Теми статей
Обрати теми

Потрапили в ризикові платники: виходити з ризикових чи відправляти податкові накладні на реєстрацію?

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Будь-який платник ПДВ розуміє, що потрапляння в категорію ризикових платників нічого хорошого не обіцяє. ПН/РК блокуватимуться, діяльність буде паралізована. Водночас виникають суто практичні запитання: як вийти з ризикових, які документи подавати, що робити передусім — направити всі зусилля на вихід з ризикових платників, не звертаючи уваги на реєстрацію ПН/РК, чи навпаки — відправляти ПН/РК на реєстрацію і вже потім збирати документи на виведення з ризикових? Останнє запитання розглянемо в цій статті.

Традиційний підхід (до змін)

У загальному випадку відповідь на запитання, поставлене вище, практика вже давно сформулювала. Якщо ризиковий платник відправлятиме ПН/РК на реєстрацію, то з імовірністю 99 % вони блокуватимуться (1 % залишається на критерії безумовної реєстрації, при відповідності яким ПН/РК узагалі не моніториться; п. 3 Порядку № 1165). Тому ризиковому платникові немає жодного сенсу відправляти ПН/РК на реєстрацію, щоб потім не возитися з їх розблокуванням.

* Порядок зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 11.12.2019 № 1165.

Виняток становить ситуація, коли строки реєстрації ПН/РК підтискають. Тоді, не відправивши їх на реєстрацію, платник ризикує бути оштрафованим за несвоєчасну реєстрацію або відсутність реєстрації (пп. 1201.1 і 1201.2 ПКУ).

Отже, лише в такому випадку логічно відправити ПН/РК на реєстрацію, а потім подавати документи на вихід з категорії ризикових і розблоковувати ці ПН/РК

Причому розблоковувати ПН/РК краще після того, як позбавитеся від ризиковості платника. Оскільки на практиці ризиковому платникові, швидше за все, відмовлять у розблокуванні (навіть попри те, що норми, яка забороняє розблокування ПН/РК ризиковому платникові, немає). І тоді зареєструвати ПН/РК вийде тільки через оскарження (адміністративне або судове).

Останні зміни

Податкове законодавство не стоїть на місці. А норми, пов’язані з блокуванням, змінюються частіше за інші податкові норми. З 08.07.2023 набирає чинності постанова КМУ від 02.06.2023 № 574 (ср. ). Як ви вже знаєте, з’являється таке нововведення, як автоматичне розблокування ПН/РК при знятті статусу ризикового платника. Для цього треба виконати цілу низку умов (п. 61 Порядку № 1165):

1) ПН/РК мають бути заблоковані через ризиковість платника;

2) таке блокування повинне бути в періоді між двома датами: датою прийняття рішення про ризиковість платника і датою подання документів на виведення з ризикових платників (за результатами розгляду яких прийнято позитивне рішення);

3) ПН/РК мають бути подані на реєстрацію не раніше 180 днів до дати подання документів на виведення з ризикових платників. Зверніть увагу: ідеться не про дату ПН/РК, а про дату подання їх на реєстрацію;

4) на початок дня автоматичної реєстрації ПН/РК не відповідає критеріям ризиковості операції;

5) щодо таких ПН/РК не прийняте рішення про відмову в реєстрації;

6) потрібна достатня сума регліміту для реєстрації ПН/РК.

Детальніше про автоматичне розблокування можна почитати в статті «Автоматичне розблокування податкової накладної після зняття «ризикового» статусу» // «Податки & бухоблік», 2023, № 53).

Багато платників цікавляться:

чи не вплине поява автоматичного розблокування ПН/РК на традиційну схему поведінки?

Як діяти після змін

На наш погляд, принципових змін бути не повинно. Ба більше, в деяких випадках зміни тільки стимулюють платника діяти за традиційною схемою. Змоделюємо можливу ситуацію.

Платника включають до категорії ризикових. Як і раніше, відправлені на реєстрацію ПН/РК з великою імовірністю будуть заблоковані. Тому краще реєструвати їх після зняття ризикового статусу. Так само як і раніше, при наближенні граничних строків реєстрації, логічно відправляти ПН/РК на реєстрацію, навіть попри те, що їх заблокують. А ось після блокування з’являється принциповий момент.

До набрання чинності постановою КМУ № 574 у когось ще могла жевріти надія розблокувати ПН/РК до того, як платник вийде з ризикових. Зрозуміло, що такі міркування і частково наївні, але, повторимося, норми, що забороняє розблокування ризиковому платникові, у ПКУ немає.

Після ж набрання чинності постановою КМУ № 574 подавати документи на розблокування ПН/РК до подання документів на виведення з ризикових зовсім не розумно. Адже якщо (а точніше коли) податківці винесуть рішення про відмову в реєстрації, то після виведення платника з ризикових ця ПН/РК так і залишиться не зареєстрованою: щодо неї винесене рішення про відмову, а отже, вона не відповідатиме критеріям автоматичного розблокування.

Якщо ж дочекатися виведення з ризикових, не подаючи документи на розблокування, то наступного дня ПН/РК має бути зареєстрована автоматично (якщо впишеться в усі умови реєстрації).

У результаті доходимо до такого алгоритму. Якщо вас включили в ризикові платники, то до виходу із цього статусу краще не відправляти ПН/РК на реєстрацію (виняток — підходять граничні строки реєстрації ПН, у цьому випадку треба подавати ПН на реєстрацію, попри те, що її заблокують).

Якщо ж ви відправили ПН і її заблокували, то не подавайте документи на розблокування до зняття ризикового статусу. Краще спочатку зніміть ризиковий статус, і тоді ПН/РК можуть зареєструватися автоматично

У цьому принципова відмінність від колишнього механізму: раніше довелося б цю ПН/РК розблоковувати. У будь-якому разі шанси розблокувати ПН/РК після зняття ризикового статусу набагато вищі.

Висновки

  • Ризиковому платникові є сенс подавати ПН/РК на реєстрацію, тільки якщо підтискають граничні строки реєстрації.
  • З 08.07.2023 набирає чинності автоматичне розблокування ПН/РК при відповідності певним умовам.
  • Якщо ризиковий платник подасть ПН/РК на реєстрацію, то після блокування не треба подавати документи на розблокування. Краще зняти ризиковий статус, і за певних умов ПН/РК зареєструється автоматично.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі