Теми статей
Обрати теми

Земельний податок. Заповнюємо декларацію на 2023 рік

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Землевласники та землекористувачі (юрособи та ФОП) мають розрахувати земельний податок до сплати і задекларувати нараховані податкові зобов’язання. Про те, як заповнити земельну декларацію на 2023 рік, зараз і поговоримо.

Строки звітування і сплати

Звітним періодом для земельного податку є календарний рік, який починається 1 січня і закінчується 31 грудня того ж року.

Декларувати земельний податок мають його платники, тобто (1) власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та/або (2) землекористувачі, яким надані у користування земельні ділянки державної і комунальної власності на правах постійного користування. Причому нарівні з юридичними особами фіскали змушують декларувати податок і ФОП за умови, що право власності на земельну ділянку, право постійного користування та/або право оренди земельної ділянки оформлено саме на ФОП (див. БЗ 111.05).

Платникам плати за землю (крім фізичних осіб*) надано право вибрати один із двох варіантів подання звітності:

* Фізособам суму податку нараховують податківці в податковому повідомленні-рішенні, яке надсилають до 1 липня поточного року (п. 286.5 ПКУ). Сплачують податок фізособи протягом 60 днів із дня вручення такого повідомлення (п. 287.5 ПКУ).

1) подати декларацію на поточний рік. Це слід зробити не пізніше 20 лютого поточного року до відповідного податкового органу за місцезнаходженням земельної ділянки. У такій декларації зазначають річну суму податку з розбивкою на рівні частки за місяцями (п. 286.2 ПКУ);

2) замість однієї річної декларації на поточний рік можна щомісяця подавати звітну декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним (п. 286.3 ПКУ).

Відтак,

і річну, і першу місячну декларацію за січень (якщо вирішили звітувати щомісячно) у 2023 році потрібно подати не пізніше 20.02.2023

Подання декларації на поточний 2023 рік звільняє платника земельного податку від обов’язку подання щомісячних декларацій. Так само — подання місячних декларацій звільняє від подання річної декларації.

При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подають витяг із технічної документації про нормативну грошову оцінку (НГО) земельної ділянки. Надалі такий витяг слід подавати лише у разі затвердження нової НГО землі (див. БЗ 111.05).

Сплачують задеклароване податкове зобов’язання щодо земельного податку незалежно від способу подання декларації (раз на рік чи щомісяця) за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю. Тобто — щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця (п. 287.3 і п. 287.4 ПКУ).

Правила подання декларації

Декларувати земельний податок на 2023 рік необхідно за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 16.06.2015 № 560, у редакції наказу Мінфіну від 18.02.2022 № 83 (див. БЗ 111.05).

Ця форма декларації спільна для обох складових плати за землю, тобто як для земельного податку, так і для орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності.

Але форма декларації з плати за землю побудована таким чином, що в одній декларації можна розрахувати податок тільки за однією складовою плати за землю. Тому якщо ваше підприємство є платником не тільки земельного податку, а й орендної плати, то доведеться заповнювати дві окремі декларації щодо цих складових плати за землю (див. БЗ 111.05).

Також в одній декларації можна розрахувати податок тільки щодо земель, які знаходяться на території однієї територіальної громади, тобто мають один і той самий код КАТОТТГ* адміністративно-територіальних одиниць.

* Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затверджений наказом Мінрегіону від 26.11.2020 № 290.

За наявності земельних ділянок на території адміністративно-територіальних одиниць, які входять до складу різних територіальних громад (відповідають різним кодам за КАТОТТГ), але обслуговуються одним податковим органом,

кількість декларацій з плати за землю має відповідати кількості територіальних громад, де знаходяться земельні ділянки

Адміністративно-територіальна одиниця — це населений пункт (місто, селище міського типу, село), а територіальна громада (ТГ)— це територія, до якої входить цілий ряд адміністративно-територіальних одиниць з різними кодами. Але плата за землю на всіх цих адміністративно-територіальних одиницях зараховується до бюджету ТГ саме за кодом такої ТГ. І саме від коду ТГ залежить, скільки декларацій треба подавати.

Розглянемо приклади.

Приклад 1. ТГ з кодом 1 (це код території) — на ній земділянки в різних адміністративно-територіальних одиницях, тобто в різних населених пунктах (містах, селищах міського типу, селах) з кодами 2, 3, 4. Тоді подається одна декларація — в полі 6 шапки ставимо назву ДПІ, в полі 7 шапки ставимо код ТГ 1, в графі 10 розд. І (графі 11 розд. ІІ) — коди адміністративно-територіальних одиниць 2, 3, 4 і в цих рядках плата за землю по кожній земділянці. Тобто в одній такій декларації можна показати всі землі на території однієї ТГ.

Приклад 2. ТГ з кодом 1 — на ній земділянки в адміністративно-територіальній одиниці з кодом 2 і ТГ з кодом 3 — на ній земділянки в адміністративно-територіальній одиниці з кодом 4. Але обидві ТГ підконтрольні одній ДПІ. Тоді подаємо дві декларації — в полі 6 шапки кожної декларації ставимо одну й ту ж назву ДПІ, в полі 7 шапки декларації 1 ставимо код ТГ 1, декларації 2 ставимо код ТГ 3. В графі 10 розд. І (графі 11 розд. ІІ) декларації 1 — код адміністративно-територіальної одиниці 2, а в декларації 2 — код адміністративно-територіальної одиниці 4.

Приклад 3. ТГ з кодом 1 — на ній земділянки в адміністративно-територіальній одиниці з кодом 2 і ТГ з кодом 3 — на ній земділянки в адміністративно-територіальній одиниці з кодом 4. Але обидві ТГ підконтрольні різним ДПІ. Тоді теж подаємо дві декларації. В декларації 1 в полі 6 шапки ставимо назву ДПІ, яка обслуговує ТГ з кодом 1, в полі 7 шапки ставимо код ТГ 1, в графі 10 розд. І (графі 11 розд. ІІ) — код адміністративно-територіальної одиниці 2. В декларації 2 — в полі 6 шапки ставимо назву ДПІ, яка обслуговує ТГ з кодом 3, в полі 7 шапки ставимо код ТГ 3, в графі 10 розд. І (графі 11 розд. ІІ) — код адміністративно-територіальної одиниці 4.

У разі якщо земельні ділянки знаходяться на території територіальної громади в місті з районним поділом у різних районах такого міста, декларацію подають до податкового органу, який уповноважений на адміністрування плати за землю в такому місті (див. БЗ 111.05 — діяла до 01.01.2023).

Якщо в юрособи є декілька земельних ділянок, які знаходяться на території різних сільських, селищних чи міських рад (код території різний), то податок доведеться розрахувати у різних деклараціях.

Вступна частина декларації

Декларація з плати за землю складається із вступної частини і трьох розділів.

Для звітування із земельного податку власники земельних ділянок і постійні землекористувачі заповнюють вступну частину декларації, а також розділ І «Розрахунок суми земельного податку» та розділ ІІІ «Розрахунок (уточнення) податкового зобов’язання».

Як саме заповнювати вступну частину декларації, покажемо у табл. 1.

Таблиця 1. Порядок заповнення вступної частини декларації (поля 1 — 7)

Номер поля

Яку інформацію наводять

Поле 1

У полі «Порядковий номер за рік2 за видом декларації» зазначають номер декларації арабськими цифрами, починаючи з 1 (одиниці). Такий номер має дорівнювати послідовно зростаючій кількості поданих з початку року відповідних декларацій.

Декларації з позначкою «Земельний податок» нумерують окремо від декларацій з позначкою «Орендна плата» і окремо проводять нумерацію за типом декларацій («Звітна», «Звітна нова», «Уточнююча»). Тобто кожного звітного року номер декларацій за типами «Звітна», «Звітна нова» та «Уточнююча» починатиметься з одиниці.

При звітуванні із земельного податку за 2023 рік позначку «Х» слід вказати навпроти того виду плати за землю (в нашому випадку — «Земельний податок»), з якого подаєте декларацію.

Також у полі 1 зазначають тип декларації з плати за землю. Для цього проставляють відмітку «Х» у комірці навпроти потрібного типу:

— 01 «Звітна» — найбільш поширений тип декларації — за базовий звітний (податковий) період (у тому числі й за звітний 2023 рік);

— 02 «Звітна нова» — таку декларацію подають при виправленні помилок гарячими слідами — у нещодавно поданій звітності, граничний строк подання якої ще не настав (п. 50.1 ПКУ);

— 03 «Уточнююча» — її заповнюють, якщо (1) виправляють самостійно виявлені помилки минулих звітних періодів шляхом подання окремої уточнюючої декларації (спосіб виправлень згідно з п.п. «а» п. 50.1 ПКУ) або коли (2) вносять зміни щодо об’єкта оподаткування (за приписами п. 286.4 ПКУ). Таку уточнюючу декларацію подають за формою звичайної декларації з відміткою «Х» у цій комірці. Одночасно у полі «Реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, яка уточнюється» проставляють реєстраційний номер декларації, яку уточнюють

Поле 1.1

У полі «За ____ рік» зазначають період, за який подаєте декларацію. При цьому, якщо подаєте річну декларацію, то вам слід заповнити лише це поле.

Поле «починаючи з3» (число/місяць) заповнюють у разі подання декларації (якщо ще не подавали декларації за інші земділянки з тим-таки кодом КАТОТТГ територіальної громади) із:

— земельного податку — за нововідведені (придбані) земельні ділянки;

— орендної плати — за новоукладеними договорами.

Порядковий номер податкового (звітного) місяця проставляють арабськими цифрами (для чисел з однієї цифри в першому полі проставляють «0»).

Поле «з урахуванням уточнень з4» заповнюють у разі уточнення податкових зобов’язань (з урахуванням уточнень з — число/місяць). Порядковий номер податкового (звітного) місяця проставляють арабськими цифрами (для чисел з однієї цифри в першому полі проставляють «0»). Періодом, що уточнюється, вважають період, за який платник самостійно узгоджує суму податкового зобов’язання у зв’язку:

— з самостійним виявленням помилки за нормами ст. 50 ПКУ у раніше поданій декларації, що уточнюється, або

— із зміною об’єкта оподаткування

Поле 1.2

Якщо вибрали варіант із щомісячним звітуванням, то крім поля 1.1 «За ____ рік» вам слід заповнити і поле 1.2 «За __ місяць». У цьому полі зазначають номер місяця, за який звітуєте. Порядковий номер місяця проставляється арабськими цифрами (для чисел з однієї цифри в першому полі проставляєте «0»)

Поле 2

Тут наводять повне найменування (власне ім’я, прізвище) платника земельного податку згідно з реєстраційними документами (п. 48.3 ПКУ, наказ Мін’юсту від 05.03.2012 № 368/5).

Повне найменування юридичної особи зазначається в установчих документах і міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (ЄДР) (ст. 90 ЦКУ).

У разі зміни підприємством найменування в декларації зазначається змінене (нове) найменування тільки з дати держреєстрації змін, внесених до установчих документів (див. лист ДФСУ від 21.03.2016 № 6092/6/99-99-19-03-02-15).

Важливо! Скорочення типу «ТОВ», «АТ» тощо тут не допускаються

Поле 3

У цьому полі зазначають податковий номер платника (пп. 2.2 і 2.4 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 № 1588Порядок № 1588):

— для юросіб — код ЄДРПОУ (8-значний номер). Юридичні особи, які не мають коду ЄДРПОУ, зазначають 9-значний реєстраційний (обліковий) номер платника податків, присвоєний їм контролюючим органом;

— для фізосіб — реєстраційний номер облікової картки платника податків (тобто ідентифікаційний код) або серія (за наявності) та номер паспорта, якщо у фізособи немає коду за релігійними переконаннями

Поле 4

Тут вказують код КВЕД основного виду діяльності платника

Поле 5

До цього поля вписують податкову адресу платника. Тобто адресу, яка занесена до ЄДР і за якою особа взята на облік у контролюючому органі (п. 1.4 Порядку № 1588):

— для юросіб — місцезнаходження (п. 45.2 ПКУ);

— для фізосіб — місце проживання (п. 45.1 ПКУ).

Також зазначають: поштовий індекс, міжміський код, телефон. За бажанням можете вказати електронну пошту і факс

Поле 6

Тут зазначають найменування податкового органу, до якого подаєте декларацію (п. 49.1 ПКУ).

Відповідно до п. 286.2 ПКУ та в умовах адміністративної реформи декларацію подають до податкового органу за місцезнаходженням адміністративного центру територіальної громади, на території якої знаходяться земельні ділянки. У такому податковому органі платник має перебувати за основним та/або неосновним місцем обліку

Поле 7

У цьому полі зазначають 19-значний код території територіальної громади за КАТОТТГ, повноваження якої поширюються на адміністративно-територіальні одиниці, на території яких розташована(і) земельна(і) ділянка(и).

Див. приклад 2 вище.

За кожним таким кодом за КАТОТТГ складають окрему декларацію

Основна частина декларації

Розрахунок суми земельного податку відбувається у розділі І декларації, а нарахування податкових зобов’язань з цього податку — у її розділі ІІІ.

При цьому у розділі І декларації розраховують земельний податок за кожною окремою земельною ділянкою. Правила заповнення розділу І для річної і місячних декларацій один і той самий. Нагадаємо його у табл. 2.

Також зауважимо, що одиниці виміру у розділі І декларації зазначають:

— га — з чотирма десятковими знаками;

— кв. м — з двома десятковими знаками;

— грн — з двома десятковими знаками.

Таблиця 2. Порядок заповнення розділу І земельної декларації

Номер колонки

Назва показника

2

Категорія земельних ділянок10

Проставляють чотирьохзначний код (арабськими цифрами у форматі — XX.XX) щодо категорії / цільового призначення земельних ділянок. Цей код має відповідати інформації, зазначеній у документах, що засвідчують/підтверджують право власності/користування земельними ділянками. Шукати такі коди слід у Класифікаторі видів цільового призначення земельних ділянок (додаток 59 до Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабміну від 07.10.2012 № 1051)

3 — 4

Документи, які засвідчують/підтверджують право власності / користування / право на земельну частку (пай)

Відображають інформацію, взяту з правовстановлюючих документів на земельну ділянку. А саме:

— у колонці 3 вказують вид права на земельну ділянку: 1 — власність (якщо земельна ділянка перебуває у приватній власності платника); 2 — постійне користування (якщо земельна ділянка перебуває у володінні на праві постійного користування платника); 3 — оренда (але цей вид права у земельній декларації не використовують); 4 — право на земельну частку (пай) (якщо земельна частка (пай) перебуває у власності);

— у колонці 4 зазначають серію та номер документа, що посвідчує право власності чи користування земельними ділянками. Наприклад, серію та номер державного акта на право власності на земельну ділянку, свідоцтва про право власності на нерухоме майно (земельну ділянку) або акта на право постійного користування землею

5 — 6

Державна реєстрація прав власності/користування (у разі наявності)

Тут вказують інформацію про державну реєстрацію прав власності або користування земельною ділянкою лише за умови її проведення. Беруть такі дані із свідоцтва про право власності/користування на нерухоме майно:

— у колонці 5 вказують дату державної реєстрації у форматі «дд.мм.рррр»;

— у колонці 6 зазначають номер запису, під яким було внесено запис до Державного реєстру прав власності на нерухоме майно

7 — 8

Період володіння/користування

Відображають період володіння/користування земельною ділянкою:

— у колонці 7 зазначають частку володіння/користування неповного місяця (якщо володіння/користування охоплювало неповній місяць). Для визначення такої частки кількість днів володіння або користування у місяці ділять на загальну кількість днів у місяці. Число наводять із чотирма десятковими знаками;

— у колонці 8 відображають кількість повних місяців володіння/користування земельною ділянкою

9

Кадастровий номер земельної ділянки (формат хххххххххх: хх:ххх:хххх)

Зазначають кадастровий номер своєї земельної ділянки (формат — хххххххххх: хх:ххх:хххх). Його беруть із правовстановлюючих документів на земельну ділянку. Кадастровий номер складається з дев’ятнадцяти цифр. Наприклад, 6325178900: 01:022:0032

10 — 11

Місце розташування об’єкта(ів) оподаткування13

Тут фіксують:

— у колонці 10 — код за КАТОТТГ адміністративно-територіальної одиниці, де безпосередньо знаходиться земельна ділянка;

— у колонці 11 — адресу місця розташування земельної ділянки, зазначену у правовстановлюючих документах

12 — 13

Площа земельної ділянки15

Тут вказують дані про площу конкретної земельної ділянки:

— у колонці 12 наводять площу земельної ділянки, розташовану за межами населеного пунктуу га (з чотирма десятковими знаками);

— у колонці 13 зазначають площу земельної ділянки, розташовану в межах населеного пунктуу кв. метрах (з двома десятковими знаками).

Зауважте! Наразі площу земельної ділянки платник не може зазначати на свій вибір — або в га, або в кв. метрах. Відтепер, якщо земельна ділянка — за межами населеного пункту, її вказують у га. Площу ж земельної ділянки у межах населеного пункту фіксують у кв. метрах.

Одночасно заповнювати в одному рядку колонки 12 та 13 не допускається.

Показник площі земельної ділянки слід брати із правовстановлюючих документів на землю

14 — 15

Нормативна грошова оцінка16

Ці колонки заповнюють залежно від проведення/не проведення НГО земельної ділянки. Так:

— у колонці 14 — у разі проведення НГО — вказують НГО одиниці площі земельної ділянки (грн/га або грн/кв. м) у гривнях з двома десятковими знаками. Щоб визначитися, за 1 га чи за 1 кв. метр слід вказати НГО, вам потрібно подивитися на те, яка колонка з площею земельної ділянки заповнена (к. 12 чи к. 13). Тобто якщо заповнена колонка 12, то і НГО зазначаємо за 1 га, а якщо 13 — за 1 кв. метр.

Зауважте: у цій колонці вказують НГО не за всю земельну ділянку, а за одиницю її площі;

— у колонці 15 — якщо НГО не проведено — зазначають чинну на момент подання декларації НГО одиниці площі ріллі по АР Крим або по області, на території якої знаходиться земельна ділянка, за яку сплачується податок (грн/га). Дані про НГО відображають з двома десятковими знаками.

НГО має враховувати кумулятивну величину коефіцієнта індексації з дати останньої затвердженої НГО. До речі! Держгеокадастр уже повідомив про індексацію НГО земель за 2022 рік. Значення коефіцієнта індексації НГО земель і земельних ділянок за 2022 рік становить:

— для сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги) — 1,0;

— для земель і земельних ділянок (крім сільськогосподарських угідь) — 1,15.

Щоб правильно визначити НГО земділянки, дивіться у витягу з техдокументації по НГО коефіцієнт за який рік застосовано останнім. І домножте НГО на бракуючі коефіцієнти.

Одночасне заповнення в одному рядку колонок 14 та 15 не допускається

16

Ставка податку17 (%)

У колонці 16 зазначають ставку податку у відсотках. Беруть її із рішення органу місцевого самоврядування

17

Річна сума земельного податку18

(к. 12 або 13 х к. 14 або 15 х к. 16 / 100) / 12 х (к. 7 + к. 8)

У колонці 17 вказують річну суму земельного податку станом на 1 січня звітного року. Щоб заповнити цю колонку, слід провести арифметичні дії за формулою, наведеною у назві колонки. Тож розраховують земельний податок за такими формулами:

1) для земельних ділянок, розташованих за межами населеного пункту, НГО яких проведена (за 1 га):

к. 17 = (к. 12 х к. 14 х к. 16 : 100) / 12 х (к. 7 + к. 8);

2) для земельних ділянок, розташованих в межах населеного пункту, НГО яких проведена (за 1 кв. м):

к. 17 = (к. 13 х к. 14 х к. 16 : 100) / 12 х (к. 7 + к. 8);

3) для земельних ділянок, НГО яких не проведена:

к. 17 = (к. 12 х к. 15 х к. 16 : 100) / 12 х (к. 7 + к. 8).

У цій колонці розраховують загальний річний розмір податку. Але, незважаючи на це, правила заповнення цієї колонки, як для річної, так і для місячної декларації, одні й ті самі. Тобто для декларації за місяць річна сума розраховується як для декларації за рік. А у колонці розділ III, що відповідає звітному місяцю, зазначають показники за звітний місяць

18 — 22

Податкова пільга

Тут вказують дані про отримані податкові пільги. Ці колонки будуть заповнені тільки по тих землях, щодо яких встановлено пільги із сплати земельного податку. У них слід зазначити:

— у колонці 18 — код пільги. Берете його із Довідника податкових пільг, актуального на дату подання земельної декларації;

— у колонці 19 — розмір пільги у відсотках відповідно до законодавства та/або рішення органів місцевого самоврядування, згідно з яким надано пільгу;

— у колонках 20 (дата початку користування) і 21 (дата закінчення користування) — строк користування податковою пільгою у звітному періоді. Тобто — число, місяць, рік початку та закінчення користування пільгою у форматі «дд.мм.рррр». У разі коли строк користування податковою пільгою встановлено до початку звітного періоду і триває після його закінчення, такий строк збігається з датою початку та закінчення звітного періоду;

— у колонці 22 — суму пільги, тобто суму земельного податку, від сплати якої звільнено юрособу. Розраховують суму пільги пропорційно до періоду користування пільгою. На суму пільги, вказану у колонці 22, зменшують річну суму земельного податку

23

Річна сума земельного податку (до сплати)

(к. 17 - к. 22)

У цій колонці відображають річну суму земельного податку, що має бути сплачена до бюджету. Щоб розрахувати розмір податку, слід від показника колонки 17 (річний розмір земельного податку) відмінусувати наявну суму податкової пільги (показник к. 22).

Розмір річної суми податку, яка вказана у цій колонці, щодо всіх земельних ділянок підсумовують у рядку 2 розділу І декларації і переносять до колонки 3 рядка 3 розділу ІІІ.

Майте на увазі: надавачі щомісячної декларації із плати за землю річне значення земельного податку обраховують точнісінько так само, що й ті, хто вибрав річну декларацію

Після того, як розрахували земельний податок, приступають до заповнення розділу ІІІ декларації. Заповнюють його у гривнях з двома десятковими знаками.

Якщо говорити про заповнення звітної чи звітної нової декларації на 2023 рік, то юрособі слід із усіх рядків цього розділу заповнити тільки рядок 3. Тобто у рядку 3 розділу ІІІ декларації зазначають:

— у колонці 3 — загальні дані про нараховану річну суму земельного податку за всіма земельними ділянками, інформацію про які вказали у розділі І. Значення колонки 3 рядка 3 розділу III має відповідати значенню колонки 23 рядка 2 розділу I. За таким алгоритмом заповнюєте цю колонку як річної, так і щомісячної декларації;

у колонках 4 — 15 — при заповненні річної декларації відображають місячну суму земельного податку. Для цього річну суму, вказану у колонці 3 рядка 3, розподіляють між 12 місяцями. Тобто розбивають її на рівні щомісячні платежі. За незбігу на копійки, результат можна вирівняти за допомогою платежу за один із місяців (зазвичай, за останній — грудень). Якщо подаєте щомісячну декларацію, то заповнюєте тільки одну колонку з 4 — 15. А саме ту, що відповідає звітному місяцю, за який подається податкова декларація, і там фіксуєте щомісячний платіж.

Рядки 4 — 8 розділу ІІІ декларації заповнюють лише у разі уточнення податкових зобов’язань, зокрема, за нововідведеними (придбаними) земельними ділянками або за новоукладеними договорами оренди протягом звітного року (це у разі подання орендної декларації). У декларації з позначкою «Звітна» або «Звітна нова» рядки 4 — 8 декларації з плати за землю залишаться порожніми.

У рядку 9 розділу ІІІ вказують кількість аркушів доповнення-пояснення, яке платник може подавати з декларацією згідно з п. 46.4 ПКУ. Спеціальне поле заключної частини призначене для того, щоб розкрити відомості про такі доповнення (за їх наявності). Кожне з доповнень-пояснень, складених до декларації у довільній формі, слід пронумерувати і занести до цього поля під своїм номером з коротким змістом.

Підписують земельну декларацію керівник (уповноважена особа) юрособи і головний бухгалтер (особа, відповідальна за ведення бухгалтерського обліку). Також тут зазначають реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код) або серію (за наявності) та номер паспорта підписанта (у разі відмови від ідентифікаційного коду за релігійними переконаннями, про що стоїть відмітка в паспорті).

Висновки

  • Декларувати земельний податок на 2023 рік необхідно за оновленою формою, затвердженою наказом Мінфіну від 16.06.2015 № 560, у редакції наказу Мінфіну від 18.02.2022 № 83.
  • В одній декларації можна розрахувати податок тільки щодо земель, які знаходяться на території однієї територіальної громади, тобто мають один і той самий код КАТОТТГ* адміністративно-територіальних одиниць.
  • Інформація щодо категорії/цільового призначення земділянок має відповідати Класифікатору видів цільового призначення земельних ділянок.
  • Наразі площу земельної ділянки платник не може зазначати на свій вибір — або в га, або в кв. м. Відтепер, якщо земельна ділянка — за межами населеного пункту, її вказують у га, а в межах населеного пункту — у кв. м.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі