Теми статей
Обрати теми

Додатки МПЗ та МПЗ-З — розрахунок загального МПЗ

Децюра Сергій, податковий експерт
У 2022 році платники податку на прибуток, які є власниками і користувачами сільгоспугідь, мають рахувати мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) та порівнювати його розмір із сумою сплачених податків за рік, які враховуються у виконання МПЗ. Щоб це зробити, вони мають подати разом із річною декларацією з податку на прибуток окремий додаток МПЗ. Про те, хто його має заповнювати і як це зробити, читайте далі.

Хто рахує МПЗ

Додатки МПЗ та МПЗ-З платники податку на прибуток мають подавати разом з декларацією з податку на прибуток за 2022 рік уперше. До цього їх не подавали, адже вимога робити такий розрахунок з’явилася в ПКУ тільки з 01.01.2022.

З основами розрахунку МПЗ можна ознайомитися у «Мінімальне податкове зобов’язання: основи» // «Податки & бухоблік» 2022, № 94.

Сьогодні поговоримо саме про заповнення цих додатків платниками податку на прибуток.

І розпочнемо з того, що

розраховувати МПЗ слід тільки за результатами року (п.п. 381.1.4 ПКУ)

Тому подається такий додаток тільки з річною декларацією. Якщо підприємство є квартальним платником податку на прибуток, то разом з квартальними деклараціями його подавати не слід.

Додатки МПЗ та МПЗ-З починаючи з 2022 року мають подавати всі платники податку на прибуток, незалежно від того, застосовують вони податкові різниці чи відмовилися від їх застосування, якщо вони володіють, використовують у своїй діяльності сільгоспугіддя, тобто ріллю, сіножаті, пасовища та багаторічні насадженнями і перелоги (пп. 14.1.1142 та 14.1.233 ПКУ).

Отже, з цього випливає, що не повинні подавати додаток МПЗ тільки ті платники, які:

— взагалі не володіють сільгоспугіддями, тобто на них не оформлено належним чином право власності на сільгоспугіддя, а саме не зареєстроване таке право у реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Ті прибутківці, які володіють тільки несільгоспземлями (наприклад, землями промисловості, торгівлі тощо) та/або землями із когорти сільгоспземель, які не є сільгоспугіддями (наприклад, землі водного фонду), цей додаток також не подають;

— взагалі не мають у користуванні сільгоспугідь, тобто вони не взяли в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування такі угіддя.

Якщо ж у прибутківця є у власності сільгоспугіддя або він їх узяв у користування, тобто отримав в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування і право власності та користування належним чином оформлене (зареєстроване у реєстрі речових прав на нерухоме майно), то в цьому випадку над ним нависає обов’язок подавати додаток МПЗ.

Але навіть цей факт ще не говорить, що він має подавати разом із декларацією з податку на прибуток додатки МПЗ та МПЗ-З. Річ у тому, що за деякі сільгосугіддя МПЗ рахувати не треба. Мова йде про:

1) сільгоспугіддя, які підприємство передає у користування іншим особам, в тому числі й іншим суб’єктам господарювання. За загальним правилом у разі передачі земельних ділянок в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування, МПЗ визначає фактичний користувач угідь (наприклад, останній суборендар). На це прямо вказує п. 381.3 ПКУ.

Тому

якщо підприємство, яке володіє чи взяло в користування сільгоспугіддя, передасть їх усі у користування іншій особі, то тоді воно МПЗ не рахує, а отже, і додатки МПЗ та МПЗ-З не подає

Але щоб скористатися цим звільненням, підприємство не повинно було володіти (користуватися) землею жодного повного календарного місяця (з 1-го по 30/31-ше число), або до кінця місяця, в якому таку землю було придбано/взято в користування, протягом 2022 року. Якщо ж повний календарний місяць земля була у користуванні/володінні або була у користуванні/володінні до кінця місяця, в якому її було придбано/взято в користування, то МПЗ рахувати за цей місяць слід, а отже, доведеться подати і додаток МПЗ (п. 381.4 ПКУ);

2) сільгоспугіддя, які розташовані на тимчасово окупованій території та/або території населених пунктів на лінії зіткнення. Перелік таких земель наведено у розпорядженні Кабміну від 07.07.2014 № 1085-р. Звільнення від потрапляння сільгоспугідь, які розміщені на такій території, до розрахунку МПЗ дається тільки у період дії ООС (п. 38.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). І хоча з 24.02.2022 в Україні діє ВС, цим звільненням можна скористатися, адже ООС на час дії ВС не призупинено.

Тому якщо всі ваші сільгоспугіддя розташовані на такій території, то МПЗ підприємство не рахує і додатки МПЗ та МПЗ-З за 2022 рік не подає;

3) сільгоспугіддя, які:

— розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих рашистами. Щоб визначити, чи потрапляють ваші землі під це звільнення, слід заглянути у Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окуповані рашистами. Нещодавно такий Перелік затвердив Мінреінтеграції наказом від 22.12.2022 № 309 (див. «Перелік окупованих територій є! Як ним скористатися?» // «Податки & бухоблік» 2022, № 99;

— визначені обласними військовими адміністраціями, як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди. Чи потрапляють ваші території під це звільнення, можна дізнатися, звернувшись до свого ТЦК.

При цьому згідно з п. 69.15 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ такі землі не включаються до розрахунку МПЗ як за 2022, так і за 2023 рік.

Тому якщо ви, заглянувши до вищезгаданого Переліку, побачили, що всі ваші землі знаходяться на територіях, які там згадуються, або ТЦК говорить, що всі ваші землі засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на них наявні фортифікаційні споруди, то додаток МПЗ при звітуванні ні за 2022, ні за 2023 подавати вам не доведеться;

4) сільгоспугіддя, що використовуються дачними (дачно-будівельними) та садівничими (городницькими) кооперативами (товариствами), а також набуті у власність/користування членами цих кооперативів (товариств) у результаті приватизації (купівлі/продажу, оренди) у межах земель, що належали цим кооперативам (товариствам) на праві колективної власності чи перебували у їх постійному користуванні (п. 381.2 ПКУ).

Отже,

дачні (дачно-будівельні) та садівничі (городницькі) кооперативи (товариства) МПЗ не рахують і додатки МПЗ та МПЗ-З не подають

З тим, коли можна не подавати додатки МПЗ та МПЗ-З, розібралися. Тепер перейдемо до заповнення самих додатків.

Де розрахувати МПЗ

Якщо підприємство має рахувати за 2022 рік МПЗ, то воно повинне це робити у двох додатках:

додаток МПЗ-З «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання»;

додаток МПЗ «Розрахунок різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок»

У першому із вищеназваних додатків (додаток МПЗ-З) підприємство має розрахувати МПЗ:

1) окремо для сільгоспділянок, НГО яких проведена та не проведена. Для таких земель НГО слід рахувати в окремому розділі додатка МПЗ-З. У розділі І для ділянок, НГО яких проведена. а в розділі ІІ — для тих, НГО яких не проведена;

2) для кожної окремої сільгоспділянки в розрізі розділу І (де МПЗ рахують для ділянок, НГО яких проведено) та розділу ІІ (де МПЗ рахують для ділянок, НГО яких не проведено;

3) загалом по всіх сільгоспділянках.

У другому додатку (додаток МПЗ) підприємство має визначити, чи виконало воно МПЗ, тобто чи сплатило в бюджет у вигляді податків і витрат на оренду сільгоспугідь суму більшу, ніж розмір МПЗ.

Якщо виявиться, що сплатило воно менше, ніж розмір МПЗ, то різницю між загальним МПЗ і сумою сплачених податків і витрат на оренду слід перенести з ряд. 04 додатка МПЗ до ряд. 06.2 МПЗ декларації з податку на прибуток.

В якій черговості заповнювати додатки для розрахунку МПЗ?

На наш погляд, слід спочатку заповнити додаток МПЗ-3, а потім додаток МПЗ. Робити так слід через те, що дані з додатка МПЗ-З переносяться до додатка МПЗ, а саме дані графи 6 рядка «Сума рядків «Усього» переноситься до рядка 02 МПЗ-З додатка МПЗ.

Розпочнемо із алгоритму заповнення додатка МПЗ-З.

Порядок заповнення граф додатка МПЗ-З

Код графи

Назва графи

Таблиця I. Мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) щодо земельної ділянки, нормативна грошова оцінка якої проведена, МПЗ = НГОд × К × М / 12

2

Кадастровий номер земельної ділянки

Для розрахунку МПЗ слід брати тільки ті сільгоспугіддя, на які належним чином оформлено право власності або користування (внесено дані у реєстр речових прав на нерухоме майно про право власності чи користування на сільгоспугіддя) і які не звільнені від сплати (див. вище).

У цьому рядку вказуєте тільки кадастровий номер вашої земділянки, НГО якої проведено. Берете його із правовстановлючих документів на землю

3

Нормативна грошова оцінка (НГОд / НГО)

Наводите дані про НГО для сільгоспугідь, оцінка яких проведена. При цьому для таких сільгоспугідь слід вказати НГО всієї ділянки, а не 1 га.

При цьому оскільки ми говоримо про розрахунок МПЗ за 2022 рік, то брати слід НГО сільгоспугідь на 01.01.2022.

Щоб заповнити цю графу, слід брати ту ж НГО, що й для розрахунку плати за землю.

ЇЇ відшукати можна або

— відкривши отриману із Держкадастру на початку минулого року довідку про НГО;

— відкривши декларації з плати за землю на 2022 рік

4

Кількість календарних місяців (М)

У цій графі вказують кількість календарних місяців протягом року в які підприємство володіло чи користувалося сільгоспугіддями.

Якщо підприємство володіло чи користувалося землями цілий рік, то тут слід вказати число «12».

Якщо ж підприємство володіло чи використовувало сільгоспугіддя не весь рік, то рахуючи кількість таких місяців, слід пам’ятати, що якщо протягом року підприємство:

придбало земділянку чи взяло її в оренду і це належним чином оформлено (проведена реєстрація речових прав), то рахувати кількість місяців для заповнення цієї графи слід з початку того місяця, в якому відбулося придбання ділянки чи взяття її в оренду. Тобто до розрахунку МПЗ потрапить місяць придбання чи взяття в оренду землі (п. 381.4 ПКУ);

продало або відмовилося від оренди сільгоспугідь (і це належним чином оформлено — проведено реєстрацію речових прав), то припиняти нараховувати МПЗ за такі землі слід з початку того місяця, в якому відбувся продаж чи розірвання договору оренди. Тобто місяць продажу чи розірвання договору старий власник чи орендар уже не рахує при визначенні МПЗ по певній ділянці

5

Площа (га) (S)

У цій графі вказуєте площу земельної ділянки, щодо якої будете рахувати МПЗ.

Водночас оскільки такий показник, як площа сільгоспугідь, не буде фігурувати у розрахунку МПЗ для земель, НГО яких проведена, оскільки у графі НГО уже вказана НГО ділянки, то якщо ця графа буде незаповненою, нічого страшного не станеться

6

Сума мінімального податкового зобов’язання2 (грн) (МПЗ)

У цій графі проводите розрахунок розміру МПЗ для кожної окремої земділянки. Розрахунок відбувається за формулами, наведеними у назві таблиці І.

Загалом, щоб розрахувати МПЗ для окремої ділянки, слід знайти добуток НГО земділянки (гр. 3), ставки МПЗ, кількості місяців використання землі протягом року (гр. 4) і отриманий результат розділити на 12.

Розмір ставки МПЗ у таблиці І не наводиться. Але тим, хто рахує МПЗ, слід пам’ятати, що загальний розмір ставки складає 0,05. Водночас при розрахунку у 2022 і в 2023 роках МПЗ буде діяти пільгова ставка 0,04, або 4 % від НГО (п. 67 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Отже, для розрахунку МПЗ на 2022 рік слід брати ставку на рівні 0,04 (див. БЗ 102.02)

Таблиця II. Мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) щодо земельної ділянки, нормативна грошова оцінка якої не проведена, МПЗ = НГО × S × К × М / 12

2

Кадастровий номер земельної ділянки

Для розрахунку МПЗ слід брати тільки ті сільгоспугіддя, на які належним чином оформлено право власності або користування (внесено дані у реєстр речових прав на нерухоме майно про право власності чи користування на сільгоспугіддя) і які не звільнені від сплати (див. вище).

У цьому рядку вказуєте тільки кадастровий номер вашої земділянки, НГО якої НЕ проведено. Берете його із правовстановлючих документів на землю

3

Нормативна грошова оцінка (НГОд / НГО)

Наводите дані про НГО для сільгоспугідь, оцінка яких НЕ проведена. При цьому для таких сільгоспугідь слід вказати НГО не всієї ділянки, а НГО 1 га ріллі по АР Крим або по області.

Щоб заповнити ці графи, можна брати ту ж НГО, що й для розрахунку плати за землю. При цьому оскільки ми говоримо про розрахунок МПЗ за 2022 рік, то брати слід НГО сільгоспугідь на 01.01.2022.

Знайти її можна, заглянувши або:

— у додаток 1 до Порядку, затвердженого наказом Мінагрополітики від 23.05.2017 № 262, або на сайт ДПСУ чи Держгеокадастру. Там НГО наведена станом на 01.01.2020. Лишилося тільки проіндексувати цю НГО. Але індексувати НГО до 2023 року не потрібно. Тому для розрахунку МПЗ на 2022 рік слід просто брати ці дані про НГО ріллі;

— у декларацію з плати за землю на 2022 рік

4

Кількість календарних місяців (М)

У цій графі вказують кількість календарних місяців протягом року, в які підприємство володіло чи користувалося сільгоспугіддями.

Якщо підприємство володіло чи користувалося землями цілий рік, то тут слід вказати число «12».

Якщо ж підприємство володіло чи використовувало сільгоспугіддя не весь рік, то рахуючи кількість таких місяців, слід пам’ятати, що якщо протягом року підприємство:

придбало земділянку чи взяло її в оренду і це належним чином оформлено (проведена реєстрація речових прав), то рахувати кількість місяців для заповнення цієї графи слід з початку того місяця, в якому відбулося придбання ділянки чи взяття її в оренду. Тобто до розрахунку МПЗ потрапить місяць придбання чи взяття в оренду землі (п. 381.4 ПКУ);

продало або відмовилося від оренди сільгоспугідь (і це належним чином оформлено — проведено реєстрацію речових прав), то припиняти нараховувати МПЗ за такі землі слід з початку того місяця, в якому відбулися продаж чи розірвання договору оренди. Тобто місяць продажу чи розірвання договору старий власник чи орендар уже не рахує при визначенні МПЗ по певній ділянці

5

Площа (га) (S)

У цій графі вказуєте площу земельної ділянки, щодо якої будете рахувати МПЗ.

Вказувати площу слід з чотирма знаками після коми.

Заповнювати цей реквізит щодо земель, НГО яких не проведена, потрібно акуратно. Річ у тому, що він бере участі в розрахунку МПЗ. Берете його із правовстановлючих документів на землю

6

Сума мінімального податкового зобов’язання2 (грн) (МПЗ)

У цій графі проводите розрахунок розміру МПЗ для кожної окремої земділянки. Розрахунок відбувається за формулами, наведеними у назві таблиці ІІ.

Загалом щоб розрахувати МПЗ для окремої ділянки, слід знайти добуток площі такої земділянки (гр. 5), НГО 1 га ріллі по області (гр. 3), ставки МПЗ, кількості місяців використання землі протягом року і отриманий результат розділити на 12.

Розмір ставки МПЗ у таблиці І не наводиться. Але тим, хто рахує МПЗ, слід пам’ятати, що загальний розмір ставки складає 0,05. Водночас при розрахунку у 2022 і в 2023 роках МПЗ буде діяти пільгова ставка 0,04, або 4 % від НГО (п. 67 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Отже, для розрахунку МПЗ на 2022 рік слід брати ставку на рівні 0,04 (див. БЗ 102.02)

Після того як буде заповнено таблиці І та ІІ додатка МПЗ-З і підбито загальний розмір МПЗ за рік (він визначається підсумуванням даних про МПЗ, розрахованого у таблиці І та таблиці ІІ). Можна приступати до заповнення додатка МПЗ.

Порядок заповнення граф додатка МПЗ

Код графи

Назва графи

01

Частка сільськогосподарського товаровиробництва за податковий (звітний) період2, %

У цій графі наводите розмір частки сільгосптоваровиробництва, отриманої за 2022 рік. Потрібна ця частка для того, щоб визначити, чи може платник податку на прибуток у виконання МПЗ враховувати всі дозволені податки та збори чи тільки в розмірі цієї частки.

Нагадаємо, що юрособи — платники податку на прибуток, у яких розмір сільгоспчастки менше 75 %, не можуть включати до виконання МПЗ такі податки, як податок на прибуток, ЄП, ПДФО і ВЗ із зарплати і ЦП-договорів та ренту за спецводокористування у повному обсязі. Вони мають право на врахування тільки частини перелічених вище податків, а саме тієї суми, яка пропорційна розміру сільгоспчастки, отриманої за рік.

Тільки якщо розмір сільгоспчастки буде більшим чи дорівнюватиме 75 %, то тоді всі вищезгадані податки потраплять до виконання МПЗ у повному обсязі.

Із примітки «2» додатка МПЗ випливає, що розраховувати сільспчастку слід за правилами, прописаними у п.п. 14.1.262 ПКУ, тобто так, як це роблять платники сільгоспЄП. Якщо спиратися на правила, прописані у ПКУ та у формі Розрахунку (затвердженого наказом Мінагрополітики від 26.12.2011 № 772), то сільгоспчастку (%) розраховують так:

сільгоспдохід / скоригований загальний дохід х 100

Як підприємство розраховувало сільгоспчастку, у декларації з податку на прибуток чи додатках до неї наводити не слід. Але щоб довести, що розмір вашої сільгоспчастки є таким, як зазначено у графі 01 додатка МПЗ, радимо розрахувати цю частку, наприклад, у формі вищезгаданого Розрахунку і надавати його при перевірці фіскалам

02 МПЗ-З

Загальне мінімальне податкове зобов’язання

Для заповнення цієї графи слід відкрити додаток МПЗ-З і перенести у цю графу значення графи 6 рядка «Сума рядків «Усього»

03

Загальна сума сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок, у тому числі3:

Тут вказують загальну суму податків і зборів та витрат на оренду, що враховуються у виконання МПЗ. Для цього слід підбити підсумок граф 03.1 — 03.7.

Заповнюючи графи з 03.1 по 03.07, слід ураховувати те, що у виконання МПЗ беруться саме суми податків, перелічених у вищезгаданих графах, які сплачені протягом поточного (2022) року. Тобто у 2022 році мова йде про податки, сплачені за грудень 2021, IV квартал 2021 року та 2021 рік, а також і за січень — листопад 2022 та І — ІІІ квартали 2022 року.

Крім того, якщо підприємство забажає виконати МПЗ шляхом сплати наперед (за майбутні роки) податків, зборів, платежів, то такі помилково та/або надміру перераховані суми до виконання МПЗ у тому періоді, в якому вони були сплачені, не беруться (і буде питання щодо включення у наступному році, адже вони сплачені не у такому наступному році; але тут треба дочекатися роз’яснень). Тобто схитрувати шляхом простої переплати податків і зборів та тим самим виконати МПЗ не вдасться.

Виняток із цього правила стосується тільки сплати наперед на 2022 рік перелічених податків у цих графах у 2021 році. Таку попередню чи помилкову сплату податку особа, яка рахує МПЗ за 2022 рік, може включити у виконання МПЗ 2022 року (п. 66 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ)

03.1

податок на прибуток підприємств

У цю графу включається сума податку на прибуток, що сплачена у 2022 році. Тобто за 2021 рік, а також протягом 2022 року, наприклад авансові внески з податку на прибуток.

При цьому слід ураховувати, що у повному обсязі податок на прибуток потрапляє, тільки якщо їх частка сільгосптоваровиробництва за рік дорівнює чи перевищує 75 %. Якщо ж частка менша цієї величини, то до виконання МПЗ із перелічених податків потрапить тільки сума у розмірі розрахованої сільгоспчастки (пп. 141.9.2 та 141.9.3 ПКУ)

03.2

податок на доходи фізичних осіб

03.2

військовий збір

У ці графи слід заносити сплачені ПДФО і ВЗ з доходів фізичних осіб, які (пп. 141.9.2 та 141.9.3 ПКУ):

— перебувають із платником податку у трудових або цивільно-правових відносинах (крім доходів, які сплачені за придбання товарів у фізичних осіб). При цьому до цієї графи сплачені ПДФО і ВЗ потрапляють у повному обсязі тільки у тих підприємств, у яких частка сільгосптоваровиробництва за рік дорівнює чи перевищує 75 %. Якщо ж частка менша цієї величини, то до виконання МПЗ із сплачених ПДФО і ВЗ з таких доходів потрапить тільки сума у розмірі розрахованої сільгоспчастки (п.п. 141.9.3 ПКУ);

— виплачені за договорами оренди, суборенди, емфітевзису земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь. Тобто якщо підприємство орендує у фізосіб не сільгоспугіддя, то сплачені ПДФО і ВЗ з таких доходів у виконання МПЗ не потрапляють.

При цьому суми сплачених ПДФО і ВЗ з орендних доходів потрапляють до виконання МПЗ у повному обсязі незалежно від розміру сільгоспчастки.

Враховувати слід тільки те, що у разі використання земельної ділянки на праві емфітевзису суми ПДФО та ВЗ, сплачені під час здійснення виплат за таким договором емфітевзису, щорічно враховуються у частці, розрахованій пропорційно до річної суми нарахованої амортизації на нематеріальний актив у вигляді права користування земельною ділянкою за договором емфітевзису (п.п. 141.9.4 ПКУ)

03.4

єдиний податок

Ця графа буде заповнена тільки тими прибутківцями, які в поточному році перебували на спрощеній системі оподаткування, а потім відмовилися від неї і перейшли на загальну систему оподаткування.

Якщо ж прибутківець весь 2022 рік перебував на загальній системі оподаткування, то цю графу він не заповнює.

До цієї графи потрапляє сума сплаченого у 2022 році (пп. 141.9.2 та 141.9.3 ПКУ):

— сільгоспЄП. При цьому включати до цієї графи слід всю суму сплаченого сільгоспЄП за рік;

— ЄП групи 3, у тому числі й спецЄП. Яку суму ЄП прибутківець може врахувати у виконання МПЗ, буде залежати від того, виконав він за звітний рік сільгоспчастку на рівні 75 % чи ні. Якщо виконав (про це свідчить гр. 01 додатка МПЗ), то до виконання МПЗ потрапить уся сума сплаченого ЄП, якщо ж ні, то пропорційно до розміру сільгоспчастки

03.5

земельний податок

У цю графу потрапляє лише сума сплаченої у 2022 році однієї частини плати за землю, а саме земподатку. При цьому до цієї графи потрапляє не весь розмір сплаченого за рік земподатку, а тільки земподаток за земельні ділянки, віднесені до сільгоспугідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень). Земподаток, сплачений за інші види земель, у виконання МПЗ не потрапляє, а тому у цю графу не потрапить (пп. 141.9.2 та 141.9.3 ПКУ).

Якщо підприємство є платником і іншої частини плати за землю, а саме орендної плати за землі державної чи комунальної власності, то у цій графі вони не відображаються. Але це не означає, що у виконання МПЗ ці суми не потраплять. Вони потраплять, але через графу 03.7 (див. нижче)

03.6

рентна плата за спеціальне використання води

У цій графі вказуєте суму сплаченої у 2022 році рентної плати тільки щодо однієї її частини, а саме за спецводокористування. Нарахування податку за таку складову рентної плати показують у додатку 5 до декларації з рентної плати.

Яку суму рентної плати прибутківець може врахувати у виконання МПЗ, буде залежати від того, виконав він за звітний рік сільгоспчастку на рівні 75 % чи ні. Якщо виконав (про це свідчить гр. 01 додатка МПЗ), то до виконання МПЗ потрапить уся сума сплаченої рентної плати за спецводокористування у 2022 році, якщо ж ні, то пропорційно до розміру сільгоспчастки (пп. 141.9.2 та 141.9.3 ПКУ)

03.7

20 відсотків витрат на сплату орендної плати

У цю графу потрапить сплачена у 2022 році:

1) орендна плата за оренду земель у інших юросіб;

2) орендна плата за оренду земель державної та комунальної власності. Тобто плата за землю в частині орендної плати.

При цьому для заповнення цієї графи слід брати (пп. 141.9.2 та 141.9.3 ПКУ):

— орендну плату, сплачену не щодо всіх орендованих земель у юросіб та органів влади, а тільки орендну плату, яка сплачена за землі, що є сільгоспугіддями за земельні ділянки, віднесені до сільгоспугідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень). Орендна плата, сплачена за інші види земель, у виконання МПЗ не потрапляє, а тому у цю графу не потрапить;

— не весь розмір орендної плати, сплаченої за сільгоспугіддя, а тільки 20 % сплаченої орендної плати

04

Різниця між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок (рядок 02 МПЗ-З - рядок 03 додатка МПЗ) (+,-)4

Щоб заповнити цю графу, прибутківець має відняти від розрахованої за минулий рік суми МПЗ (гр. 02 МПЗ-З) суму податків і зборів та витрат на оренду, які враховуються у виконання МПЗ (гр. 03).

Якщо в результаті буде отримано від’ємне значення, це буде свідчити про те, що підприємство за рік сплатило податків і зборів та витрат на оренду у більшому розмірі, ніж розрахований МПЗ. А отже, на цьому маніпуляції з МПЗ слід закінчувати.

У випадку коли в результаті віднімання буде отримано позитивне значення, це говорить про те, що підприємство за рік сплатило податків і зборів та витрат на оренду у сумі меншій, ніж розрахований МПЗ. А отже, на суму такого позитивного значення підприємство має збільшити визначену в податковій декларації суму податку на прибуток, що підлягає сплаті до бюджету. Щоб це зробити, позитивне значення із гр. 04 додатка МПЗ слід перенести до ряд. 06.2 МПЗ декларації (п.п. 141.9.5 ПКУ).

Звертаємо увагу! Якщо підприємство отримає від’ємне значення об’єкта оподаткування з податку на прибуток (тобто отримано збиток) і одночасно у нього буде позитивне значення у гр. 04, то суму позитивного значення все одно слід буде сплатити до бюджету у строк для сплати податку на прибуток підприємств за рік (п.п. 141.9.5 ПКУ)

Крім того, у кінці додатка МПЗ прибутківець має поставити позначку «+» в полі «Наявність додатка5» і вказати на те, що він разом із додатком МПЗ подає додаток МПЗ-З. Без цього додатка нарахувати МПЗ, як було сказано вище, жоден прибутківець не може.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі