПКУ і разом з УР подати пояснення про заповнення ряд. 18.2, складені в довільній формі. Такі пояснення подають окремо в електронній формі, оскільки, на відміну від декларації з ПДВ, спеціального поля для пояснень щодо п. 46.4 ПКУ у формі УР не передбачено (БЗ 129.03).

Інакше якщо залишити все як є і ряд. 18.2 не виправляти, то знайте, що тоді на сплату податку за січень з електронного ПДВ-рахунку спишуть завищену суму (як у січневій декларації). А після подання зменшуючого УР до січня в ІКП виникне переплата. І щоб скористатися цією переплатою, наприклад, для погашення ПЗ за поточними деклараціями, її (як відзначалося вище) можна повернути на електронний ПДВ-рахунок за заявою довільної форми.

Довоєнний ПДВ за УР зменшувати не можна. Ну і при виправленні помилок не забувайте про встановлену заборону: тимчасово до закінчення воєнного стану платникам заборонено подавати УР до довоєнних періодів (тобто до звітних періодів до лютого 2022 року) з показниками на зменшення ПЗ та/або декларування бюджетного відшкодування (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Тобто зменшувати показник ряд. 18 довоєнних декларацій (БЗ 101.25, детальніше див. «Заборона на виправлення завищення ПДВ: орієнтир — ряд. 18» // «Податки & бухоблік», 2022, № 75). Тому доки виправити (зменшити) за УР довоєнний ПДВ платники не можуть.