Теми статей
Обрати теми

Заборона на виправлення завищення ПДВ: орієнтир — ряд. 18

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
За матеріалами категорії 101.25 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Висновок документа

Платники податків не мають права на подання уточнюючих розрахунків за періоди до лютого 2022 року зі зменшенням показника рядка 18 декларації з ПДВ

Двозначність норм законів відома давно. І ось не так давно з’явилася чергова невдало сформульована норма. Ідеться про п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, який набрав чинності з 27.05.2022. У ній сказано, що платники ПДВ тимчасово, до припинення воєнного стану, не мають права подавати уточнюючі розрахунки за періоди до лютого 2022 року з показниками на зменшення податкових зобов’язань та/або декларування бюджетного відшкодування.

У чому тут проблема? А проблема в тому, що розуміти під терміном «податкові зобов’язання».

Давайте міркувати. Ця норма стосується виключно ПДВ. Тому логічно звернутися саме до тієї термінології, яка використовується у сфері ПДВ. Термін «податкове зобов’язання» (для цілей ПДВ) розкритий у п.п. 14.1.1561 ПКУ. У загальному вигляді під ним розуміється загальна сума ПДВ, отримана (нарахована) платником податків у звітному періоді. Тобто якщо чітко дотимуватися ПДВ-термінології, то податкові зобов’язання — це показник рядка 9 декларації. Він є підсумковим рядком розділу I декларації, який називається

«Податкові зобов’язання», а сам рядок 9 так і називається «Усього податкових зобов’язань».

Рядок же 18, у якому фіксується сума податку до сплати, називається зовсім по-іншому — «Позитивне значення різниці між сумою податкового зобов’язання та сумою податкового кредиту…, яке сплачується до державного бюджету». Тому, на перший погляд, законодавець забороняє зменшувати рядок 9 декларації, але зовсім не рядок 18.

З іншого боку, заборона на зменшення саме податкових зобов’язань, що декларуються в рядку 9, виглядає достатньо дивно. В умовах воєнного стану ідея законодавця була, судячи з усього, в тому, щоб заборонити зменшувати суму податку до сплати довоєнних періодів і, як наслідок, обмежити можливість повернення переплати, яка може з’явитися через подання зменшуючого УР (детально про те, в яких випадках виправлення помилки призводить до появи переплати, див. «Зменшуючий УР і поява переплати» // «Податки & бухоблік», 2022, № 60). Тобто ідея була знизити додаткове навантаження на бюджет (про це говорить і друга заборона — на декларування бюджетного відшкодування в тих же періодах).

Але заборона на зменшення показника рядка 9 не допоможе вирішити цю проблему. По-перше, платник податків може подати УР зі збільшенням податкового кредиту, і тоді з’явиться від’ємне значення, яке, у свою чергу, цілком може спричинити появу переплати. По-друге, в декларації може бути величезний податковий кредит, що перекриває суму податкового зобов’язання. У цьому випадку від заморожування рядка 9 бюджету ні холодно, ні жарко.

Тому ми завжди дотримувалися думки, що законодавець заборонив зменшувати саме рядок 18 декларації з ПДВ. Тобто тут термін «податкові зобов’язання» розуміється не в сенсі ПДВ-термінології, а в загальному сенсі, як сума податку до сплати (цей термін визначений у п.п. 14.1.156 ПКУ) (див. статтю «Виправлення ПДВ-помилок — ключові принципи» // «Податки & бухоблік», 2022, № 60).

Благо наші читачі в курсі цієї проблеми, тому непорозумінь бути не повинно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі