Теми статей
Обрати теми

Розподільчі ПН і перерахункові РК

Нестеренко Максим, податковий експерт
Розподіл ПДВ, передбачений ст. 199 ПКУ, має в ПДВ-обліку конкретний механізм реалізації. А саме: через розподільчу компенсуючу ПН. Так само і річний перерахунок ПДВ роблять за допомогою спеціальних РК до розподільчих ПН. Як складати ці податкові документи? Про це будемо говорити у цій статті!

Розподільча ПН

Розподільча ПН — особливий різновид компенсуючої ПН. Її складають, аби нарахувати компенсуючий ПДВ згідно з п. 199.1 ПКУ при подвійному використанні товарів чи послуг, придбаних з ПДВ. Крім винятків, передбачених п. 199.6 ПКУ та підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, така компенсація є обов’язковою. Причому як тоді, коли про подвійне використання стало відомо одразу, так і тоді, коли це відбулося по факту.

Тепер, власне, про особливості складання компенсуючої ПН. Зведені компенсуючі ПН складають не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду, в якому необхідно компенсувати податковий кредит (п. 199.1 ПКУ).

У верхній лівій частині зведеної компенсуючої ПН позначаємо, що це «Зведена податкова накладна». Причому зазначаємо ознаку зведеності «2» (п. 11 Порядку № 1307). Одночасно із цим ставимо позначку «Х» у полі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини», яка свідчить про те, що покупцю ПН не видається, і зазначаємо відповідний тип причини:

08 — постачання для операцій, які не є об’єктом оподаткування ПДВ (якщо розподіл здійснюється через часткове використання ПДВ-придбань у необ’єктних операціях);

09 — постачання для операцій, які звільнені від оподаткування ПДВ (якщо розподіл здійснюється через часткове використання ПДВ-придбань у пільгованих операціях).

На кожен тип причини обов’язково складати окремі зведені компенсуючі ПН. Водночас дозволяється складати декілька зведених компенсуючих ПН з одним і тим же типом причини (див. БЗ 101.16).

У полі «Отримувач (покупець)» заголовної частини зведеної компенсуючої ПН платник зазначає власне найменування, а в полі «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляє умовний ІПН «600000000000». Рядок «Податковий номер платника (покупця)», а також рядок «код» (ознака джерела податкового номера) у компенсуючій ПН не заповнюються (пп. 4, 11 Порядку № 1307).

У номенклатурній графі 2 розділу Б зазначаємо дати складання та порядкові номери вхідних ПН та інших документів (МД, касових чеків, транспортних квитків тощо), за якими було відображено ПК, який потрібно компенсувати (п.п. 1 п. 16 Порядку № 1307). Так роз’яснили фіскали у консультаціях із БЗ 101.16, зокрема, щодо митних декларацій, а також замінників ПН.

Причому якщо компенсується податковий кредит за документами, переліченими у п. 201.11 ПКУ, у графі 2 податківці хочуть бачити не тільки дату складання і порядковий номер, а ще й назву вхідного документа (див. БЗ 101.16). Гадаємо, що той самий принцип слід застосовувати і тоді, коли податковий кредит лютого — травня 2022 року відображається на підставі первинних документів (п. 322 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

При цьому рекомендуємо зазначати назву документа, за яким відображено податковий кредит, в будь-якому випадку. Це питання наразі є особливо актуальним, адже за періоди з лютого по травень у багатьох платників відображено податковий кредит за первинними документами (причому від різних платників це можуть бути різні документи — як видатково-прибуткові, так і розрахункові). Отже, якщо йдеться не про документи, визначені як замінники ПН у п. 201.11 ПКУ, рекомендуємо назву таких первинних документів наводити у графі 2 повністю. Тобто скорочено (наприклад, «ЧК» для касового чека) такі документи в графі 2 компенсуючої ПН краще не показувати.

До речі, якщо в подальшому розподілений податковий кредит (відображений за первинкою) підтверджено вхідними ПН, змінювати номенклатуру компенсуючої ПН — не потрібно. Про це ми вам розповідали нещодавно у спеціальній статті.

Графи 3.1, 3.2, 3.3, 5 — 9, 12 розділу Б компенсуючої ПН не заповнюємо, як і рядки IX — XI розділу А (п.п. 10 п. 16 Порядку № 1307). У графі 4 «умовне позначення (українське)» зазначаємо «грн» (п.п. 3 п. 16 Порядку № 1307).

Ну, а тепер — приклад.

Приклад. У листопаді 2022 року для подвійного використання (у ПДВ-оподаткованих і ПДВ-пільгованих операціях) платник придбав товарів і послуг (відобразив податковий кредит):

— за ПН листопада (зареєстрованою своєчасно) на суму 24000 грн (у тому числі ПДВ — 4000 грн);

— за касовим чеком на суму 240 грн (у тому числі ПДВ — 40 грн);

— за імпортом на суму 12000 грн (у тому числі ПДВ — 2000 грн).

Припустимо, значення анти-ЧВ визначено на рівні 50 %. Тоді розподільча ПН за листопад заповнюється так, як показано на рис. 1.

img 1

завантажити файл

Перерахунковий РК

Перерахунковий РК складається в кінці року до кожної розподільчої ПН. У тому числі й до розподільчої ПН за грудень. Його завдання — привести суму компенсуючого ПДВ у відповідність до реального значення анти-ЧВ за підсумками 2022 року. Тож цілком логічно, що перерахункових РК має бути стільки ж, скільки було складено розподільчих ПН.

Переходимо до власне складання РК. У шапці з РК ставимо відмітку «Х» в полі «Підлягає реєстрації в ЄРПН постачальником (продавцем)». У полі «До зведеної податкової накладної» ставимо код ознаки зведеності «2» — нарахування ПЗ згідно з п. 199.1 ПКУ (див. п. 11 Порядку № 1307). У полі «Не підлягає наданню отримувачу…» ставимо відмітку «Х» і тип причини:

— «08» — якщо РК складається до розподільчої ПН, яка була складена через часткове використання ПДВ-придбань у необ’єктних операціях;

«09» — якщо РК складається до розподільчої ПН, яка була складена на часткове використання ПДВ-придбань у пільгованих операціях.

У заголовній частині РК вказуємо дату його складання — 31.12.2022 і реквізити зведеної ПН, до якої складається РК. Ще раз наголошуємо: навіть розподільчу ПН за грудень (яка теж може бути складена 31.12.2022) первісно складаємо виходячи зі старого анти-ЧВ, а потім коригуємо через перерахунковий РК. Тобто логічно спочатку скласти і зареєструвати розподільчу ПН за грудень, а вже потім приступати до перерахункових РК.

У полях, відведених для зазначення даних продавця, наводимо свої дані, у тому числі заповнюємо і реквізит «Податковий номер платника податку…» (вказуючи в ньому свій податковий номер). У полях, відведених для зазначення даних покупця, вказуємо в рядку «Отримувач…» — свою назву, у рядку «Індивідуальний податковий номер» — умовний ІПН «600000000000», а рядок «Податковий номер…» покупця не заповнюємо (п. 11 Порядку № 1307).

Що стосується заповнення табличної частини (розділу Б), то тут доведеться по кожній вхідній ПН, яка була включена у зведену ПН, заповнювати рядки «+» і «-». При цьому першим рядком знімаємо дані рядка, який коригуємо, а другим — додаємо новий рядок (під новим порядковим номером рядка, якого не було в ПН) з відкоригованими показниками.

У обох рядках у гр. 2.2 зазначаємо однаковий порядковий номер групи коригування, а в гр. 2.1 — умовний код причини «202» — коригування зведеної ПН. У графі 5 зазначаємо «грн».

У графі 3 «Опис…» зазначаємо дати складання і порядкові номери вхідних ПН, складених на такого платника при постачанні йому товарів/послуг/НА, за якими він відображає податковий кредит, що підлягає розподілу. Наголошуємо ще раз: у перерахунковому РК зазначаються саме дати і номери вхідних ПН (або інших документів), за якими він відображав податковий кредит. А не компенсучих розподільчих ПН, які коригуються перерахунковим РК.

Оскільки у розподільчих ПН, складених згідно зі ст. 199 ПКУ, не заповнюють гр. 3.1, 3.2, 3.3, 5 — 9, 11 (п.п. 10 п. 16 Порядку № 1307), то аналогічні гр. 4.1, 4.2, 4.3, 6 — 12, 15 перерахункового РК теж залишаємо порожніми.

Припустимо, що за підсумками 2022 року значення анти-ЧВ зросло до 75 %. Тоді перерахунковий РК до розподільчої ПН за квітень буде заповнено так, як показано у прикладі на рис. 2.

img 2

завантажити файл

Як бачите, у складенні розподільчих ПН і перерахункових РК до них немає нічого складного.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі