Теми статей
Обрати теми

Плата за землю й податок на нерухомість: звільнення для єдинників

Хмелевський Ігор, податковий експерт
У новому році в цьому питанні нічого нового. Але все одно перед складанням земельної і нерухомої звітності на 2023 рік єдинникам є сенс пригадати, за що і від чого вони звільнені з цих двох майнових податків*. Ну хоча б для того, аби не наробити зайвих помилок у річних деклараціях, які потім доведеться виправляти. А ще це варто знати платникам спецЄП, яким у такому статусі доведеться вперше подавати річні декларації з майнових податків. Отже, згадуємо разом.

* Третьому з них — транспортному найближчим часом ми присвятимо окрему статтю. А тут лише скажемо, що жодних послаблень із цього податку, і не тільки єдинникам, а взагалі нікому ніколи не було й немає.

Перелік податків, від сплати яких звільняються спрощенці (як юрособи, так і ФОП), наведено у п. 297.1 ПКУ.

Одразу візьміть до уваги таке:

1) п. 297.1 ПКУ звільняє платників єдиного податку (ЄП) від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з окремих податків і зборів;

2) це звільнення поширюється також і на платників спецЄП, оскільки вони належать до третьої групи платників ЄП. Хоча й працюють за спеціальною ставкою податку (2 %) і на особливих умовах оподаткування, прописаних у п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ. Разом з тим ці особливі умови не містять жодних застережень щодо майнових податків.

Звільнення від плати за землю

По-перше, всі платники ЄП звільнені від плати за землю тільки в частині земельного податку (п.п. 4 п. 297.1 ПКУ). Тобто

єдинники — орендарі земельних ділянок державної і комунальної форми власності жодних послаблень не мають

А це означає, що вони зобов’язані подавати звітність з орендної плати за землю і сплачувати її до бюджету на загальних підставах (БЗ 111.04). Як це правильно зробити, читайте в статті «Декларуємо орендну плату за землю — 2023» // «Податки & бухоблік», 2023, № 9.

По-друге, звільнення від земельного податку стосується тільки тих земель, що використовуються:

— платниками ЄП першої — третьої груп — для провадження господарської діяльності;

— платниками сільгоспЄП (четверта група) — для ведення сільськогосподарського товаровиробництва.

По-третє, для платників ЄП другої — третьої груп* є ще одне суттєве обмеження! Якщо вони здають в оренду (найм), позичку або на іншому праві користування (1) земельні ділянки та/або (2) нерухоме майно, що знаходиться під такими земельними ділянками, звільнення від земельного податку втрачає свою силу.

* Першогрупники апріорі не можуть провадити діяльність із надання нерухомого майна в оренду, тож ми їх тут і не згадуємо.

Часткова оренда. Йдеться про ситуації, коли в оренду здається не вся будівля, а лише її частина (окремі приміщення цієї будівлі). У такому разі, як справедливо заявляють податківці (БЗ 111.02),

платити земподаток можна тільки за ту площу землі під будівлею, яка пропорційна площі переданих в оренду приміщень у загальній площі будівлі, що стоїть на такій землі

Наприклад, якщо в юрособи — платника ЄП у власності перебуває земділянка площею 800 кв. м, а на ній розташована будівля загальною площею 25000 кв. м, із яких 15000 кв. м здається в оренду, то платити земельний податок доведеться тільки за 480 кв. м (800 х (15000 : 25000)).

Водночас щоб можна було розраховувати на такий підхід, потрібно, на думку фіскалів, у договорі оренди приміщень зазначити площу землі під будівлею, яка здається разом із приміщенням в оренду.

Якщо ж платник ЄП у договорі не зазначить, яка площа землі під будівлею здається в оренду разом із приміщенням, то часткове звільнення не діятиме, отже, платити земельний податок доведеться за всю земельну ділянку

Звітність із земподатку. Вище ми вже сказали, що звільнення від земельного податку платників ЄП за п.п. 4 п. 297.1 ПКУ включає в себе і звільнення від подання звітності з цього податку.

Таким чином, усі юридичні особи* — платники ЄП не повинні подавати річні/щомісячні податкові декларації з плати за землю на поточний рік у частині земельного податку, якщо виконуються всі умови, передбачені п.п. 4 п. 297.1 ПКУ (використання землі для провадження господарської діяльності/сільгосптоваровиробництва, відсутність передачі в користування земель/нерухомості на ній третім особам).

* ФОП — землевласники/землекористувачі, як і звичайні фізособи, декларацій із плати за землю взагалі не подають. Хоча ДПСУ вперто дотримується іншої думки (див. БЗ 111.05).

Якщо якась із цих умов порушується вже на початок звітного року (наприклад, станом на 1 січня у єдинника є чинний договір оренди приміщення), слід подати земельну декларацію на поточний рік за загальними правилами (докладніше — в статті «Земельний податок. Заповнюємо декларацію на 2023 рік» // «Податки & бухоблік», 2023, № 9).

У такій декларації єдинники розраховують земельний податок тільки щодо тих земельних ділянок, які не потрапляють під звільнення

Якщо ж порушення станеться посеред року (наприклад, платник ЄП укладе договір оренди нерухомості), задекларувати земельний податок доведеться починаючи з місяця порушення (місяця, в якому вперше в цьому році буде здійснено операцію з надання нерухомості в оренду). Строк подання декларації — протягом 20 календарних днів місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися такі зміни (абзац другий п. 286.4 ПКУ).

Звільнення від податку на нерухомість

Що стосується сплати податку на нерухомість, то для платників ЄП окремих спеціальних звільнень не передбачено. Тож платник ЄП може уникнути сплати цього податку, тільки якщо його нерухомість потрапить під загальні випадки звільнення із п.п. 266.2.2 ПКУ (ср. ).

Зокрема, згідно з п.п. «ж» п.п. 266.2.2 ПКУ

платники сільгоспЄП, як юрособи, так і ФОП, звільнені від податку на нерухомість за сільгоспбудівлі та споруди, які віднесені до класу «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства» (код 1271) за ДК 018-2000* та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку

* Державний класифікатор будівель та споруд ДК 018-2000, затверджений наказом Держстандарту від 17.08.2000 № 507.

Хоча для отримання такого звільнення не має значення, на якій системі оподаткування працює сільгосптоваровиробник — власник такої нерухомості.

Крім того, в цьому контексті можна згадати про звільнення від оподаткування будівель промисловості (код 125 ДК 018-2000), що використовуються за призначенням суб’єктами господарювання (в тому числі платниками ЄП), основна діяльність яких — промисловість (п.п. «є» п.п. 266.2.2 ПКУ). Однак щойно такі булівлі їх власники передадуть в оренду, лізинг, позичку, це звільнення буде втрачено.

Важливо! Оскільки підпунктами «є» та «ж» п.п. 266.2.2 ПКУ відповідні будівлі та споруди віднесено до необ’єктних, подавати за них нерухому звітність не треба (БЗ 106.07). Решті ж єдинників, яким зі звільненням не пощастило, а також орендодавцям необ’єктної нерухомості річну декларацію подати доведеться. Детально про податок на нерухомість і правила його декларування читайте в статті «Податок на нерухомість — 2023» // «Податки & бухоблік», 2023, № 9.

Висновки

  • Юр- і фізособи — єдинники, у тому числі платники спецЄП і платники сільгоспЄП, звільнені від нарахування, сплати та подання податкової звітності із земельного податку. Однак із певними обмеженнями щодо використання земельних ділянок у своїй діяльності та передачі їх, а також розташованої на них нерухомості у користування третім особам.
  • Щодо податку на нерухоме майно єдинники не мають звільнення, призначеного спеціально для них. Однак вони можуть розраховувати на загальні звільнення, якщо їхня нерухомість визначена як необ’єктна. Ну або в тому разі, коли місцева влада надасть пільги тим чи іншим категоріям платників, до числа яких потраплять і платники ЄП.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі