Теми статей
Обрати теми

Лікарняні сумісникам: ПФУ відповідає

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Лист Пенсійного фонду від 16.01.2023 № 1468-1025/Я-03/8-2800/23

Висновок документа

Допомога по тимчасовій непрацездатності та допомога по вагітності та пологах призначаються та надаються за основним місяцем роботи особи. І тільки у разі нереалізації такого права за основним місцем роботи, вона надається за сумісництвом

У статті «Лікарняний лист на сумісника» // «Податки & бухоблік», 2023, № 6 зазначалося, що з непрацездатними виплатами сумісникам не все добре. Що ж, дива не сталося. Пенсійний фонд в листі, що коментується, сформував читку позицію, яка наведена вище.

Тож якщо працівник уклав декілька трудових договорів, тобто має основне місце роботи та місце (місця) роботи за сумісництвом, то слід врахувати таке.

За страховими випадками, початок яких припав на 01.01.2023 чи пізніше, допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах надається за основним місцем роботи АБО за місцем роботи за сумісництвом (абзац другий ч. 1 ст. 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV, далі — Закон № 1105).

При цьому з урахуванням положень абзацу першого ч. 1 ст. 22 Закону № 1105 пріоритетним є надання допомоги за основним місцем роботи працівника. І тільки якщо з якихось причин працівник не реалізував своє право на отримання допомоги за основним місцем роботи, її надають за місцем роботи за сумісництвом.

Щодо розрахунку допомоги таким працівникам, то питання поки що залишається відкритим. Як зазначалося у згаданій вище статті, пенсійники у роз’ясненні від 12.01.2023 говорять про розрахунок з сумарної зарплати за основним місцем роботи та за місцем роботи (одержання доходу) за сумісництвом та посилаються на Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266. Проте зазначений Порядок не містить механізму такого розрахунку. Тож слід чекати на подальші роз’яснення Пенсійного фонду.

Увага! Якщо страховий випадок настав до 01.01.2023, то лікарняні призначаєте/виплачуйте за старими правилами й за основним місяцем роботи працівника, й за сумісництвом. Норма Закону № 1105 про «АБО», наведена вище, набрала чинності з 01.01.2023.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі