Теми статей
Обрати теми

Порядок розрахунку сільгоспЄП на 2023 рік

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Бувалі аграрії знають його як свої п’ять пальців. Хоча й у такому разі повторити те, з чим маєш справу всього раз на рік, зайвим не буде. А от для новачків, які вперше претендують на статус платника сільгоспЄП, ця стаття, безперечно, буде корисною. Тож почнемо!

Як юрособи, так і ФОП для підтвердження/отримання статусу платника сільгоспЄП щороку станом на 1 січня самостійно розраховують податкові зобов’язання з цього податку. Розрахований податок відображають у відповідних деклараціях (пп. 295.9.1 та 298.8.1 ПКУ). Про це розповімо в окремій статті «Декларуємо сільгоспЄП на 2023 рік» поточного номера. А тут зупинимося на тому, які вихідні дані знадобляться вам для такого розрахунку і де їх узяти.

Алгоритм розрахунку

За загальним правилом для обчислення будь-якого податку треба:

— переконатися в наявності об’єкта оподаткування, тобто того, що оподатковуватиметься;

— визначити базу оподаткування, тобто конкретну вартісну, фізичну або іншу характеристику певного об’єкта оподаткування;

— з’ясувати розмір ставки податку, тобто скільки від бази оподаткування становитиме сам податок.

Після цього все елементарно (п. 29.1 ПКУ):

обчислення суми податку здійснюється шляхом множення бази оподаткування на ставку податку із/без застосуванням відповідних коефіцієнтів

Одразу скажемо, що жодні коригуючі коефіцієнти аграріям не знадобляться. Тож розберемо кожен із перерахованих вище елементів податку щодо сільгоспЄП.

Площа сільгоспугідь (об’єкт оподаткування)

Об’єкт оподаткування сільгоспЄП

(п. 2921.1 ПКУ)

площа

(1) сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень)

та/або

(2) земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ),

що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди

До речі, у зв’язку з таким визначенням об’єкта оподаткування ФОП — платники сільгоспЄП не зобов’язані вести облік доходів ані в довільній, ані в затвердженій формі обліку (БЗ 107.05).

Для розрахунку сільгоспЄП і заповнення податкової декларації

розмір площі земельних ділянок берете із правовстановлюючих документів на землю (договорів оренди, витягів із реєстру речових прав, держактів на землю тощо)

Якщо речові права на землю не оформлено. Донедавна податківці непохитно стояли на тому, що площі земділянок, щодо яких не оформлено право власності або не укладено договори оренди чи укладено, але не зареєстровано речове право користування такою землею, у декларації з сільгоспЄП відображати не слід (БЗ 108.02.02, яка втратила чинність з 26.05.2022).

На сьогодні ж вони роз’яснюють (БЗ 108.02.02), що податковим законодавством не визначено обов’язку щодо включення до об’єкта оподаткування для платників сільгоспЄП лише тих площ із п. 2921.1 ПКУ, щодо яких договори оренди зареєстровані. Хоча й нагадують при цьому, що платники сільгоспЄП не звільняються від обов’язку щодо проведення державної реєстрації укладених договорів оренди земельних ділянок.

Головний висновок із цього всього такий:

якщо у вас у користуванні є неоформлені або не до кінця оформлені землі (скажімо, не зареєтровані речові права оренди), то все одно включайте такі земельні ділянки в об’єкт оподаткування і показуйте їх у декларації

Фермерські господарства (ФГ). Земельні ділянки, що належать фізособам — членам ФГ на праві власності, користування, у тому числі землі, виділені засновнику ФГ для ведення фермерського господарства, безпосередньо на ФГ не оформляються.

Разом з тим ФГ можуть використовувати їх у своїй діяльності на підставі застереження у статуті про таке використання. Причому чинне законодавство не вимагає, щоб таке використання опосередковувалося ще й договором оренди між ФГ і його засновником/членом.

Фіскали на місцях традиційно заявляють, що для того, аби земля засновника/члена ФГ була належним чином оформлена, потрібно передати її в користування ФГ за договором оренди. Як вони в цьому питанні відреагують на появу тієї ліберальної консультації в БЗ, про яку йшлося вище, передбачити важко. На нашу ж думку, такі ділянки в будь-якому разі слід включати до об’єкта оподаткування сільгоспЄП і відображати в декларації.

Воєнне звільнення — лише в проєкті. На жаль,

звільнення платників сільгоспЄП від сплати цього податку за земельні ділянки, що розташовані на територіях бойових дій та/або тимчасово окупованих територіях, а також засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди, на сьогодні не передбачено

Однак відповідна звільнююча норма вже прийнята в першому читанні (див. законопроєкт № 8298 від 22.12.2022), причому з наданням їй зворотної сили з 01.03.2022. Тож зараз бойові/окуповані/заміновані земділянки доведеться задекларувати й оподаткувати за загальними правилами.

Щоб не платити сільгоспЄП за такі землі, слід:

— або розірвати договір оренди;

— або перейти на час воєнного стану на ЄП групи 3 за ставкою 2 % і платити податок тільки з доходу від реалізації продукції, а не з площі всіх сільгоспугідь.

До речі, зіскочити на спецЄП можна в будь-який день, не очікуючи кінця місяця чи кварталу. Детальніше про нюанси такого переходу на початку року читайте в статті «Із спецЄП на сільгоспЄП» цього номера.

НГО* земель (база оподаткування)

* Нормативна грошова оцінка.

База оподаткування сільгоспЄП (п. 2921.2 ПКУ)

а) для сільгосптоваровиробників

НГО 1 гектара сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень), з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня базового податкового (звітного) року відповідно до порядку, встановленого ПКУ для справляння плати за землю

Якщо НГО земельної ділянки не проведена, базою оподаткування є НГО одиниці площі ріллі в АР Крим або області.

б) для земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ)

НГО ріллі в АР Крим або області з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня базового податкового (звітного) року відповідно до порядку, встановленого ПКУ для справляння плати за землю

Коефіцієнт індексації НГО. Після того як Держстат оприлюднить дані про індекс інфляції за минулий рік, Держгеокадастр має розрахувати коефіцієнт індексації, як це передбачено п. 289.2 ПКУ. На сьогодні така інформація вже є.

Значення коефіцієнта індексації НГО земель і земельних ділянок за 2022 рік становить:

для сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги) — 1,0;

для земель і земельних ділянок (крім сільськогосподарських угідь) — 1,15

А звідки ж дізнатися про величину НГО землі з урахуванням коефіцієнта індексації, яка є базою для обчислення сільгоспЄП?

Із наведеної вище в таблиці норми п. 2921.2 ПКУ стає очевидно, що розмір НГО залежить від того, який вид сільгоспземель використовує аграрій: сільгоспугіддя чи землі водного фонду.

У свою чергу, якщо аграрій використовує в діяльності сільгоспугіддя, то розмір НГО залежатиме від того, проведено НГО таких угідь чи ні. Хоча загальнонаціональна (всеукраїнська) нормативна грошова оцінка земель сільгосппризначення проведена ще у 2018 році. Тоді ж затверджено й відповідну технічну документацію. Тож, за великим рахунком, на сьогодні можна отримати інформацію про розмір НГО будь-якої земельної ділянки сільгосппризначення.

НГО сільгоспугідь проведено. Величину НГО земельної ділянки наведено у витягу з технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок (див. додаток 17 до Методики № 1147*). Де його взяти?

* Методика нормативної грошової оцінки земельних ділянок, затверджена постановою КМУ від 03.11.2021 № 1147.

Тут можливі два варіанти розвитку подій.

Аграрій, який:

1) був платником сільгоспЄП у минулому році, в принципі, може обійтися й без отримання свіжого витягу. Адже йому не важко відшукати розмір НГО в минулорічній декларації або у витягу, який він отримував торік для заповнення такої декларації. Щоправда, лише для тих земельних ділянок, якими він користувався в минулому році й планує користуватися цьогоріч без зміни їх кількісних і якісних характеристик.

Оскільки коефіцієнт індексації для сільгоспугідь за 2022 рік дорівнює 1,0 (див. вище),

НГО сільгоспугідь на 2023 рік можна й не індексувати

2) не був платником сільгоспЄП у минулому році, без витягу про розмір НГО визначити її актуальну величину не зможе. Так само аграрію, який був торік платником цього податку, але у поточному році оброблятиме нові земділянки, не вдасться без витягу дізнатися про величину їх НГО. Тож їм залишається лише одне — отримати цей документ. Як? Без жодних проблем!

Надання витягів про НГО земельних ділянок здійснюється через центри надання адміністративних послуг (ЦНАП) на безоплатній основі

Крім того, подати заяву на отримання зазначеного витягу можна в електронній формі:

— через електронні сервіси Держгеокадастру

або

— на порталі Дія.

Зверніть увагу! Держгеокадастр з 25.07.2022 впровадив автоматичне формування витягу із технічної документації про НГО земельних ділянок сільськогосподарського призначення (за межами населених пунктів) в електронній формі.

Резюмуємо сказане. На сьогодні не може бути жодних нарікань на фінансову обтяжливість чи відсутність якихось інших ресурсів, аби своєчасно отримати достовірну інформацію про НГО ваших земель. Тож уперед!

НГО сільгоспугідь не проведено. Щодо таких сільгоспугідь аграрію слід узяти проіндексовану НГО одиниці площі ріллі по області. Де саме?

Пунктом 18 Методики № 1147 передбачено, що у разі застосування відповідно до законодавства НГО одиниці площі ріллі по АР Крим або по області відповідна величина приймається згідно з додатком 15 до Методики № 1147. При цьому

індексувати НГО одиниці площі ріллі по області у 2023 році теж не потрібно

Тому для розрахунку сільгоспЄП на 2023 рік беріть дані про НГО ріллі без жодних коректив. Наприклад, звідси.

Водні землі. Для земель водного фонду правила визначення НГО ті ж самі, що й для земель, НГО яких не проведено. Тобто для розрахунку слід узяти проіндексовану (!) НГО ріллі по області.

Разом з тим у додатку 15 до Методики № 1147 наведено відповідні показники станом на 1 січня 2020 року. Тому

щоб правильно розрахувати НГО 1 га водних земель, слід показник НГО ріллі по області з додатка 15 до Методики № 1147 послідовно помножити на коефіцієнти індексації 2021-го (1,1) і 2022-го (1,15) років

Наприклад, для Харківської обл. величина НГО 1 га водних земель, яку слід застосовувати при розрахунку сільгоспЄП на 2023 рік, становить:

32237 х 1,1 х 1,15 = 40779,81 (грн).

Ставки податку

Ставки податку з одного гектара сільськогосподарських земель залежать від категорії (типу) земель та їх розташування. Розмір ставок у відсотках бази оподаткування встановлено п. 293.9 ПКУ.

Вид сільгоспземель

Ставка сільгоспЄП на 2023 рік,

% бази оподаткування (п. 293.9 ПКУ)

загальна

у гірських зонах та на поліських територіях*

Рілля, сіножаті та пасовища

0,95

0,57

Багаторічні насадження

0,57

0,19

Сільгоспугіддя, що перебувають в умовах закритого ґрунту

6,33

Землі водного фонду

2,43

Сільгоспугіддя, на яких розташовані будівлі для птахівництва або які використовуються для обслуговування таких будівель

50,00

* Перелік таких зон та територій визначено постановами КМУ від 11.08.95 № 647 та від 25.12.98 № 2068 відповідно.

Ну що ж, тепер усі дані для розрахунку сільгоспЄП у вас є. А сам розрахунок зручніше проводити під час заповнення відповідної податкової звітності. Про це — в нашій наступній статті.

Висновки

  • Віднедавна податківці дозволяють включати до об’єкта оподаткування сільгоспЄП й ті площі сільгоспугідь і земель водного фонду, щодо яких договори оренди, точніше речові права оренди, не зареєстровані.
  • Поки що бойові/окуповані/заміновані земельні ділянки доведеться задекларувати й оподаткувати сільгоспЄП за загальними правилами. Однак незабаром можливе законодавче звільнення таких земель від оподаткування цим податком.
  • На сьогодні не існує жодних перешкод для того, аби своєчасно отримати достовірну інформацію про НГО земель сільськогосподарського призначення. Така адмінпослуга надається безоплатно, в тому числі й у електронному вигляді.
  • НГО сільгоспугідь на 2023 рік можна не індексувати. А от щоб правильно розрахувати НГО 1 га водних земель, слід показник НГО ріллі по області станом на 01.01.2020 послідовно помножити на коефіцієнти індексації 2021 (1,1) і 2022 (1,15) років.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі