Теми статей
Обрати теми

Звіт про трудову квоту/норматив: подавати чи ні?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Чи потрібно за підсумками 2022 року формувати та подавати звіт про виконання квоти з працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у працевлаштуванні, та звіт про працевлаштування осіб з інвалідністю?

Таке запитання постійно звучить на гарячій лінії. Відповідь на нього — ні, не потрібно. Наші аргументи.

Трудова квота. Спочатку пригадаємо, про що мова.

У ч. 1 ст. 14 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI (далі — Закон про зайнятість) перелічені категорії громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Залежно від кількості працюючих на підприємстві, роботодавцям ч. 2 та 3 ст. 14 Закону про зайнятість встановлювалася так звана трудова квота для працевлаштування таких категорій громадян.

Про працевлаштування громадян у рахунок трудової квоти роботодавці інформували центри зайнятості за формою, наведеною в додатку до наказу Мінсоцполітики від 16.05.2013 № 271 (далі — наказ № 271). Проте санкцій за неінформування та/або невиконання квоти Законом про зайнятість не було передбачено. Хоча центр зайнятості міг поскаржитися Держпраці.

Чому говоримо в минулому часі? Бо законодавець скасував квоту. Законом України від 21.09.2022 № 2622-IX зі ст. 14 Закону про зайнятість було виключено ч. 2 та 3. Скасовуючі норми набрали чинності з 29.10.2022.

Крім того, Мінекономіки наказом від 29.12.2022 № 5574, який набере чинності з дня його офіційного опублікування, визнав таким, що втратив чинність, наказ № 271.

А що на практиці? Якщо в перших числах січня окремі центри зайнятості наполягали на поданні інформації, то наразі погоджуються з тим, що інформувати про (не)виконання квоти не потрібно.

Інвалідний норматив. Ні, його не скасували. Як і раніше, роботодавці зобов’язані виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю, надавати центрам зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування осіб з інвалідністю (ст. 18 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.91 № 875-XII, далі — Закон № 875).

Не змінився й розмір нормативу. Для підприємств та ФОП він складає 4 % від середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік. Якщо працює від 8 до 25 осіб, норматив встановлюється у кількості одного робочого місця.

Разом з тим

з 07.11.2022 скасовано обов’язок звітувати Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю

Також прибрали згадки про необхідність реєстрації у цьому Фонді. Відповідно зміни були внесені до Закону № 875 Законом України від 18.10.2022 № 2682-IX.

Таким чином, роботодавці, як і раніше, зобов’язані (1) розраховувати норматив для працевлаштування осіб з інвалідністю, (2) виділяти робочі місця для працевлаштування таких осіб та (3) приймати їх на роботу, якщо вони звернулися за працевлаштуванням, або ж інформувати центри зайнятості про потребу в таких працівниках.

А ось висновок про (не)виконання нормативу Фонд соцзахисту осіб з інвалідністю робитиме на підставі відомостей з Об’єднаної звітності (див. рядки 10 заголовної частини Податкового розрахунку).

Порядок контролю за виконанням нормативу та перевірки роботодавців щодо його виконання, у тому числі шляхом зарахування нормативу, визначить КМУ. Здійснюватиме такі перевірки Держпраці.

Якщо роботодавець норматив не виконав, Фонд соцзахисту осіб з інвалідністю до 10 березня року, що йде за звітним, в автоматизованому режимі надішле йому розрахунок сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті у зв’язку з таким невиконанням.

Розрахунок надсилається у формі електронного документа через електронний кабінет роботодавця на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду. Форму та порядок повинні визначити спільно Фонд соцзахисту осіб з інвалідністю та Пенсійний фонд.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі