Теми статей
Обрати теми

ДПСУ: єдиноподатники за 2022 рік звітують за новою формою

Клец Віталіна, податковий експерт
БЗ 107.01.07*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Висновок документа

Уперше декларація платника єдиного податку — ФОП за оновленою формою (зі змінами, внесеними наказом від 15.12.2022 № 438), подається за податковий (звітний) період — 2022 рік.

Закінчився багатостраждальний 2022 рік. А значить, ФОП на єдиному податку (ЄП) час подавати декларацію за звітній період «рік». У представників груп 1 та 2 ЄП на це є час до 01.03.2023 (включно), групи 3 — лише до 09.02.2023 (включно).

І головний ребус цього року: за якою формою декларації звітувати?

При цьому платників спецЄП цей ребус не стосується. Бо форма їх декларації* «стабільна» (не змінювалася). Тому — жодних нюансів.

* Затверджена наказом Мінфіну «Про затвердження форми податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні» від 26.04.2022 № 124.

А от всі інші спрощенці у 2022 році звітували на «бланках» з наказу № 752*. Але з 30.12.2022 набрав чинності новий «бланк» декларації єдиноподатника. Його затверджено наказом № 394** (плюс незначні коригування були внесені в нього наказом № 438***).

* Наказ Мінфіну «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року № 578» від 09.12.2020 № 752.

** Наказ Мінфіну «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року № 578» від 24.11.2022 № 394.

*** Наказ Мінфіну «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 24 листопада 2022 року № 394» від 15.12.2022 № 438.

Якби нова форма декларації одразу з початку року з’явилася в Електронному кабінеті, то й проблем би не було — звітували б за нею. Але ж ні. В Електронному кабінеті й досі «висять» старі форми декларацій (із наказу № 752). Є лише ознаки того, що нові форми з’являться в Електронному кабінеті протягом лічених днів. То що робити?

Ми свого часу (коли було затверджено нову форму) рекомендували* діяти так:

— якщо у ФОП були сільгоспугіддя (у власності чи в користуванні), то краще дочекатися, поки в Електронному кабінеті з’явиться нова форма декларації, затверджена наказом № 394, і відзвітувати за нею. Чому? Тому що в старому «бланку» не можна розрахувати мінімальне податкове зобов’язання (далі — МПЗ) за сільгоспугіддя. А його треба розрахувати та сплатити вже за 2022 рік;

* Детальніше у статті «Оновлена декларація з єдиного податку: затверджена!» // журнал «Податки & бухоблік», 2022, № 99.

— якщо ж у ФОП не було сільгоспугідь у 2022 році, то можна подати декларацію за старою формою (з наказу № 752). І це цілком законно. Бо всі необхідні показники для декларування в ній є (окрім МПЗ, який вам НЕ потрібен). А

згідно з п. 46.6 ПКУ звітність за новою формою вперше має подаватися за звітний період, який настає ЗА періодом її оприлюднення.

А раз нову форму декларації єдиноподатника було оприлюднено в грудні 2022 року, то що випливає з ПКУ? Що за новою формою вперше спрощенці групи 3 звітують за І квартал 2023 року, спрощенці групи 1 та 2 — за 2023 рік (тобто аж у 2024 році!). І тільки спрощенці групи 4 — у 2023 році за 2023 рік (бо вони подають річну декларацію наперед).

Більш того, дещо пізніше самі податківці неодноразово (!) підтверджували // tax.gov.ua/media-tsentr/novini/647317.html, tax.gov.ua/media-tsentr/novini/647277.html, що за новими формами звітують за 2022 рік лише ті єдиноподатники, які мають сільгоспугіддя / у яких виникає обов’язок визначати МПЗ.

Аж ось нарашеті — новина (поки що лише для ФОП). Днями

в категорії 107.01.07 БЗ неочікувано з’явилася консультація із висновком, що вперше за новою формою спрощенці звітують за 2022 рік.

Що вони мають на увазі? Що будь-який спрощенець, навіть без сільгоспугідь, повинен звітувати за 2022 рік на новому «бланку»?

Якщо «читати, що написано», то саме це і мають на увазі. Тому

якщо ви ще не звітували за 2022 рік, радимо дочекатися появи в Електронному кабінеті нової форми і відзвітувати саме за нею. Нові форми, як розуміємо, з’являться вже дуже скоро. «Нетерплячі» вже зараз можуть відзвітуватися за новою формою «на папері».

А що робити, якщо ФОП уже відзвітував за старою формою і отримав квитанцію № 2? Тут є два варіанти дій:

1) нічого не робити, лише спостерігати за ситуацією і чекати, чи не буде інших роз’яснень чи дій від фіскалів. Врешті-решт п. 46.6 ПКУ має захистити вас від штрафів «за неподання декларації», бо ви відзвітували на тому бланку, який вимагає ПКУ, і маєте квитанцію № 2;

2) спробувати «танці з бубном», аби «замінити» старий «бланк» на новий. Втім одразу попереджаємо, що, насправді, це зовсім не просто. І призвести може до неочікуваних наслідків.

Дивіться, в чому справа. Нові форми декларацій матимуть інші ідентифікатори. Це вже відомо. Декларація груп 1 та 2 — F0103406, групи 3 — F0103308. Тому

просто подати «Звітну нову» декларацію на новому бланку не вийде!

Раніше податківці рекомендували в подібних ситуаціях:

— «Звітну нову» декларацію за старою формою з нулями;

— а потім подати «Звітну» декларацію вже за новою формою.

Але зараз ця консультація переведена до нечинних. Справа в тому, що цей варіант нормально працював, тільки якщо ФОП подав декларацію на неправильному «бланку» без ЄСВ-додатка! Бо з ЄСВ-додатком «Звітна» декларація на новому «бланку» не проходить (видає, що ЄСВ-додаток уже є в реєстрі). Тому якщо ви відзвітували за 2022 рік за старою формою без ЄСВ-додатка, можна спробувати саме цей алгоритм.

Якщо ж ви подали декларацію-2022 на старому бланку з ЄСВ-додатком, можете спробувати спочатку подати «Звітну нову» декларацію за старою формою з нулями, а потім подати паперову (!) «Звітну» декларацію за новою формою з ЄСВ-додатком (особисто або направити поштою у свою податкову).

Втім наразі є проблеми з поданням «Звітних нових» декларацій у спрощенців групи 3. Тому ці варіанти виправлень можуть взагалі не спрацювати. Тож будьте обережні.

Висновки

  • Свіжа позиція ДПСУ: будь-який платник ЄП, навіть без сільгоспугідь, повинен звітувати за 2022 рік за новою формою декларації (про платників спецЄП не говоримо). Поки що говорять про ФОП. Втім щодо юросіб, вочевидь, буде та сама логіка.
  • Тож якщо ви ще не звітували за 2022 рік, радимо дочекатися появи в Електронному кабінеті нової форми і відзвітувати саме за нею. Нові форми, як розуміємо, з’являться вже дуже скоро.
  • Якщо ви вже відзвітували, є декілька варіантів дій. Можна нічого не робити. Можна «виправлятися». Втім варіант з «виправленням» може призвести до неочікуваних наслідків.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі