Теми статей
Обрати теми

Розподіл ПДВ за прямими витратами (матеріалами та сировиною)

Солошенко Людмила, податковий експерт
Ми є виробниками пільгового й оподатковуваного товару. Розподіляємо ПДВ не лише за орендою, комуналкою, адміністративними витратами, але через велику номенклатуру і за прямими витратами (матеріалами та сировиною) — оскільки прямим рахунком порахувати, скільки припало на оподатковувану та неоподатковувану (пільгову) діяльність, складно. До яких це може призвести наслідків?

Відомо, що при здійсненні неоподатковуваних (пільгових) операцій вхідний ПДВ треба компенсувати. При цьому:

— якщо товари/послуги (придбані «з ПДВ») повністю використовуються в неоподатковуваній (пільговій) діяльності — за ними нараховують компенсуючі ПЗ (податкові зобов’язання) за п. 198.5 ПКУ (щоб компенсувати всю суму вхідного ПДВ зважаючи на повне неоподатковуване використання);

— якщо товари/послуги (придбані «з ПДВ») одночасно використовуються і в оподатковуваній, і в неоподатковуваній діяльності, і поділити їх між оподатковуваною та пільговою діяльностями неможливо, то застосовують механізм розподілу ПДВ, передбачений ст. 199 ПКУ, і нараховують розподільчі ПЗ (щоб компенсувати частину вхідного ПДВ — яка припадає на неоподатковувану діяльність, з урахуванням частки неоподатковуваних операцій антиЧВ).

Для застосування першого варіанта і нарахування компенсуючих ПЗ за прямими матеріальними витратами необхідно точно знати, яка кількість матеріалів/сировини (придбаних «з ПДВ») пішла на випуск неоподатковуваної (пільгової) продукції. Але що якщо при великій номенклатурі встановити це прямим рахунком достатньо складно і вирішено відштовхуватися від другого варіанта і компенсувати ПДВ за прямими витратами шляхом розподілу ПДВ і нарахування розподільчих ПЗ?

Вважаємо, що і такий варіант, хоча й помилковий, але із суто практичних міркувань усе ж можливий

Адже в цьому випадку платник не ухиляється від обов’язку компенсувати суму вхідного ПДВ. Що ж стосується власне суми нарахованих ПЗ, то щоб пред’являти щодо неї якісь претензії (мовляв, що ПЗ платником визнані неправильно — і навіть далі: що в платника податку на прибуток це, у свою чергу, може позначитися й на сумі податкових витрат), то податківцям для цього, по суті, треба самостійно провести підрахунки й обчислити суму відхилення. Причому не обов’язково, що результатом обчислень буде заниження ПЗ — може вийти, наприклад, і завищення. Ну а враховуючи широкий обсяг номенклатури і трудомісткість усіх підрахунків, швидше, контролери погодяться з «розподільчим» підходом платника податків.

Тим паче, що зовсім не важливо, нараховані компенсуючі чи розподільчі ПЗ і в якій сумі — вони жодним чином не впливають на розрахунок частки неоподатковуваних операцій антиЧВ і, скажімо, не можуть її при розрахунку якось викривити (оскільки відображаються в рядках 4.1, 4.2, 4.3 декларації з ПДВ і ні в підрахунку оподатковуваних, ні в підрахунку загальних обсягів операцій не враховуються, див. формулу розрахунку антиЧВ у таблиці 1 додатка Д6).

До чого можуть причепитися податківці — так це до нереєстрації компенсуючої податкової накладної (ПН) з типом зведеності «1». Утім і тут є контраргумент: ПЗ були включені до зведеної розподільчої ПН (з типом зведеності «2» у лівій верхній частині). І це ніяк не означає, що ПН на компенсацію ПДВ узагалі відсутня і не була платником зареєстрована.

Тому якщо ви готові обстоювати свою позицію, то можете ризикнути застосовувати «розподільчий» підхід до сировини та матеріалів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі