№7

Податки & бухоблік, січень, 2023/№ 7 Інші номери журналу ›
  • Набуваємо/підтверджуємо статус сільгоспЄП — 2023 Щоб приєднатися до лав сільгоспЄП або продовжити роботу в групі 4 платників єдиного податку (ЄП), аграрії (як юрособи, так і ФОП) повинні не лише дотримуватися певних вимог, але й проінформувати податківців про своє бажання працювати у 2023 році на сільгоспЄП. Що для цього потрібно зробити? Давайте з’ясуємо.
  • Послаблення для платників сільгоспЄП Аграрії, які вирішують обрати сільгоспЄП на 2023, можуть точно розраховувати на послаблення, які їм дає сама спрощена система оподаткування. Водночас багатьох також цікавить, чи є для платників сільгоспЄП послаблення через дію в Україні воєнного стану? Про всі послаблення у сплаті податків і зборів, які отримає платник сільгоспЄП у 2023 році, поговоримо далі.
  • Бухоблік і фінзвітність аграріїв на сільгоспЄП Сільгоспники-юрособи, які працюють на єдиному податку (ЄП) у групі 4, зобов’язані вести бухгалтерський облік нарівні з усіма іншими підприємствами. Чи передбачені якісь особливості ведення бухобліку для сільгосппідприємств? Яку фінзвітність аграрії повинні складати, кому і коли подавати? Давайте розберемося.
  • Розраховуємо сільгоспчастку за 2022 рік Юрособи-аграрії, які бажають у наступному (2023) році бути платником сільгоспЄП, мають за минулий рік отримати сільгоспчастку на рівні не меншому за 75 %. Для того щоб повідомити фіскалів про виконання частки, аграрій має подати разом із звітністю з сільгоспЄП Розрахунок сільгоспчастки. Про те, як його заповнити за 2022, поговоримо далі.
  • Порядок розрахунку сільгоспЄП на 2023 рік Бувалі аграрії знають його як свої п’ять пальців. Хоча й у такому разі повторити те, з чим маєш справу всього раз на рік, зайвим не буде. А от для новачків, які вперше претендують на статус платника сільгоспЄП, ця стаття, безперечно, буде корисною. Тож почнемо!
  • Декларуємо сільгоспЄП на 2023 рік Хоч новачок, хоч заповзятий боєць аграрного фронту, хоч юрособа, хоч ФОП, аби з початку 2023 року стати платником сільгоспЄП чи підтвердити цей статус, набутий раніше, мають подати фіскалам певний комплект звітності. Що до нього входить, коли й куди його подають і як правильно заповнюють, розповімо в цій статті.
  • ФОП-сільгоспник звітує з ЄСВ за себе З єдиного соціального внеску ФОП за себе за 2022 рік звітує у складі податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи. ЄСВ-відомості він зазначає у додатку 2 до цієї декларації. Розглянемо, на що слід звернути увагу при формуванні цього додатка.
  • Мінімальне податкове зобов’язання і сільгоспЄП За 2022 рік всі платники сільгоспЄП (як юрособи, так і ФОП) повинні будуть порахувати мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ), порівняти його розмір із сумою сплачених податків за рік, які враховуються у виконання МПЗ. Якщо розмір МПЗ буде більшим за розмір сплачених податків, різницю слід доплатити в бюджет. Все це повинні зробити платники сільгосЄП при поданні звітності з сільгоспЄП, а саме додаючи до неї окремий додаток. Про те, як заповнити цей додаток, і поговоримо далі.
  • Якщо площі сільгоспземель змінилися протягом року: перераховуємо сільгоспЄП Для податкової звітності, що складається наперед (а звітність із сільгоспЄП саме така), найнезручнішим є те, що іноді виникає необхідність її уточнення. Причому не через власну неуважність, яка призвела до помилки. Йдеться про ситуації, коли право власності (користування) земельними ділянками набувається або припиняється посеред року. Як у зв’язку з цим перерахувати сільгоспЄП і відобразити такий перерахунок у звітності?
  • Із спецЄП на сільгоспЄП Багато юросіб-аграріїв, щоб зекономити на сплаті податків, або вже у 2022 році перейшли на спецЄП, або планують це зробити у 2023-му. Так от, у таких аграріїв-перебіжчиків виникає запитання: що їм слід зробити у 2023 році, щоб після відмови чи скасування спецЄП бути і далі платником сільгоспЄП? Відповідь на це запитання шукайте далі.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі