Теми статей
Обрати теми

Генераторна пільга та ПДВ-перерахунок

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство продає електротовари, звільнені від ПДВ, наприкінці 2022 року. Чи повинен платник, який застосовує цю пільгу, здійснювати розподіл ПДВ і річний перерахунок відповідно до ст. 199 ПКУ? Про це будемо говорити прямо зараз!

Про те, яким чином запроваджувалася та як працює «генераторна» ПДВ-пільга, ми вже неодноразово розповідали вам у наших публікаціях. Нагадаємо: ПДВ-пільгу на генератори та інші електротовари встановлено тим самим п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, що й коронавірусні ПДВ-пільги.

Абзацом другим зазначеного перехідного положення прямо визначено: норми п. 198.5 ПКУ та положення ст. 199 ПКУ до цієї ПДВ-пільги не застосовуються. Податківці підтверджують: якщо товари, придбані для часткового використання в операціях, передбачених п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, компенсуючий ПДВ згідно з п. 199.1 ПКУ не нараховується (БЗ 101.24).

Менше з тим, операції з постачання ПДВ-пільгованих електротоварів, на думку податківців, уключаються в загальний обсяг здійснених постачальником протягом року операцій. Тобто ці обсяги здійснених ПДВ-пільгованих операцій враховуються при заповненні графи 4 рядка 3.1 таблиці 1 додатка Д6. Принаймні тоді, коли крім цієї пільги платник використовує й інші. Цей висновок податківці роблять у тій самій консультації з БЗ 101.24 (ср. ).

Такий висновок, на нашу думку, є безпідставним. Адже якщо норми ст. 199 ПКУ не застосовуються, обсяг постачання ПДВ-пільгованих електротоварів не повинен впливати як на суми компенсуючого ПДВ, так і на річний ПДВ-перерахунок. Тобто не застосовуємо, як правило, первинного розподілу податкового кредиту (п. 199.1 ПКУ), так і підсумкового річного перерахунку (п. 199.4 ПКУ). Натомість позиція податківців призводить до зворотного.

Конкретно: на практиці втілення позиції податківців призводить до того, що частка використання в ПДВ-оподатковуваних операціях суб’єктивно знижується. Адже при однаковому обсязі ПДВ-оподатковуваних операцій загальний обсяг здійснених операцій протягом року буде більшим, відповідно частка в ньому оподатковуваних операцій (ЧВ) буде нижчою. Відповідно вищим буде значення антиЧВ.

Приклад. Припустимо, що загальний обсяг постачань протягом 2022 року складає 2800000 грн (у тому числі постачання ПДВ-пільгованих електротоварів — 500000 грн). Обсяг ПДВ-оподаткованих постачань складає 1000000 грн.

У такому випадку таблицю 1 додатка Д6 заповнюємо так, як показано на рис. 1.

img 1

Якби ПДВ-пільговані постачання електротоварів (на суму 500000 грн) не були враховані, обсяг ЧВ становив би 43,48 % і, відповідно, антиЧВ — 56,52 %. Тобто вплив на результати річного перерахунку в нашому прикладі більш ніж очевидний. Втілення позиції податківців означає більший коефіцієнт антиЧВ і, потенційно, більшу суму компенсуючого ПДВ за підсумками року. На нашу думку, із цим потрібно сперечатися. Але вирішувати вам!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі