Теми статей
Обрати теми

Експедиторські послуги нерезиденту і ПДВ-розподіл

Нестеренко Максим, податковий експерт
Експедитор-резидент залучає перевізника-резидента для міжнародного перевезення. Замовник — нерезидент. Чи повинен у цьому випадку експедитор здійснювати ПДВ-розподіл?

ПДВ-облік послуг з перевезення і транспортно-експедиторських послуг залежить від місця постачання цих послуг. Тож розпочнемо саме з цього.

Спочатку про послуги з перевезення. Для таких послуг не має значення місце постачання. Якщо перевезення міжнародне, і це підтверджено єдиним міжнародним перевізним документом (для автомобільного транспорту це — накладна CMR), такі послуги оподатковуються за нульовою ставкою (п.п. «а» п.п. 195.1.3 ПКУ).

Тут слід звернути увагу на дві принципові обставини:

— по-перше, нульова ставка застосовується до усього маршруту, без його ділення на українську й закордонну складові (БЗ 101.21);

— по-друге, нульову ставку в нашій ситуації може застосовувати саме залучений експедитором перевізник, якщо він є платником ПДВ (БЗ 101.21).

А якщо експедитор-резидент отримує від замовника-нерезидента кошти за послуги перевезення, надані перевізником, для експедитора (як посередника)? Він такі кошти теж оподатковує за нульовою ставкою. Податківці саме так розглядають перевиставлені послуги з перевезення (БЗ 101.21).

А от щодо транспортно-експедиторських послуг ситуація інша. За такими послугами місце постачання визначається місцем реєстрації отримувача (п.п. «ж» п. 186.3 ПКУ). Тобто в нашому випадку такі послуги не є об’єктом оподаткування. Адже замовник — нерезидент і, відповідно, місце постачання — за межами митної території України. Податківці розглядають ситуацію аналогічним чином (БЗ 101.21).

Що це означає? А те, що ПДВ-придбання, здійснені експедитором для надання транспортно-експедиторських послуг, частково будуть використаними в ПДВ-необ’єктних операціях. Тому експедитору доведеться розподіляти ПДВ згідно з правилами ст. 199 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі