Теми статей
Обрати теми

Виручка відокремленого підрозділу: питання оприбуткування

Казанова Марина, податковий експерт
Чи вважається виручка оприбуткованою, якщо у відокремленого підрозділу оформлена операція «службова видача» на РРО, а у головного підприємства оформлений на цю суму прибутковий касовий ордер (кошти здаються відокремленим підрозділом у касі підприємства). Чи потрібна касова книга відокремленому підрозділу?

Відокремлений підрозділ може бути як із касовою книгою, так і без. Касова книга потрібна відокремленим підрозділам у тому випадку, якщо вони проводять операції з приймання та/або видачі готівки з оформленням їх прибутковими (ПКО) / видатковими (ВКО) касовими ордерами.

Якщо ж відокремлений підрозділ здійснює готівкові розрахунки тільки з покупцями із застосуванням РРО/ПРРО, то

касова книга такому відокремленому підрозділу не потрібна. ПКО і ВКО на такій точці (навіть при інкасації виручки) не оформляються

Припустимо, що мова йде саме про відокремлений підрозділ, якому не потрібно вести касову книгу.

У п. 11 розд. II Положення № 148* визначено, що оприбуткуванням виручки для відокремленого підрозділу, який не веде касову книгу, є:

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 № 148.

— якщо готівкові розрахунки проводяться через «класичний» РРО — забезпечення зберігання щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) в електронній формі протягом строку, визначеного п. 44.3 ПКУ;

— якщо готівкові розрахунки проводяться через ПРРО — забезпечення щоденного створення засобами ПРРО фіскальних звітних чеків та подання їх до фіскального сервера засобами телекомунікацій, а також направлення створених ПРРО електронних розрахункових документів та повідомлень для їх реєстрації і довгострокового зберігання до фіскального сервера.

Тобто

факт оприбуткування виручки відокремленим підрозділом, який не веде касову книгу, прив’язаний до формування Z-звіту

А що у головного підприємства? Чи відображається виручка, отримана відокремленим підрозділом, в касовій книзі головного підприємства?

Згідно з п. 15 розд. II Положення № 148 відокремлені підрозділи можуть здавати виручку (готівку):

— безпосередньо в касу юрособи;

— одразу надавачам платіжних послуг, комерційним агентам із приймання готівки —для її переказу і зарахування на банківські рахунки підприємства.

В касу головного підприємства. Якщо виручка здається відокремленим підрозділом (без касової книги) безпосередньо в касу головного підприємства, то:

1) касир відокремленого підрозділу проводить на РРО/ПРРО операцію «службова видача» і виймає виручку зі скриньки РРО, а у випадку з ПРРО — місця зберігання коштів;

2) передає виручку в касу головного підприємства. ВКО на видачу коштів при цьому не оформлюється.

Головному підприємству треба в день надходження виручки (отримання її від відокремленого підрозділу) оприбуткувати її у себе в касі: скласти ПКО і на його підставі внести запис у касову книгу

Сума коштів до оприбуткування в основній касі, яка надійшла з відокремленого підрозділу, має відповідати сумі коштів, що була вилучена зі скриньки РРО відокремленого підрозділу (лист ДПС від 24.04.2019 № 2371/6/99-99-14-05-01-15/ІПК).

Якщо робочий день відокремленого підрозділу збігається з робочим днем каси підприємства, тоді виручка того ж дня буде оприбуткована й у касі головного підприємства.

А якщо графіки роботи центрального підприємства і відокремленого підрозділу відрізняються? В такому разі оприбуткування в касі головного підприємства цієї виручки повинне відбуватися датою її надходження головному підприємству. А чи може відокремлений підрозділ без касової книги здати виручку головному підприємству наступного дня? Так, може, але

за умови, що відповідне положення (про те, що у зв’язку з неспівпадінням графіка роботи каси підприємства і відокремленого підрозділу виручка здається в касу підприємства на наступний робочий день) буде прописано в порядку оприбуткування готівки головного підприємства і порядку оприбуткування готівки відокремленим підрозділом

Зверніть увагу! Є консультації податківців, в яких вони говорять, що не може вважатися відокремленим підрозділом торговельний зал, який знаходиться в одній будівлі з бухгалтерією та адміністрацією товариства, тобто за адресою фактичного місцезнаходження суб’єкта господарювання (лист ДПСУ від 15.06.2021 № 2423/ІПК/99-00-07-05-01-06). За такого підходу виручка обов’язково має бути оприбуткована в касі головного підприємства саме в день її отримання торговою точкою. Адже фактично раз торгова точка не є відокремленим підрозділом, виходить, що виручка отримана самим підприємством.

Але з такими висновками податківців (що торгова точка в цьому випадку не може вважатися відокремленим підрозділом) можна сперечатися, адже самі податківці в категорії 109.01 БЗ зазначають, що з метою визначення порядку оприбуткування готівки застосовується поняття відокремленого підрозділу відповідно до вимог Положення № 148.

Якщо ж це відокремлений підрозділ (див. визначення з п.п. 2 п. 3 розд. I Положення № 148) — то, як ми зазначили вище, коли саме має бути здана готівка в касу головного підприємства, визначається в порядку оприбуткування готівки, який розробляється платником податків самостійно та має враховувати специфіку роботи його відокремлених підрозділів.

Якщо виручка буде здаватися відокремленим підрозділом в касу головного підприємства наступного дня, то виникають питання:

— чи не буде в цьому випадку готівка вважатися «понадлімітною»;

— де повинна тоді «ночувати» ця готівка?

Згідно з п. 54 розд. V Положення № 148 підприємства, у яких час закінчення робочого дня (зміни) не дає можливості забезпечити здачу виручки (готівки) в день її надходження, повинні здавати виручку для її зарахування на рахунок у банку на наступний за днем її отримання в касу робочий день банку. Якщо виручка буде здана у банк наступного дня, то понадлімітною вона визнаватися не повинна.

Де в такому разі «ночуватиме» виручка? У скриньці РРО (у такому разі не треба робити операцію «службова видача», а якщо її зробили перед формуванням Z-звіту, то треба зробити операцію «службове внесення», а наступного дня, коли виручка вилучатиметься зі скриньки РРО, зробити «службову видачу»). Або можна зберігати виручку в сейфі за місцем проведення розрахунків (але це треба прописати у внутрішньому порядку оприбуткування готівки).

Альтернативний варіант (якщо хочемо, щоб виручка оприбутковувалося в касі головного підприємства в день її отримання відокремленим підрозділом) — делегувати право підпису касових документів головного підприємства комусь із працівників торгової точки. Така можливість передбачена п. 451 розд. IV Положення № 148.

Одразу в банк. Відокремлені підрозділи без касової книги можуть безпосередньо здавати виручку надавачам платіжних послуг — для зарахування на будь-який банківський рахунок підприємства — як через службу інкасації банку, так і із застосуванням платіжних пристроїв.

У такому разі для передачі готівкової виручки у банк для зарахування на банківський рахунок такому підрозділу слід:

1) вийняти готівкову виручку зі скриньки РРО / місця зберігання коштів — у випадку з ПРРО і провести на РРО/ПРРО операцію «службова видача»;

2) передати кошти у банк або через інкасаторів або відправити до банку свого працівника для внесення таких коштів на рахунок через касу банку, ПТКС або платіжний термінал.

Якщо відокремлений підрозділ самостійно здає виручку у банк, то в касі (касовій книзі) головного підприємства вона не відображається. Оскільки вона вже надійде підприємству в безготівковій формі (на банківський рахунок)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі