Теми статей
Обрати теми

Нові коди УКТ ЗЕД підакцизних товарів у чеку РРО/ПРРО

Хмелевський Ігор, податковий експерт
З 1 січня 2023 року почав діяти новий митний тариф*. А це означає, що відтепер українцям слід здійснювати кодифікацію товарів, спираючись на нову редакцію УКТ ЗЕД (версія 2022 року). Як це вплинуло на платників ПДВ, ви можете прочитати в окремій статті «Оновлення УКТ ЗЕД і податкова накладна: роз’яснення фіскалів» // «Податки & бухоблік», 2023, № 4. Зараз розповімо про наслідки цих законодавчих змін для роздрібних торговців підакцизними товарами.

* Затвержений Законом України від 19.10.2022 № 2697-IX.

Кому читати

Якщо ви (1) продаєте підакцизні товари із (2) застосуванням РРО/ПРРО, і (3) за новою версією УКТ ЗЕД код хоча б одного вашого підакцизного товару зазнав змін, — ця стаття, безперечно, для вас.

Щоб переконати вас у цьому, деталізуємо кожен із зазначених вище пунктів.

1. Підакцизний статус товарів. До підакцизних товарів належать: спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво; тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну; пальне; автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, транспортні засоби для перевезення вантажів; електрична енергія (п. 215.1 ПКУ).

Якщо таких товарів у вашому асортименті нема — далі статтю можете не читати.

Для решти нагадаємо вимогу п. 11 ст. 3 Закону про РРО при продажу підакцизних товарів через РРО/ПРРО

використовувати режим програмування із зазначенням у касовому чеку коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості

При цьому для підакцизного товару необхідно зазначати у фіскальному касовому чеку код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, який складається з 10 цифр (БЗ 109.10, що діяла до 01.01.2023). Його наводять для підакцизних товарів окремим рядком (рядок 7 форми № ФКЧ-1).

Як цю вимогу виконати на практиці, якщо код того чи іншого підакцизного товару зазнав змін, ми розповімо трохи далі. А зараз на черзі п. 2.

2. РРО/ПРРО-обов’язок. Із цим, власне, все має бути зрозуміло й без додаткових пояснень.

Продаж товарів/послуг за готівку або з оплатою платіжними картками тягне за собою необхідність застосовувати касові апарати

Звільнення від РРО/ПРРО надає ст. 9 або 10 Закону про РРО, але цих винятків не так багато і про них ми сьогодні не говоритимемо. Адже наша розмова пов’язана з торгівлею підакцизними товарами, а їх від застосування РРО/ПРРО закон точно не звільняє. До того ж запровадження в Україні з 24.02.2022 воєнного стану не вплинуло на правила використання касових апаратів. При цьому під час війни відповідальність за порушення РРО-законодавства при продажу підакцизних товарів настає по повній (п. 12 розд. ІІ Закону про РРО). Детально про це читайте у статті «РРО/ПРРО: перевірки та відповідальність» // «Податки & бухоблік», 2022, № 54 (ср. ).

Якщо ж ви не користуєтесь РРО/ПРРО через те, що при продажу підакцизки не здійснюєте розрахункових операцій (припустимо, уся виручка надходить від покупців на ваш поточний рахунок у IBAN-форматі), теж можете відкласти цю статтю вбік. Хоча фіскали й намагаються переконати платників, що при здійсненні роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами в безготівковій формі (в тому числі шляхом переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установи банку), слід застосовувати РРО/ПРРО з обов’язковою видачею фіскального касового чека, в якому зазначено форму оплати — безготівкова (БЗ 109.02).

На нашу думку, такий підхід не має нічого спільного з вимогами РРОшного законодавства. Однак якщо ви намагаєтеся з податківцями не сперечатися, візьміть цю їхню вимогу до уваги.

Якщо ви пройшли крізь сито перших двох пунктів, читайте далі.

3. Зміни в кодах підакцизних товарів. Щоб суб’єктам господарювання було простіше переходити з попередньої кодифікації (за УКТ ЗЕД версії 2017 року) на нову (за УКТ ЗЕД версії 2022 року), ДМСУ наказом від 23.11.2022 № 513 затвердила так звані Перехідні таблиці та надала рекомендації, як ними користуватися.

Аби з’ясувати, чи змінилися коди саме тих підакцизних товарів, які ви продавали торік і збираєтесь продавати цьогоріч, проведіть пошук у Перехідних таблицях за старим кодом.

Коди, які застосовувалися в УКТ ЗЕД 2017 року та повторно застосовуються в УКТ ЗЕД 2022 року без змін обсягів товарів, що класифікуються за цими кодами, поєднані позначкою «=»

Якщо між старими і новими кодами в Перехідних таблицях стоять позначки «ех» або «-», це означає, що певні зміни все ж відбулися.

Наприклад, зміни зачепили:

алкогольні напої. Це, зокрема, такий спиртний напій, одержаний шляхом перегонки виноградного вина або вижимки винограду, як арманьяк (Armagnac) у посудинах місткістю більш як 2 л. Його старий код 2208 20 64 00 змінився на 2208 20 69 00. А от бренді де Херес (Brandy de Jerez), старий код якого був 2208 20 27 00, має у новій версії УКТ ЗЕД код 2208 20 16 00. Інший же старий код Хересу 2208 20 87 00 (у посудинах місткістю більш як 2 л) увійшов до нового, більш широкого коду 2208 20 66 00, призначеного для бренді або вайнбранду (Weinbrand);

тютюнові вироби. Тютюновмісні вироби для електричного нагрівання (ТВЕН), що мали старий код 2403 99 90 10, тепер класифікуються за новим кодом 2404 11 00 10. Крім того,

рідини, що використовуються в електронних сигаретах (РЕС), замість старого коду 3824 99 96 20 отримали нові коди 2404 12 00 10 і 2404 19 90 10

пальне. Наприклад, паливо рідке (мазут) із вмістом сірки більш як 2 мас. %, але не більш як 2,8 мас. %, старий код якого був 2710 19 68 20, у новій версії УКТ ЗЕД класифікуватиметься за кодом 2710 19 67 00. А от палива рідкі з вмістом сірки не більш як 0,1 мас. %, які раніше класифікувалися під кодом 2710 20 31 00, тепер матимуть код 2710 20 32 00. Водночас окремо з’явився код 2710 20 16 для газойлів із вмістом сірки більш як 0,001 мас. %, але не більш як 0,1 мас. %. У ньому сидітимуть коди 2710 20 15 00 та 2710 20 17 00 старої версії УКТ ЗЕД.

Певні зміни відбулися також щодо товарів з кодом 8704 21 31 00 товарної групи 8704 «Моторні транспортні засоби для перевезення вантажів». Та оскільки їх навряд чи продають через РРО/ПРРО, говорити про них не будемо.

Як бачите, змін доволі багато. Водночас вони доволі специфічні, тож не можна стверджувати, що ці зміни зачіпають аж надто велику кількість суб’єктів господарювання. Тим не менш, зміни в коді УКТ ЗЕД мають стати для вас сигналом, що при продажу такого товару в новому році необхідно внести відповідні зміни до чека РРО/ПРРО. Які саме?

Що робити

Відповідь на це запитання податківці вже надали. Вони змушують суб’єктів господарювання

при програмуванні найменування кожного підакцизного товару враховувати інформацію, яка вказана у супровідному документі (податковій накладній) постачальника при придбанні такого товару

Щоб врахувати це, суб’єкт господарювання має запрограмувати у РРО/ПРРО два види кодів УКТ ЗЕД згідно зі старою і новою версіями. А касир, пробиваючи касовий чек, обиратиме той код, який відповідає товару, що продається, тобто виходячи з того, з яким кодом такий товар був відображений у вхідній ПН.

Таким чином, якщо товар потрапив до платника із старим кодом УКТ ЗЕД, то саме його слід наводити в касовому чеку. Якщо ж із новим, то вказувати необхідно вже новий код УКТ ЗЕД.

З одного боку, вказівки податківців цілком зрозумілі. Такого підходу вони дотримувалися завжди. Наприклад, у листі ДПСУ від 12.05.2022 № 495/ІПК/99-00-07-05-02-06 теж ішлося про те, що у фіскальному касовому чеку має, зокрема, зазначатися код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, який зазначено у документах постачальника такого товару. І хоча то була дещо інша ситуація, загальне спрямування їхніх вимог очевидне.

З іншого ж боку, касовий апарат сам по собі не є інструментом для кількісного обліку товару. І товар, що надійшов на торгову точку, з прив’язкою до прибуткових накладних (а тим більше — до вхідних ПН) в РРО/ПРРО не вноситься. За таких умов у касира не буде інформації, коли саме вичерпаються запаси товару, що надійшов зі старим кодом УКТ ЗЕД, і з коли пробивати реалізацію такого товару вже з новим кодом. Для цього принаймні

необхідно забезпечити окреме відображення в бухобліку та обліку в місці торгівлі підакцизних товарів однієї назви з різними кодами

Податківці у своєму роз’ясненні цей момент залишили поза увагою. Звісно, якщо операції, що проводяться через РРО/ПРРО, синхронізовані з бухгалтерським та/або складським обліком, проблем не повинно бути. Однак такий сервіс є в наявності далеко не у всіх. А зазначати правильний код у чеку мають усі. І ось чому.

Дивіться, для формування підсумкових ПН (якщо ви платник ПДВ) коректність відображення коду УКТ ЗЕД, узагалі-то, особливого значення не матиме. Адже такі ПН не блокуються. А неплатникам ПДВ про це навіть задумуватися не варто. Тож, здавалося б, можна перепрограмувати з 01.01.2023 усю підакцизку, коди на яку зазнали змін, відповідно до нової версії УКТ ЗЕД — і жодної мороки...

Однак

за помилки в коді УКТ ЗЕД у касових чеках суб’єкту господарювання загрожує штраф у розмірі 5100 грн згідно з п. 7 ст. 17 Закону про РРО

На щастя, незалежно від кількості встановлених таких порушень.

А його посадовим особам і особам, які здійснюють розрахункові операції, — адміністративна відповідальність згідно зі ст. 1551 КУпАП. (див. консультації в БЗ 109.18 — цю і цю).

Тож є сенс, доки не надійшли підакцизні товари з новими кодами на торгову точку, провести інвентаризацію наявних товарних залишків і враховувати її результати при продажу таких товарів через РРО/ПРРО.

Висновки

  • Програмуючи найменування кожного підакцизного товару, ви маєте враховувати інформацію, яка вказана у супровідному документі (податковій накладній) постачальника при придбанні такого товару.
  • Аби коректно відобразити код УКТ ЗЕД у фіскальному чеку, необхідно забезпечити окреме відображення в бухобліку та обліку в місці торгівлі підакцизних товарів однієї назви з різними кодами.
  • За помилки в коді УКТ ЗЕД у касових чеках суб’єкту господарювання загрожує штраф у розмірі 5100 грн згідно з п. 7 ст. 17 Закону про РРО, незалежно від кількості встановлених таких порушень.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі