23.01.2023

Бухоблік і фінзвітність аграріїв на сільгоспЄП

Сільгоспники-юрособи, які працюють на єдиному податку (ЄП) у групі 4, зобов’язані вести бухгалтерський облік нарівні з усіма іншими підприємствами. Чи передбачені якісь особливості ведення бухобліку для сільгосппідприємств? Яку фінзвітність аграрії повинні складати, кому і коли подавати? Давайте розберемося.

СільгоспЄП і спрощена фінзвітність

Сільгосппідприємства — платники ЄП групи 4 ведуть бухгалтерський облік за загальними правилами. Наразі Закон про бухоблік* взагалі не виділяє єдиноподатників в окрему категорію підприємств і не дозволяє їм вести бухоблік та подавати фінансову звітність у порядку, встановленому законодавством про спрощену систему обліку і звітності (див. статтю «Первинка, оприлюднення, консолідована фінзвітність, таксономія — з 10.08.2022 по-новому» // «Податки & бухоблік», 2022, № 61). Та й стосувалося це послаблення виключно юросіб-єдиноподатників групи 3 за ставками 3 % і 5 %.

* Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 № 996-XIV.

Також такі єдиноподатники групи 3 відтепер прямо не названі серед щасливчиків, які можуть подавати спрощену річну фінзвітність (п. 2 Порядку № 419*, див. статтю «Єдиноподатники! Для фінзвітності — орієнтуйтеся на категорію підприємства» // «Податки & бухоблік», 2022, № 93). Тож спецнорма п.п. 2 п. 2 розд. І НП(С)БО 25 «Спрощена фінансова звітність», яка безумовно дозволяє юрособам-єдиноподатникам групи 3 за ставками 3 % і 5 % складати фінзвітність мікропідприємства у складі форм № 1-мс і № 2-мс, на сьогодні мертва.

* Порядок подання фінансової звітності, затверджений постановою Кабміну від 28.02.2000 № 419.

За якими формами, куди і коли звітувати на сільгоспЄП?

Зараз усі єдиноподатники-юрособи (групи 3 за ставками 2 %, 3 % і 5 %, а також на сільгоспЄП) звітують залежно від своєї бухгалтерської категорії, а не за фактом перебування в лавах спрощенців. Позаяк Закон про бухоблік не виділяє єдиноподатників в окрему класифікаційну групу підприємств. Отже,

аграрії-юрособи групі 4 мають вести бухоблік і подавати фінзвітність у звичайному порядку — залежно від того, до якої категорії підприємств (великих, середніх, малих або мікро-) вони належать

Критерії для розмежування підприємств визначені ч. 2 ст. 2 Закону про бухоблік (див. статтю «Первинка, оприлюднення, консолідована фінзвітність, таксономія — з 10.08.2022 по-новому» // «Податки & бухоблік», 2022, № 61).

Відтак, мікро- і малі сільгоспники (крім МСФЗ-зобов’язаних) можуть складати та подавати скорочену фінзвітність згідно з НП(С)БО 25 (ч. 3 ст. 11 Закону про бухоблік, п. 2 Порядку № 419, п. 2 розд. ІІ НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»):

мікропідприємства — фінзвітність мікропідприємства в складі Балансу (форма № 1-мс) і Звіту про фінансові результати (форма № 2-мс);

малі підприємства — фінзвітність малого підприємства в складі Балансу (форма № 1-м) і Звіту про фінансові результати (форма № 2-м).

Звітуючи за НП(С)БО 25, малюки (і мікро-, і малі) можуть вести бухоблік за спрощеним Планом рахунків (затвердженим наказом Мінфіну від 19.04.2001 № 186). А мікросільгоспники — ще й користуватися обліковими спрощеннями, передбаченими п. 7 розд. I НП(С)БО 25, та подавати спрощену фінансову звітність виключно за рік (п. 2 Порядку № 419).

Втім, за бажання і мікро-, і малі підприємства також можуть складати повну фінзвітність (п. 2 розд. ІІ НП(С)БО 1). Але тоді їм в усьому доведеться підпорядковуватися вимогам НП(С)БО 1. Тобто за таких обставин вони втрачають всі привілеї спрощення. Свій вибір такі підприємства закріплюють у наказі про облікову політику (див. статтю «Облікова політика на службі юрособи: обертаємо на свою користь» // «Податки & бухоблік», 2022, № 3).

Усі інші сільгосппідприємства, які застосовують національні стандарти бухобліку, складають та подають щоквартально повну фінзвітність і ведуть бухоблік, використовуючи загальний План рахунків (затверджений наказом Мінфіну від 30.11.99 № 291). Сільгоспники — великі підприємства складають фінзвітність і ведуть облік за МСФЗ.

Аграрії-юрособи, які перебувають на сільгоспЄП групи 4, подають фінансову звітність тільки органам статистики

Водночас великі сільгосппідприємства, які звітують за МСФЗ, зобов’язані подавати ще й до центру збору фінзвітності (ЦЗФЗ) фінзвітність за таксономією: проміжнуне пізніше 30-го числа місяця, що настає за звітним кварталом, а річну — у строки, передбачені для оприлюднення річної фінзвітності. Детальніше про строки і порядок оприлюднення фінзвітності див. у статтях «1. річна фінзвітність: приціл на базові знання» // «Податки & бухоблік», 2021, № 102 і «Не оприлюднили фінзвітність? Адмінштрафу не буде!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 59).

А ось подавати фінзвітність у податкову сільгосппідприємствам — платникам ЄП не треба. Адже — це обов’язок лише платників податку на прибуток.

Для наочності узагальнимо строки подання фінзвітності сільгоспниками групи 4 до органів статистики у таблиці нижче.

Строки подання фінзвітності аграріями на сільгоспЄП у 2023 році

Вид підприємства

Звітний період

Форма звітності

Строки подання

до статистики

Сільгосп-мікро

рік

мікроФЗ

(ф. № 1-мс, ф. № 2-мс)

не пізніше 28 лютого

Сільгосп-малі

рік

мала ФЗ

(ф. № 1-м, ф. № 2-м)

не пізніше 28 лютого

квартал

не пізніше 30-го числа

Сільгосп-середні

рік

повна ФЗ

(ф. № 1, ф. № 2)

не пізніше 28 лютого

квартал

не пізніше 30-го числа

рік (повторно)

у повному обсязі з аудитзвітом

не пізніше 1 червня

Сільгосп-великі

рік

повна ФЗ

(ф. № 1, ф. № 2)

не пізніше 28 лютого

квартал

не пізніше 30-го числа

рік (повторно)

у повному обсязі з аудитзвітом

у строк оприлюднення

річної фінзвітності