Теми статей
Обрати теми

ФОП не зазначив у договорі, що він ФОП: наслідки

Томашпольський Сергій, податковий експерт
ФОП — то є специфічний контрагент. Бо він залишається фізичною особою. Чи принципово, щоб у договорі з ним була згадка про ФОП-статус? Чи призведе її відсутність до необхідності сплати ПДФО, ВЗ, ЄСВ як з виплат на користь звичайного «фізика»? Розбираємось.

Документальне підтвердження ФОП-статусу

Які є вимоги ПКУ для кваліфікації виплат на користь ФОП саме як підприємницьких, з яких можна не утримувати ПДФО та ВЗ?

ФОП має надати суб’єкту господарювання, що виплачує (нараховує) дохід, копію документа, що підтверджує держреєстрацію як ФОП (п. 177.8 ПКУ, який стосується загальносистемників). Податківці розуміють це так, що:

— ФОП на загальній системі оподаткування має надати копію витягу або виписки з ЄДР*, в яких зазначаються види діяльності (104.12 БЗ);

— ФОП на єдиному податку — копію витягу з Реєстру платників єдиного податку (107.05 БЗ).

* Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

А що каже Закон про ЄСВ*? ЄСВ не нараховується за цивільно-правовими договорами із ФОП, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з ЄДР. Тобто знову-таки визначитися нам допомагає саме інформація про зареєстровані види діяльності ФОП.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Тож, на перший погляд, здається, що взагалі не принципово, щоб у договорі фігурувала інформація про ФОП-статус контрагента. Цей статус він може підтвердити іншими документами. Зокрема, витягом із ЄДР чи витягом із Реєстру платників єдиного податку.

Ризики відсутності згадки про ФОП-статус

Втім ми б радили поставитися до цього питання відповідально. Зокрема, через можливі прискіпування з боку податківців.

Наприклад, вони не побачать зв’язок між документами, що підтверджують ФОП-статус, та конкретним договором. Типу, хто зна, може ці документи надавались у зв’язку з якимись іншими відносинами. Відповідно податківці застосують до того, хто виплачував дохід на користь ФОП, наслідки виплати доходу на користь звичайної фізособи. А тут тобі і ПДФО з ВЗ, і, якщо мова про роботи/послуги, — ЄСВ.

Самому ФОП це теж може вилізти боком. Наприклад, якщо він займається здаванням нерухомості в оренду на єдиному податку. Позиція податківців, нагадаємо, така, що ФОП на єдиному податку не може частину нерухомості здавати як ФОП, а частину як звичайна фізособа (консультація в розділі 107.01.02 БЗ). Тож якщо ФОП вже здає в оренду інші об’єкти як ФОП, то його взагалі можуть «скинути» з єдиного податку.

Отже,

слідкуйте за тим, щоб у договорі із ФОП обов’язково була згадка про його підприємницький статус

Реалізовано це може бути, зокрема, через посилання на його виписку з ЄДР.

Якщо ж згадки немає, то договір краще «переробити». Втім така можливість є не завжди.

Рекомендації щодо підтвердження ФОП-статусу

Якщо вже сталося так, що в договорі немає ознак того, що контрагент діє саме як ФОП, то на озброєння можна взяти висновок з постанови ВС від 07.04.2020 у справі № 743/534/16-ц:

«…лише та обставина, що фізична особа — підприємець не відобразила наявність у неї такого статусу в тексті укладеного договору, не змінює характеру набутих нею прав та обов’язків як таких, що виникли з господарських правовідносин, якщо такі правовідносини мають ознаки здійснення їх у межах господарської діяльності»

Тобто суть важливіше за форму. Сам лише факт відсутності у договорі посилання на ФОП-статус вирішальним не є. Якщо є ознаки того, що для особи то є «бізнес» (підприємницька діяльність) — це господарські/підприємницькі відносини.

А які ознаки можуть вказувати, що для фізособи то є саме «бізнес» і, насправді, фізособа діє як ФОП?

1. За визначенням із ст. 42 ГКУ, ознаками підприємницької діяльності є самостійність, ініціативність діяльності, здійснення її на власний ризик та з метою одержання прибутку.

Тож якщо ФОП, наприклад, для виконання договірних зобов’язань залучає працю сторонніх осіб, використовує основні засоби, пропонує широкий асортимент товарів, має інтернет-сайт, склад тощо, все це ознаки господарської/підприємницької діяльності.

2. Ще один потужний аргумент — це наявність у фізособи статусу ФОП та коду КВЕД у ЄДР, що відповідає діяльності, яка здійснюється за договором.

До речі, коли ФОП буде надавати контрагенту копії документів з інформацією про них, то краще, щоб він надав ці документи із якимось супровідним листом, у якому зазначив, що ці документи він «додає» до конкретного договору.

3. Ну і нарешті — первинка. Принципово, щоб у первинних документах, які будуть оформлюватися на господарські операції на виконання договору, фізособа фігурувала саме як ФОП. Це теж стане яскравою ознакою того, що за договором ми маємо справу саме з ФОП.

Тож якщо:

— озброїтися позицією ВС, яку було озвучено раніше;

— обкластися копіями документів, що підтверджуються наявність у ФОП такого статусу та відповідного коду КВЕД;

— усю первинку оформляти на фізособу як на ФОП,

то, вважаємо, ймовірність прискіпування податківців є невеликою.

Втім вкрай важливо приділити цьому увагу.

Висновки

  • Сам лише факт відсутності у договорі посилання на ФОП-статус вирішальним не є. Цілком можливо відносини за таким договором вважати господарськими/підприємницькими.
  • Але, по-перше, за своєю суттю відносини за договором повинні мати господарський/підприємницький характер. По-друге, особу має бути зареєстровано як ФОП з відповідним видом діяльності і вона має надати контрагенту копії відповідних реєстраційних документів. По-третє, первинку особа має підписувати саме як ФОП.
  • У такому разі контрагент без побоювань виплати за договором може розцінювати як підприємницькі та не утримувати з них ПДФО і ВЗ, не сплачувати з них ЄСВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі