№9

Податки & бухоблік, січень, 2023/№ 9 Інші номери журналу ›
  • Перелік територій, звільнених від податків: як користуватися Ще на початку весни 2022 року законодавці через війну з рашистами ввели чимало послаблень у сплаті майнових податків, а саме звільнили багатьох суб’єктів від сплати плати за землю та податку на нерухомість. Щоб можна було скористатися цим звільненням, Кабмін мав затвердити відповідний Перелік територій. Такий Перелік з’явився тільки в останні дні 2022 року і був затверджений не Кабміном, а Мінінтеграції. Чи можна користуватися цим Переліком для отримання звільнення і як саме ним користуватися, обговоримо далі.
  • Воєнні звільнення по майновим податкам: що робити з 2022 роком? У 2022 році платники майнових податків, а саме плати за землю та податку на нерухомість, мали право не нараховувати і не сплачувати ці податки за об’єкти, які знаходяться на території, де ведуться (велися) бойові дії, або території, яка тимчасово окупована. Водночас Перелік території, які потрапляють під звільнення, набрав чинності тільки 25 грудня 2022. Тому виникає запитання: чи можна уточнити нарахований податок на 2022 рік на початку 2023-го?
  • Воєнне звільнення від плати за землю: уточнюємо 2022 рік Хай хоч і пізнувато, але зараз це можна зробити на цілком законних підставах. Тож не гаючи часу, розповімо, як саме. А заодно порадимо, що робити тим платникам, які провели таке уточнення ще торік, не дочекавшись необхідної підзаконної нормативки.
  • Як киянам уточнитись із плати за землю вдруге Ця стаття буде корисна не тільки киянам,а й усім тим землевласникам/землекористувачам, чия місцева влада торік потурбувалася про них. І доки загальне воєнне звільнення не працювало, надала їм місцеве звільнення від плати за землю. Ми ж для більшої предметності обмежимося київськими земельними пільгами і розповімо, як діяти тепер, коли стало відомо, що Київ — у переліку територій, на яких велися бойові дії.
  • Усі землі/нерухомість під звільненням: чи подавати декларацію? Через запровадження ВС багато суб’єктів господарювання можуть не платити ні плату за землю, ні податок на нерухомість, за землю та/або нерухомість, що знаходиться на території, де ведуться (велися) бойові дії, або на тимчасово окупованій території*. У декого із суб’єктів господарювання всі його землі та/або нерухомість розміщені на території, яка потрапляє під звільнення. Тому у таких суб’єктів господарювання виникає запитання: чи потрібно їм узагалі подавати декларацію з плати за землю та/або податку на нерухомість і якщо так, то як її заповнити? Відповідь шукайте у цій статті.
  • Плата за землю й податок на нерухомість: звільнення для єдинників У новому році в цьому питанні нічого нового. Але все одно перед складанням земельної і нерухомої звітності на 2023 рік єдинникам є сенс пригадати, за що і від чого вони звільнені з цих двох майнових податків*. Ну хоча б для того, аби не наробити зайвих помилок у річних деклараціях, які потім доведеться виправляти. А ще це варто знати платникам спецЄП, яким у такому статусі доведеться вперше подавати річні декларації з майнових податків. Отже, згадуємо разом.
  • Земельний податок. Заповнюємо декларацію на 2023 рік Землевласники та землекористувачі (юрособи та ФОП) мають розрахувати земельний податок до сплати і задекларувати нараховані податкові зобов’язання. Про те, як заповнити земельну декларацію на 2023 рік, зараз і поговоримо.
  • Декларуємо орендну плату за землю — 2023 Як заповнювати декларацію з плати за землю землекористувачам, які орендують земельні ділянки державної або комунальної власності? Розповідаємо…
  • Податок на нерухомість — 2023 Юрособи — власники об’єктів нерухомості мають щороку нараховувати податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Це вони роблять шляхом подання не пізніше 20 лютого декларації з розрахунком податку на рік. Про те, на що слід звернути увагу при заповненні цієї декларації на поточний рік, і поговоримо далі.
  • Уточнюємо податок на нерухомість за 2022 рік. Чи ну його до біса?! «Ніколи не відкладайте на завтра те, що може бути зроблено так само добре післязавтра» (М. Твен). Ви спитаєте, а про яке, власне, уточнення йдеться? Ну, звісно ж, про те, що обумовлене так званим воєнним звільненням. Зараз тільки й розмов, що про нього. З одного боку, є всі об’єктивні умови, аби уточнитись негайно. З іншого ж, якщо закон дозволяє відкласти уточнення на потім, то, може, поспішати й не варто? В цій статті ми навчимо вас і тому, й іншому.
  • Календар бухгалтера на лютий 2023 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі