Теми статей
Обрати теми

Призначаємо уповноважених із соціального страхування

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
З початку 2023 року комісія із соціального страхування для призначення страхових виплат не потрібна. Тепер цим займається сам страхувальник або уповноважені ним особи. Розглянемо, як оформити призначення уповноважених із соціального страхування осіб і якими документами ці особи повинні керуватися у своїй роботі.

Про те, що рішення про призначення страхових виплат приймається страхувальником або уповноваженими ним особами, йдеться у ч. 3 ст. 22 Закону № 1105*. До функцій цих осіб належать також:

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-ХIV.

1) контроль за правильністю нарахування та своєчасністю здійснення страхових виплат;

2) прийняття рішення про відмову у призначенні страхових виплат або їх припинення (у випадках, передбачених Законом № 1105);

3) розгляд підстави та правильності видачі документів, які є підставою для надання страхових виплат.

Гадаємо, більшість керівників підприємств (підприємців-роботодавців) виберуть варіант із делегуванням зазначених функцій уповноваженим особам.

Кого краще призначити уповноваженими із соціального страхування? Звісно, тих, хто знає умови та порядок призначення страхових виплат. Зазвичай це працівники кадрової служби та бухгалтерії.

Буде це одна уповноважена особа або кілька, вирішує керівник підприємства (чи ФОП-роботодавець). Також страхувальник-роботодавець сам визначає, яким чином розподілятимуться функції між такими уповноваженими особами.

Наприклад, можна призначити по одній уповноваженій особі на відокремлений підрозділ. І кожен уповноважений одноосібно прийматиме рішення про виплату допомоги у своєму підрозділі.

А можна створити комісію уповноважених осіб, які працюватимуть, як це раніше робила комісія із соціального страхування, ухвалюючи рішення про призначення страхових виплат колегіально. Але при цьому нагадаємо, що склад комісії тепер залежить виключно від роботодавця. Включати до неї осіб, делегованих трудовим колективом, законодавство не зобов’язує.

Незалежно від того, який варіант роботодавець вибрав, уповноважені особи (особа) мають бути призначені відповідним розпорядчим документом — наказом чи розпорядженням. Приклад наказу про призначення комісії уповноважених осіб із соціального страхування ви можете побачити нижче.

img 1

Зверніть увагу: у п. 3 прикладу наказу, наведеного вище, згадується Положення про комісію уповноважених осіб із соціального страхування. Це не обов’язковий документ. Але щоб не перераховувати всі права та обов’язки уповноважених із соціального страхування безпосередньо у наказі, можна скласти окреме Положення. До речі, у ньому ж можна визначити форму документа, яким оформлюватиметься прийняте уповноваженими особами рішення.

Як може виглядати Положення про комісію уповноважених осіб із соціального страхування, див. нижче.

img 2

img 3

Рішення уповноваженої особи (осіб) про призначення (відмову у призначенні) страхових виплат слід відповідним чином оформити. Якщо на підприємстві комісія уповноважених осіб, оформляємо протокол. Один уповноважений? Тоді складаємо рішення. Форму протоколу/рішення можна підгледіти у додатку до Положення № 13*. Але зовсім не обов’язково її повністю повторювати.

* Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затверджене постановою правління ФСС від 19.07.2018 № 13.

Як може виглядати протокол комісії уповноважених осіб із соціального страхування, див. нижче.

img 4

img 5

Висновки

  • Для призначення уповноважених осіб (особи) із соціального страхування видається наказ (розпорядження) керівника підприємства.
  • Права та обов’язки уповноважених осіб (особи) із соціального страхування можна прописати в окремому Положенні.
  • Для оформлення рішень уповноважених осіб (особи) щодо призначення страхових виплат слід розробити форму відповідного протоколу (рішення).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі