Теми статей
Обрати теми

Як розподіляти ПДВ, якщо минулорічне антиЧВ менше 0,01 %?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Порахована за підсумками 2021 року частка неоподатковуваних операцій (антиЧВ) становить менше 0,01 % (її розрахунок навели в додатку Д6 до декларації з ПДВ за січень 2022 року). Як у цьому випадку розподіляти ПДВ протягом 2022 року? Адже минулорічне антиЧВ виявилося «нульовим»?

За загальними правилами платники, які минулого року вже вели подвійну (і оподатковувану, і неоподатковувану) діяльність і розподіляли ПДВ, для проведення розподілу ПДВ у поточному році використовують минулорічне значення антиЧВ (п. 199.2 ПКУ). Таке значення декларують на початку року на поточний рік у рядку 1 таблиці 1 додатка Д6 до декларації з ПДВ за січень (див. виноску * до додатка Д6).

Пораховану частку неоподатковуваних операцій — антиЧВ при розрахунку округлюють до 2 знаків після коми (листи ДПАУ від 06.04.2011 № 9496/7/16-1517-05, від 25.10.2011 № 4261/6/15-3415-04). І хоча в цій ситуації розраховане минулорічне значення антиЧВ виявилося нульовим (менше 0,01 %), додаток Д6 до декларації з ПДВ за січень (з розрахунком, що підтверджує таке отримане «нульове» значення антиЧВ) усе одно слід подати (що платник і зробив). Проте як бути з ПДВ-розподілом протягом 2022 року?

Вважаємо, що в зазначеному випадку треба виходити з такого. Раз минулорічне антиЧВ виявилося нульовим і дані для ПДВ-розподілу по суті обнулилися, то для ПДВ-розподілу в поточному році все слід розпочати з чистого аркуша. Тобто діяти платник повинен так, неначе він уперше стикається в поточному році з ПДВ-розподілом. Тому

платникові необхідно розрахувати нове значення ЧВ — за підсумками першого місяця появи в поточному році неоподатковуваних постачань (п. 199.3 ПКУ)

Тобто в тому місяці, у якому вперше у 2022 році з’явилися неоподатковувані операції, платникові слід було порахувати значення антиЧВ виходячи з обсягів операцій такого місяця. І за такий місяць разом з декларацією з ПДВ подати додаток Д6, у рядку 2 таблиці 1 якого навести розрахунок антиЧВ.

З використанням порахованого таким чином значення антиЧВ і слід було протягом 2022 року розподіляти ПДВ (нараховувати розподільчі податкові зобов’язання з ПДВ) за подвійними придбаннями. А за підсумками 2022 року (у грудні) провести річний перерахунок ПДВ — перерахувавши значення антиЧВ виходячи з обсягів операцій усього 2022 року (п. 199.4 ПКУ).

Таким чином, минулорічне нульове значення антиЧВ не може бути використане в поточному році для ПДВ-розподілу. А для розподілу ПДВ у поточному році необхідно наново розрахувати значення частки неоподатковуваних операцій (антиЧВ) — за результатами першого місяця появи неоподатковуваних постачань, і за підсумками року — у загальному порядку провести річний ПДВ-перерахунок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі