Теми статей
Обрати теми

«Призначення платежу» при сплаті податків/ЄСВ: роз’яснення НБУ

Томашпольський Сергій, податковий експерт
Роз’яснення НБУ від 30.06.2023 № 11-0008/47215

ВИСНОВОК ДОКУМЕНТА

Перехід на використання виключно структурованого призначення платежу під час сплати податків та зборів відкладено до 01.12.2023

Із ситуацією ми вас знайомили, зокрема, у статті «Призначення платежу» при сплаті податків/ЄСВ: що відбувається?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 54.

З 01.07.2023 Порядок № 666* втратив чинність. Тож формально з цієї дати

заповнення реквізиту «Призначення платежу» в платіжних інструкціях на сплату податків/зборів/ЄСВ/митних та інших податкових платежів має здійснюватися виключно за новими правилами, передбаченими Порядком № 148**. Для цього має використовуватися структурований формат реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції. Зокрема, мають використовуватися/заповнюватися поля з набору, наведеного у Порядку № 148:

— «Код виду сплати»;

— «Додаткова інформація запису»;

— «Номер рахунку» (у разі сплати на єдиний рахунок, відкритий у Казначействі на ім’я ДПС);

— «Сума податку» (у разі сплати на єдиний рахунок, відкритий у Казначействі на ім’я ДПС);

— «Інформація про податкове повідомлення (рішення)» (у разі сплати на єдиний рахунок, відкритий у Казначействі на ім’я ДПС);

— «Тип» (у разі сплати за оренду державного майна).

* Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу».., затверджений наказом Мінфіну від 24.07.2015 № 666.

** Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу».., затверджений наказом Мінфіну від 22.03.2023 № 148.

Але бачимо, що практика пішла іншим шляхом!

Ключові тези роз’яснення НБУ такі:

— Держказначейство має можливість після 01.07.2023 обробляти платіжні інструкції, які не відповідають Порядку № 148 в частині заповнення реквізиту «Призначення платежу», але з правильно заповненими іншими обов’язковими реквізитами;

— ДПСУ у разі отримання від Держказначейства інформації про надходження на бюджетні/небюджетні рахунки згідно з платіжними інструкціями, що містять, у тому числі неструктурований формат реквізиту «Призначення платежу», має можливість забезпечити її оброблення та відображення в інформаційно-комунікаційній системі ДПС.

Тобто

використання неструктурованого формату реквізиту «Призначення платежу» і відповідно заповнення цього реквізиту за старими (передбаченими Порядком № 666) правилами (умовно, *;101;30110239;податок на прибуток за 2 кв.;;;) після 01.07.2023 не заважає ані належному зарахуванню коштів в бюджет, ані належному їх обліку податківцями

— НБУ зобов’язує банки забезпечити перехід на використання виключно структурованого призначення платежу під час сплати податків та зборів до 01.12.2023.

Відповідно практика співіснування строго та нового форматів буде тривати і після 01.07.2023 — формально аж до 01.12.2023.

Втім вочевидь більшість банків на структурований формат реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції перейдуть значно раніше. Тож платнику при заповненні платіжної інструкції доведеться керуватися саме Порядком № 148.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі