№6

Податки & бухоблік, січень, 2023/№ 6 Інші номери журналу ›
  • Військовий облік по-новому 5 січня 2023 року набув чинності новий порядок ведення військового обліку. Які зміни відбулися? Хто і як тепер має вести військовий облік на підприємствах? Відповіді на ці та інші питання читайте далі.
  • ПДВ-блокування: зустрічайте коди для включення в ризикові платники Наказ ДПСУ «Про затвердження довідника кодів податкової інформації» від 11.01.2023 № 17
  • Об’єднана звітність за IV квартал 2022 року Сьогодні говоримо про Об’єднану звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за IV квартал 2022 року. Розглянемо що змінилося, а що залишилося незмінним. Також розберемо окремі ситуації, з якими бухгалтери стикалися на практиці. Приєднуйтесь до розмови. Буде цікаво та пізнавально.
  • Продовжено строки реєстрації ПН та зменшено штрафи за їх порушення Був собі такий законопроєкт № 8079* — щодо заборони для грального бізнесу перебувати на спецЄП. 12.01.2023 ВРУ прийняла відповідний закон. Ви спитаєте: до чого тут реєстрація податкових накладних (ПН)? Ну так у нас буває. Був законопроєкт про гральний бізнес та спецЄП. Став — ще й про ПДВ. Чому б ні?
  • Лікарняний лист на сумісника 2023 рік — рік змін у загальнообов’язковому соціальному страхуванні. Фінансування непрацездатних виплат перейшло до Пенсійного фонду (ПФУ). Нормативка оновлюється. І несподівано вилазять «сюрпризи» там, де їх ніхто не очікував. Ось і з непрацездатними виплатами сумісникам діється щось незрозуміле.
  • Лікарняні сумісникам: ПФУ відповідає Лист Пенсійного фонду від 16.01.2023 № 1468-1025/Я-03/8-2800/23
  • Отримали за рік збитки: як бути? На жаль, 2022 рік для значної кількості підприємств став збитковим. Дехто, можливо, стискається зі збитковою звітністю вперше. Як відображаються збитки в обліку? Чи є загрози в поданні збиткової декларації з податку на прибуток? Чи є способи «приховати» збитки, якщо не хочемо подавати збиткову декларацію? Чи треба зменшувати статутний капітал, якщо отримали збитки?
  • Зміни для товариств з обмеженою відповідальністю: вже в січні-2023 У зв’язку із нововведеннями щодо ТОВ (з’явилися з 01.01.2023) непотрібно усім бігти до держреєстратора. Зміни, що вносить новий Закон України «Про акціонерні товариства» від 27.07.2022 № 2465-IX (далі — Закон про АТ), — це, скоріше, додаткові інструменти та можливості. Захочете — внесете зміни, не захочете, то і не треба хвилюватися про це. Але бути обізнаними у них все ж варто.
  • «Воєнне» звільнення від POS-терміналів: де працює? Торговцям, які провадять діяльність на територіях, які розташовані в районі проведення воєнних дій або які перебувають в тимчасовій окупації, дозволяється ігнорувати норми щодо застосування POS-терміналів. Нещодавно набув чинності новий наказ Мінінтеграції з переліком таких територій. Розберемо питання, пов’язані із цього застосуванням.
  • Оплата праці у відрядженні: цікаві ситуації Розрахунок оплати праці відрядженого працівника у певних ситуаціях, про які піде мова у статті, зазвичай викликає чимало запитань у бухгалтерів. Наприклад, як оплатити період відрядження, якщо графіки роботи підприємства, на яке відрядили працівника, і підприємства, де працівник постійно працює, не збігаються? Чи треба оплачувати працівникові його вихідний день, якщо у цей день він вибуває у відрядження? Якщо вас цікавлять відповіді на ці та інші запитання, пов’язані з оплатою праці відряджених працівників, запрошуємо вас до розмови.
  • Як перевозити пальне (спирт) без акцизної накладної чи Заявки Останнім часом на нашу гарячу лінію частіше надходять запитання читачів, які стикаються з проблемами з поліцією при перевезенні пального. У світлі роз’яснень ДПСУ, як правильно оформлювати документи на перевезення пального (чи спирту етилового), якщо акцизна накладна (АН) ще не зареєстрована в Реєстрі? Якщо перевозиться пальне неплатника акцизу і неможливо надіслати електронну Заявку, чи треба її виписувати й надавати водію в паперовому вигляді? Висловимо свої думки щодо цих питань.
  • Кошти під звіт і готівкові обмеження Підприємство збирається видати працівникові під звіт 100 тис. грн готівкою з каси. Чи можна це зробити? Яких обмежень слід дотримуватися при розрахунках підзвітною особою із суб’єктами господарювання?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі