Теми статей
Обрати теми

Усі землі/нерухомість під звільненням: чи подавати декларацію?

Децюра Сергій, податковий експерт
Через запровадження ВС багато суб’єктів господарювання можуть не платити ні плату за землю, ні податок на нерухомість, за землю та/або нерухомість, що знаходиться на території, де ведуться (велися) бойові дії, або на тимчасово окупованій території*. У декого із суб’єктів господарювання всі його землі та/або нерухомість розміщені на території, яка потрапляє під звільнення. Тому у таких суб’єктів господарювання виникає запитання: чи потрібно їм узагалі подавати декларацію з плати за землю та/або податку на нерухомість і якщо так, то як її заповнити? Відповідь шукайте у цій статті.

* Про ці звільнення читайте у «Перелік звільнених територій: як користуватися і що потрапляє під звільнення» // «Податки & бухоблік», 2023, № 9.

Правила подання звітності

Основи. Пунктом 49.2 ПКУ визначається, в яких випадках платник податків має подати звітність. У ньому прямо вказано, що платник зобов’язаний подавати звітність:

— за кожний звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування;

— або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню.

Коли немає об’єкта. Враховуючи це, можна прямо говорити, що

не потрібно подавати звітність із плати за землю і податку на нерухомість тим платникам податку, у яких немає взагалі показників для декларування

Це стосується випадку, коли у суб’єкта: взагалі немає об’єкта оподаткування з плати за землю чи податку на нерухомість. Зокрема, у суб’єкта взагалі немає у власності землі чи нерухомості та/або він не орендує державну чи комунальну землю; або земля/нерухомість є у власності, але такі активи не є об’єктом оподаткування відповідно до вимог ПКУ.

Якщо говорити про:

плату за землю, то на сьогодні перелік землі, яка не вважається об’єктом оподаткування цим податком, наведена у ст. 283 ПКУ;

податок на нерухомість, то до когорти такої нерухомості віднесена вся нерухомість, що перелічена у п.п. 266.2.2 ПКУ, а також якщо на вашу нерухомість поширюється АТО/ООС-звільнення із п. 38.6 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Річ у тому, що і в одній, і в іншій нормі прямо сказано, що

об’єкти нерухомості, загадані у цих нормах, не є об’єктом оподаткування податком на нерухомість.

Можна не подавати за ПКУ. Інколи навіть наявність об’єкта оподаткування не спонукає подати звітність. Так буває тоді, коли у ПКУ прямо сказано, що за певні об’єкти нерухомості чи землі податок не тільки не нараховується і не сплачується, а й щодо таких об’єктів не подається декларація.

Як приклад такого випадку можна розглядати звільнення від сплати земподатку, що надана платникам ЄП відповідно до п.п. 4 п. 297.1 ПКУ. У ньому чітко сказано, що платник ЄП звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності. Тому платники ЄП хоч і мають об’єкт оподаткування з плати за землю, але декларацію не подають.

На наш погляд, згадані вище випадки є вичерпними. Тільки в цих випадках суб’єкт може не подавати декларацію з плати за землю і податку на нерухомість за свою землю чи нерухомість.

Пільги не звільняють від подання. Якщо суб’єкту господарювання ПКУ надає звільнення від сплати плати за землю/податку на нерухомість, то це не говорить про те, що ви звільнені і від подання звітності. Адже в цьому випадку у платника є дані для декларування.

Так, наприклад, щодо плати за землю декларацію слід подати й у випадку, коли:

всі землі, що належать суб’єкту, звільнені від земподатку через те, що вони потрапили у звільняючий перелік, згаданий у ст. 282 ПКУ;

всі землі, як власні, так і орендовані, знаходяться в зоні АТО/ООС, і тому від плати за землю суб’єкта звільняє п. 38.7 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

На цьому прямо акцентують увагу фіскали у БЗ 111.05 та БЗ 111.04. Водночас щодо земель в зоні АТО/ОСС є деякі запитання. Річ у тому, що у наразі діючих Довідниках податкових пільг № 112/1 та 112/2 на 01.01.2023 коду пільги для такого виду пільг немає. Хоча в минулому році для таких пільг код пільги був.

Відсутність коду пільги пільги для АТО/ОСС-звільнення породжує запитання: чи не вважають податківці, що така пільга у воєнний час не діє, оскільки такі землі потрапляють під воєнне звільнення? Без пояснень фіскалів тут не розібратися.

Але якщо вони роз’яснень до подання звітності за рік не дадуть, то радимо використовувати код пільги для такого звільнення, що діяв у минулому році, а саме код «18010589».

Подібний висновок щодо подання звітності у випадку, коли об’єкт оподаткування потрапляє під пільгу, фіскали роблять і щодо податку на нерухомість. Так, вони наполягають, що коли від податку на нерухомість власника звільнено міськрадою згідно із п.п. 266.4.2 ПКУ, то декларацію також подавати слід.

Але в цих деклараціях суб’єкт господарювання має тільки відобразити дані про об’єкт оподаткування (землю чи нерухомість), а от податок до сплати не нараховується

Адже весь чи частину нарахованого річного податку в цьому випадку слід визнати пільгою (такій пільзі присвоєний код відповідно до Довідників пільг, діючих на момент подання звітності) і на суму пільги зменшити річну суму податку до сплати.

Як бачимо, нічого складного.

Воєнне звільнення

Коли мова йде про воєнне звільнення із п.п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ та із п.п. 69.22 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, то щоб не подавати звітність, суб’єкту, в якого всі землі/нерухомість знаходяться на території, звільненій від оподаткування, ПКУ мав визнати, що вони або не є об’єктом оподаткування з плати за землю/податку на нерухомість, або щодо таких земель/нерухомості дані у звітності не відображають.

На жаль, ні перше, ні друге у ПКУ щодо воєнного звільнення не міститься. Так, вищезгадані підпункти:

1) не виводять землі та/або нерухомість, що розташовані на території, яка потрапляє під воєнне звільнення, із об’єктів оподаткування;

2) тільки дають право суб’єктам, які володіють землею чи орендують її у держави чи органів влади, та/або володіють нежитловою нерухомістю, яка знаходиться на звільненій території, не нараховувати та не сплачувати ці податки. А от про можливість не подавати звітність ні п.п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, ні п.п. 69.22 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ не говорять.

Отже, з цього випливає, що

за загальними правилами інформацію про землі/нерухомість, що потрапляє під воєнне звільнення, у звітності відображати слід

Можливо, фіскали дозволять не подавати звітність тим, у кого всі землі потрапили під воєнне звільнення. Але на сьогодні такого дозволу вони ще не надали. Тому, щоб не було штрафів за неподання звітності, краще її подати і спати спокійно.

Як заповнити звітність

Головне питання: як заповнити звітність, якщо всі землі/нерухомість потрапляють під звільнення? На жаль, податківці з цього приводу також поки що прямо не висловилися.

На наш погляд,

у цій звітності суб’єктам господарювання слід відобразити дані про їх об’єкти оподаткування (землі чи нерухомість), але не проводити нарахування податку до сплати

Але як саме це зробити при заповненні звітності, достеменно не відомо.

На наш погляд, є для цього декілька варіантів:

1) зменшити податок через графу пільга. Тобто нарахувати податок за рік по повній, а потім показати, що вся сума нарахованого податку є пільгою. Такий варіант підійде при заповненні декларації з плати за землю в частині земподатку та податку на нерухомість.

На такий спосіб заповнення натякали ще на початку року податківці у БЗ 111.05*.

* zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques не чинна з 25.07.2022 та zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques не чинна з 01.01.2023.

Мінус цього варіанта в тому, що коли йде мова про пільгу, то у декларації слід зазначити код пільги. Але, на жаль, у Довідниках податкових пільг № 112/1 та 112/2, які діють з 01.01.2023, коду пільги для воєнного звільнення від сплати плати за землю і податку на нерухомість немає.

Як варіант, за код пільги можна поставити номер закону, яким було надано пільги. Саме так у вищезгаданому роз’ясненні рекомендували чинити фіскали. Вони говорили, що в уточнюючій декларації з плати за землю для можливості подальшої ідентифікації підстав зменшення податкових зобов’язань у графі «Код пільги» зазначити як код пільги номер Закону України, яким надано воєнне звільнення, а саме «2120», а також у полі, де зазначаються пояснення до декларації, вказати: «Податкові зобов’язання не нараховано в зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану»;

2) просто примусово вкажіть у декларації у графах, де відображають нарахований податок до сплати, нуль. Щоб поставити нуль або лишити графу незаповненою, потрібно вимкнути автоматичний розрахунок податку у декларації. Такий варіант підійде для заповнення декларації з плати за землю в частині орендної плати. Річ у тому, що в ній зменшити податок іншими способами (наприклад, через пільгу) не вдасться (декларація з плати за землю, де нараховують орендну плату, не містить граф для відображення суми пільги, на яку зменшується річна сума нарахованого до сплати податку). Щоб фіскали могли зрозуміти, чому податок у декларації не заповнений, можна також вказати у графі «Код пільги» номер Закону, яким введено воєнне звільнення («2120»), та навести його назву у полі для відображення даних про доповнення до декларації;

3) заповнити в деклараціях інформацію про період користування, володіння об’єктами оподаткування (землею чи нерухомістю) так, щоб після проведення автоматичного розрахунку річної суми до сплати виходив нуль. А саме при заповненні звітності лишити пустими графи, де відображається кількість місяців володіння нерухомістю чи користування/володіння землею протягом року або розмір ставки. Тоді після здійснення розрахунку річної суми податку за формулами, вказаними у деклараціях, податок або не буде нарахований, або дорівнювати нулю. Крім того, щоб фіскали могли зрозуміти, чому податок у декларації не заповнений, можна також зазначити у графі «Код пільги» номер Закону, яким введено воєнне звільнення («2120»), та навести його назву у полі для відображення даних про доповнення до декларації.

Як бачите, варіантів заповнення купа. Обирайте, який вам буде до вподоби.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі