Теми статей
Обрати теми

Мінімальне податкове зобов’язання і сільгоспЄП

Децюра Сергій, податковий експерт
За 2022 рік всі платники сільгоспЄП (як юрособи, так і ФОП) повинні будуть порахувати мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ), порівняти його розмір із сумою сплачених податків за рік, які враховуються у виконання МПЗ. Якщо розмір МПЗ буде більшим за розмір сплачених податків, різницю слід доплатити в бюджет. Все це повинні зробити платники сільгосЄП при поданні звітності з сільгоспЄП, а саме додаючи до неї окремий додаток. Про те, як заповнити цей додаток, і поговоримо далі.

Хто рахує МПЗ

Про те, що таке МПЗ і на що слід звернути увагу при його розрахунку, сьогодні говорити не будемо. З основами його розрахунку можна ознайомитися у «Мінімальне податкове зобов’язання: основи» // «Податки & бухоблік», 2022, № 94. Сьогодні поговоримо про те, як рахувати МПЗ платникам сільгоспЄП.

І розпочнемо з того, що МПЗ починаючи з 2022 року мають рахувати практично всі платники сіьгоспЄП. Справа в тому, що МПЗ рахують тільки тоді, коли особа володіє, використовує у своїй діяльності сільгоспугіддя, тобто ріллю, сіножаті, пасовища та багаторічні насадженнями і перелоги (пп. 14.1.1142 та 14.1.233 ПКУ).

Щоб мати статус платника сільгоспЄП, у аграрія обов’язково повинні бути сільгоспугіддя та/або землі водного фонду: у власності або у користуванні (див. «Набуваємо/підтверджуємо статус сільгоспЄП — 2023» // «Податки & бухоблік», 2023, № 7).

Отже, з цього випливає, що

не повинні рахувати МПЗ тільки ті платники сільгопЄП, які володіють або використовують у своїй діяльності лише землі водного фонду.

Напевно, до когорти щасливчиків потраплять ті аграрії, які займаються виключно рибництвом. Таких платників сільгоспЄП порівняно з іншими дуже мало.

Всі ж інші аграрії, які бажають бути у 2023 році платником сільгоспЄП, точно мали у 2022 році сільгоспугіддя. Хоча б 0,1 га сільгоспугідь у них мало бути, адже в іншому випадку платником сільгоспЄП у поточному році їм не стати. А тому МПЗ вони повинні рахувати.

Водночас той факт, що платник сільгоспЄП має та/або користується сільгоспугіддями, ще не говорить, що він точно має рахувати МПЗ за всі ці землі. Справа в тому, що за деякі сільгоспугіддя платники сільгоспЄП МПЗ рахувати не будуть. Мова йде про:

1) сільгоспугіддя, які платник сільгоспЄП (як юрособа, так і ФОП) передає у користування іншим особам, у тому числі й іншим суб’єктам господарювання. Річ у тому, що за загальним правилом у разі передачі земельних ділянок в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування, МПЗ визначає фактичний користувач угідь (наприклад, останній суборендар). На це прямо вказує п. 381.3 ПКУ.

Тому якщо платник сільгоспЄП за якісь землі не бажає рахувати МПЗ, то їх варто передати в користування іншим;

2) сільгоспугіддя, які належать на праві власності фізособам, що заснували ФОП, та/або отримані ФОП чи фізособою, яка заснувала ФОП, у користування, і такі землі станом на 1 січня 2022 року знаходилися у межах населених пунктів (п. 381.2 ПКУ). Мова йде в основному про присадибні та дачні ділянки. Так от, за такі сільгоспугіддя, якщо ФОП використовує їх у своїй діяльності, МПЗ рахувати не слід;

3) сільгоспугіддя, які розташовані на тимчасово окупованій території та/або території населених пунктів на лінії зіткнення. Перелік таких земель наведено у розпорядженні Кабміну від 07.07.2014 № 1085-р. Звільнення дається тільки у період дії ООС (п. 38.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). І хоча з 24.02.2022 в Україні діє ВС, цим звільненням можна скористатися, адже ООС на час дії ВС не призупинено;

4) сільгоспугіддя, які:

— розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих рашистами. Щоб визначити, чи потрапляють ваші землі під це звільнення, слід заглянути у Перелік, який нещодавно затвердив Мінреінтеграції наказом від 22.12.2022 № 309 (див. «Перелік окупованих територій є! Як ним скористатися?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 99:

— визначені обласними військовими адміністраціями, як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди. Чи потрапляють ваші території під це звільнення, можна дізнатися, звернувшись до свого ТЦК.

При цьому згідно з п. 69.15 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ такі землі не включаються до розрахунку МПЗ як за 2022, так і за 2023 рік.

Де розрахувати МПЗ

Якщо підприємство має рахувати за 2022 рік МПЗ, то воно має це робити у додатку 3 до декларації з сільгоспЄП.

Мінфін тільки нещодавно спромігся наказом від 24.11.2022 № 394 (див. «Оновлена декларація з єдиного податку: затверджена!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 99, i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2022/december/issue-99/article-123434.html) внести зміни до діючої форми декларації з ЄП і доповнити її додатком 3 із розрахунком МПЗ.

Зауважимо! За загальним правилом використовувати оновлену форму декларації з сільгоспЄП мали б при звітуванні на 2024 рік, тобто з періоду, наступного за періодом набрання чинності оновленою формою. Але оскільки додатка 3 з розрахунком МПЗ у старій формі декларації з сільгоспЄП не було, то не дивно, що фіскали змусять при звітуванні на 2023 використовувати нову форму декларації.

При цьому якщо аграрій був у минулому (2022) році платником сільгоспЄП і бажає ним бути у поточному (2023), то рахувати МПЗ він має при поданні декларації з сільгоспЄП на поточний (2023) рік.

Водночас бувають випадки, коли аграрій вперше на поточний (2023) рік стає платником сільгоспЄП або вирішив на поточний (2023) рік не реєструватися платником сільгоспЄП. У цьому випадку виникає запитання: як нарахувати МПЗ?

Якщо підприємство в минулому (2022) році не було платником сільгоспЄП, то МПЗ воно рахувало при звітуванні на своїй старій системі оподаткування (на звичайному ЄП чи спецЄП або на загальній системі). Тому при поданні декларації з сільгоспЄП на поточний (2023) рік вони ще раз рахувати МПЗ не повинні.

Тим аграріям, які у минулому (2022) році були на сільгоспЄП, а з поточного (2023) року вже не бажають бути платниками цієї групи ЄП, взагалі не зрозуміло як бути. Адже подавати декларацію з сільгоспЄП вони вже не зобов’язані, а на іншій системі оподаткування вони будуть звітувати лише за 2023 рік. Отже, тут потрібне роз’яснення податківців.

Як рахувати МПЗ

Якщо проаналізувати додаток 3, то можна вибудувати алгоритм розрахунку МПЗ. Він буде складатися з 2 етапів.

Етап. 1. Розрахунок МПЗ. На цьому етапі платник сільгоспЄП має заповнити розд. І додатка. У ньому він повинен у розрізі кожної окремої ділянки розрахувати МПЗ. Загальний алгоритм розрахунку МПЗ виглядає так:

множимо НГО сільгоспугідь на відповідний коефіцієнт (ставку) і скориговуємо отриманий результат на кількість місяців володіння (використання) угіддями у своїй діяльності.

Про те, як все це буде відображено у розд. І додатка 3, див. у таблиці нижче.

Порядок розрахунку МПЗ

Номер колонки

Правила заповнення

2

У цій колонці платники сільгоспЄП вказують дані про сільгоспугіддя. А саме вказується кадастровий номер ділянки (якщо він є в наявності). Якщо ж кадастрового номера немає, то ця графа залишається пустою. Хоча на сьогодні земель без кадастрового номера практично не лишилося.

Дані про кадастровий номер беремо із правовстановлюючих документів на землю або із минулорічної декларації з сільгоспЄП чи витягу про розмір НГО такої ділянки.

Зауважимо! До розрахунку МПЗ слід брати тільки ті сільгоспугіддя, речові права на які належним чином оформлені на юрособу чи ФОП, або фізособу, яка зареєструвала ФОП

3

У цій колонці вказуєте площу земельної ділянки, на яку юрособа чи фізособа, що заснувала ФОП, оформила належним чином право власності.

Розмір площі вказуєте у гектарах з чотирма десятковими знаками

4

У цій колонці вказуєте площу взятої у користування (в оренду, емфітевзис тощо) юрособою, ФОП та/або фізособою, яка створила ФОП, земельної ділянки, яка братиме участь у розрахунку МПЗ. Її вказуєте у гектарах з чотирма десятковими знаками

5

У цій колонці вказуєте НГО для сільгоспугідь, оцінка яких проведена, у гривнях з двома знаками після коми. Для таких сільгоспугідь слід вказати НГО всієї ділянки, а не 1 га.

При цьому оскільки розрахуємо МПЗ за 2022 рік, то брати слід НГО сільгоспугідь на 01.01.2022.

Крім того, оскільки для розрахунку МПЗ слід брати ту ж НГО, що і для розрахунку плати за землю, то дані про розмір НГО для розрахунку МПЗ за 2022 рік слід брати із декларації з плати за землю на 2022 рік, а фізособі, яка заснувала ФОП і не подавала такої декларації, слід брати із ППР, отриманого від податкової, з розрахунком плати за землю на 2022 рік.

Водночас платники сільгоспЄП звільнені від сплати земподатку за сільгоспугіддя, які використовують у сільгоспдіяльності, тобто не сплачують земподаток за власні сільгоспугіддя. А отже, у декларації з плати за землю чи ППР даних про НГО власних угідь не відшукати.

Тоді аграрію на допомогу прийде минулорічна декларація з сільгоспЄП. Саме з неї аграрій може взяти дані про НГО. Річ у тому, що для розрахунку сільгоспЄП і плати за землю слід брати один і той же розмір НГО.

Якщо ж мова йде про орендовані землі у держави чи місцевого органу самоврядування, то розмір НГО можна відшукати або у декларації з плати за землю у розділі «Орендна плата», або у декларації з сільгоспЄП за минулий рік.

А от якщо аграрій лише орендує сільгоспугіддя у фізособі, то розмір НГО можна відшукати тільки у минулорічній декларації з сільгоспЄП

6

У цій колонці вказуєте дані про НГО для сільгоспугідь, оцінка яких не проведена, у гривнях з двома знаками після коми. Для таких ділянок слід вказувати НГО 1 га ріллі по АР Крим або по області.

Для заповнення цієї колонки дані слід брати або у:

додатку 15 до Методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок, затвердженої постановою КМУ від 03.11.2021 № 1147, або на сайті Держгеокадастру (land.gov.ua) чи на Порталі відкритих даних. Там НГО наведена станом на 01.01.2020. Лишилося тільки проіндексувати цю НГО. Але індексувати НГО до 2023 року не потрібно. Тому для розрахунку МПЗ на 2022 рік слід просто брати ці дані про НГО ріллі

— минулорічній (на 2022 рік) декларації з плати за землю для орендованих сільгоспугідь;

— минулорічній (на 2022 рік) декларації з сільгоспЄП — для будь-яких земель

7

Вказуєте ставку МПЗ.

Для юросіб — платників сільгоспЄП загальний розмір ставки складає 0,05, або 5 % від НГО. Водночас при розрахунку у 2022 та 2023 роках МПЗ юрособа буде брати пільгову ставка 0,04, або 4 % від НГО (п. 67 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Для ФОП — платників сільгоспЄП розмір ставки МПЗ визначаєть у половинному розмірі від ставки, встановленої для юросіб (п.п. 381.1.3 ПКУ). Отже, загальна ставка МПЗ для ФОП — платників сільгоспЄП становить 0,025, або 2,5 % від НГО. А при розрахунку МПЗ за 2022 та 2023 — 0,02, або 2 % від НГО

8

Вказують кількість календарних місяців протягом року, в які юрособа чи ФОП володіла чи користувалася сільгоспугіддями.

Рахуючи кількість таких місяців, слід пам’ятати, що якщо протягом року платник сільгоспЄП (у тому числі й фізособа, яка заснувала ФОП) придбав земділянку чи взяв її в оренду і це належним чином оформлено (проведена реєстрація речових прав), то рахувати МПЗ за такі землі слід з початку того місяця, в якому відбулося придбання ділянки чи взяття її в оренду. Тобто до розрахунку МПЗ потрапить місяць придбання чи взяття в оренду землі (п. 381.4 ПКУ).

Якщо ж платник сільгоспЄП (юрособа чи фізособа, що зареєструвала ФОП) продав або платник сільгоспЄП (юрособа чи сам ФОП або фізособа, що заснувала ФОП) відмовився від оренди сільгоспугідь (і це належним чином оформлено — проведено реєстрацію речових прав), то припиняти нараховувати МПЗ за такі землі слід з початку того місяця, в якому відбувся продаж чи розірвання договору оренди. Тобто місяць продажу чи розірвання договору старий власник чи орендар уже не рахує при визначенні МПЗ щодо певної ділянки

9

У цій колонці проводиться розрахунок розміру МПЗ для кожної окремої земділянки, НГО якої проведено. Розрахунок відбувається за формулою, наведеною у цій графі.

Щоб визначити МПЗ, платник сільгоспЄП має знайти добуток НГО окремої земділянки (к. 5), ставки МПЗ (к. 7) та скоригувати результат, що буде отримано, на кількість місяців використання землі протягом року (тобто слід отриманий результат розділити на 12 і помножити на кількість місяців використання чи володіння землею, що наведено у к. 8)

10

У цій колонці проводиться розрахунок розміру МПЗ для кожної окремої земділянки, НГО якої НЕ проведено. Розрахунок відбувається за формулою, наведеною у цій графі.

Для того щоб розрахувати МПЗ, платник сільгоспЄП має знайти добуток площі такої земділянки (к. 3 або 4), НГО 1 га ріллі по області (к. 6) та ставки МПЗ (к. 7), а також слід скоригувати результат, що буде отримано, на кількість місяців використання землі протягом року (тобто слід отриманий результат розділити на 12 і помножити на кількість місяців використання чи володіння землею, що наведена у к. 8)

11

Вказується загальний розмір МПЗ, з яким слід буде порівняти розмір сплачених податків за рік і суму понесених витрат на сплату орендної плати.

Загальний розмір МПЗ рахується по всіх відображених у додатку сільгоспугіддях, а не по кожній земділянці. Тому його розмір зазначається у ряд. 2 розд. І додатка 3.

Щоб розрахувати загальний розмір МПЗ, слід підбити розмір МПЗ, розрахований для кожної окремої земділянки у попередніх двох графах рядка 2

12

Ця колонка додатка 3 буде заповнена тільки щодо тих земель, які орендує платник спецЄП у інших юросіб та/або які орендовані у органів влади. При цьому вказувати до неї слід буде 20 % суми орендної плати за такі землі, які сплатив платник сільгоспЄП у цьому році таким орендодавцям.

Ця колонка заповнюється для того, щоб заповнити один із рядків розд. ІІ

Етап 2. Виконання МПЗ. Після того як буде заповнено розділ І додатка 3, платник сільгоспЄП приступає до заповнення розд. ІІ.

Порядок заповнення граф додатка МПЗ

Код рядка

Правила заповнення

01

У цьому рядку відображають загальний розмір МПЗ. Для заповнення цього рядка слід взяти значення к. 11 ряд. 2 розд. І цього додатка

02

Тут вказують загальну суму податків і зборів та витрат на оренду, що враховуються у виконання МПЗ. Для цього слід підбити підсумок граф 02.1 — 02.10.

Заповнюючи к. з 02.1 по 02.10, слід орієнтуватися на вимоги п. 2971.5 ПКУ і враховувати те, що у виконання МПЗ беруться саме суми податків, перелічених у вищезгаданих рядках, які сплачені протягом поточного (2022) року. Тобто у 2022 році мова йде про податки, сплачені за грудень 2021, IV квартал 2021 року та 2021 рік, а також і за січень — листопад 2022 та І — ІІІ квартали 2022 року.

Крім того, якщо підприємство забажає виконати МПЗ шляхом сплати наперед (за майбутні роки) податків, зборів, платежів, то такі помилково та/або надміру перераховані суми до виконання МПЗ, у тому періоді, в якому вони були сплачені, не беруться (і буде питання щодо включення у наступному році, адже вони сплачені не у такому наступному році). Тобто схитрувати шляхом простої переплати податків і зборів і тим самим виконати МПЗ не вдасться.

Виняток із цього правила стосується тільки сплати наперед на 2022 рік перелічених податків у цих графах у 2021 році. Таку попередню чи помилкову сплату податку особа, яка рахує МПЗ за 2022 рік, може включити у виконання МПЗ 2022 року (п. 66 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ)

02.1

Вказуєте суму сплаченого ЄП за IV квартал 2021 року, І — ІІІ квартали 2022 року. При цьому сюди потрапляє як сума сплаченого сільгоспЄП, так і спецЄП або звичайного ЄП (це стосується ФОП), якщо протягом 2022 року аграрій встиг побувати і в інших групах ЄП

02.2

За загальними правилами в цей рядок включається сума податку на прибуток, що сплачена у 2022 році, якщо аграрій перейшов у звітному році із загальної системи на сільгоспЄП (п. 2971.5 ПКУ).

Оскільки аграрій зазвичай перейти із загальної системи на сільгоспЄП може тільки з початку року, то цей рядок може мати дані тільки у випадку, якщо аграрій у 2021 році був на загальній системі і з початку 2022 року перейшов на сільгоспЄП. А оскільки податок на прибуток за 2021 рік він сплачує у 2022, то саме розмір цього податку і має бути відображений у цьому рядку.

Інколи юрособа може стати платником сільгоспЄП і посеред року, але це відбувається тільки тоді, коли аграрій протягом року зливається чи перетворюється (пп. 291.4.4 та 291.4.5 ПКУ). Якщо так сталося, то от тоді аграрій може також у цьому рядку вказати сплачений податок на прибуток у 2022 році

02.3

У цих рядках вказують суми ПДФО та ВЗ, що сплачені у 2022 році, якщо ФОП-аграрій перейшов у звітному році із загальної системи на сільгоспЄП (п. 2971.5 ПКУ).

Податківці дозволяють ФОП, на відміну від юросіб, переходити на сільгоспЄП і протягом року. Головне, щоб ФОП був зареєстрований як сімейне ФГ (БЗ 107.02.07)

02.4

02.5

У цих рядках вказуєте сплачені ПДФО і ВЗ з доходів фізичних осіб, які перебувають з платником податку у трудових або цивільно-правових відносинах (крім доходів, які сплачені за придбання товарів у фізичних осіб) (абзац п’ятий п. 2971.5 ПКУ)

02.6

02.7

У цих рядках вказуєте сплачені ПДФО і ВЗ з виплат за договорами оренди, суборенди, емфітевзису земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь (абзац п’ятий п. 2971.5 ПКУ). Тобто якщо підприємство чи ФОП орендує у фізосіб не сільгоспугіддя, то сплачені ПДФО і ВЗ з таких доходів у виконання МПЗ не потрапляє.

До відома! Якщо аграрій використовує земельні ділянки на праві емфітевзису, то ПДФО і ВЗ, сплачені під час здійснення виплат за таким договором емфітевзису, щорічно враховуються у частці, розрахованій пропорційно до річної суми нарахованої амортизації на нематеріальний актив у вигляді права користування земельною ділянкою за договором емфітевзису (п. 2971.6 ПКУ)

02.8

02.9

У цей рядок потрапляє лише сума сплаченої у 2022 році однієї частини плати за землю, а саме земподатку. При цьому платники сільгоспЄП звільнені від сплати земподатку за сільгоспугіддя. Тому цей рядок буде заповнений тільки в тому випадку, якщо аграрій протягом року змінив загальну систему на спрощену.

Якщо мова йде про юрособу, яка зазвичай переходить на сільгоспЄП з початку року, то цей рядок може бути заповнений у аграрія, який з початку (2021) року став платником сільгоспЄП, і тому у цей рядок потрапить сплачений земподаток за грудень 2021 року

02.10

У цьому рядку вказуєте суму сплаченої у 2022 році рентної плати тільки щодо однієї її частини, а саме за спецводокористування. Нарахування податку за таку складову рентної плати показують у додатку 5 до декларації з рентної плати.

Водночас платники сільгоспЄП від сплати цієї складової рентної плати звільнені. Тому у цей рядок потрапить сума, тільки якщо аграрій протягом року змінював систему оподаткування із загальної на спрощену.

Якщо мова йде про юрособу, яка зазвичай переходить на сільгоспЄП з початку року, то цей рядок може бути заповнений у аграрія, який з початку (2021) року став платником сільгоспЄП, і тому у цей рядок потрапить сплачена рентна плата за IV квартал 2021 року

03

У цьому рядку відображають сплачені за минулий рік:

1) орендну плату за оренду земель у інших юросіб;

2) орендну плату за оренду земель державної та комунальної власності. Тобто плату за землю в частині орендної плати.

При цьому для заповнення цієї графи слід брати (пп. 141.9.2 та 141.9.3 ПКУ):

— орендну плату, сплачену не щодо всіх орендованих земель у юросіб та органів влади, а тільки орендну плату, яка сплачена за землі, які є сільгоспугіддями (рілля, сіножаті, пасовища і багаторічні насадження). Орендна плата, сплачена за інші види земель, у виконання МПЗ не потрапляє, а тому у цю графу не потрапить;

— не весь розмір орендної плати, сплаченої за сільгоспугіддя, а тільки 20 % .

Для заповнення цього рядка слід узяти дані ряд. 2 к. 12 розд. I цього додатка

04

Щоб заповнити цей рядок, аграрій має відняти від розрахованої за минулий рік суми МПЗ (ряд. 01) суму податків і зборів, які враховуються у виконання МПЗ (ряд. 02), та суму витрат на оренду (ряд. 03).

Якщо в результаті буде отримано від’ємне значення, то це свідчитиме про те, що платник сільгоспЄП за рік сплатив податків і зборів та витрат на оренду у більшому розмірі, ніж розрахований МПЗ. А отже, на цьому маніпуляції з МПЗ слід закінчувати.

У випадку коли в результаті віднімання буде отримано позитивне значення, то платник сільгоспЄП за рік сплатив податків і зборів та витрат на оренду у сумі меншій, ніж розрахований МПЗ. А отже, на суму такого позитивного значення він має збільшити визначену в податковій декларації на поточний рік суму сільгоспЄП до сплати в бюджет. Щоб це зробити, позитивне значення із гр. 04 додатка 3 слід перенести:

— юрособі — платнику сільгоспЄП у ряд. 4 розділу, де юрособа розраховує сільгоспЄП загальної та звітної декларації з сільгоспЄП. Потім цю суму податку слід додати до суми нарахованого податку на поточний рік (ряд. 3) і розподілити його по кварталах у відповідній пропорції у ряд. 5;

— ФОП — платнику сільгоспЄП до ряд. 15.2 розділу декларації з сільгоспЄП, де ФОП розраховує сільгоспЄП.

І хоча п. 2971.7 ПКУ вимагає як для юросіб, так і для ФОП розбити позитивне значення між кварталами звітного року, та, на жаль, розділ, у якому відображає податок ФОП, такої змоги не передбачає

Наведемо нижче приклад заповненого додатка 3 для розрахунку МПЗ платником сільгоспЄП.

img 1

завантажити файл

Фрагмент заповнення додатка 3 до декларації з сільгоспЄП

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі