№54

Податки & бухоблік, липень, 2023/№ 54 Інші номери журналу ›
  • Законопроєкт № 8401 прийнято: що змінили в останню мить Законопроєкт № 8401 (яким передбачається скасування спецЄП та повернення довоєнних правил оподаткування) прийнято. Втім перед самим прийняттям його текст дещо підправили. Також щодо цього законопроєкту з’явилося декілька блокуючих постанов. Більше деталей — саме зараз.
  • Карантин скасовано з 1 липня: наслідки 5 травня 2023 року Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила про завершення дії надзвичайної ситуації через пандемію COVID-19. У зв’язку із цим прийнято рішення про закінчення 30 червня карантину і в Україні. А це означає, що з липня карантинні правила більше не працюють. До яких наслідків це призводить? Розглянемо їх.
  • «Призначення платежу» при сплаті податків/ЄСВ: що відбувається? 30.06.2023 закінчився «перехідний» період, протягом якого реквізит «Призначення платежу» в «бюджетних» платіжках дозволялось заповнювати як за старими, так і за новими правилами. Але «з міст» повідомляють, що вже починають надходити листи від банків, мовляв «перехідний» період продовжено до 01.12.2023. Розбираємось!
  • «Призначення платежу» при сплаті податків/ЄСВ: роз’яснення НБУ Роз’яснення НБУ від 30.06.2023 № 11-0008/47215
  • Сплата земподатку ФОП-спрощенцем, який тимчасово призупинив діяльність ФОП — платник ЄП групи 3 із ставкою 5 % через війну тимчасово припинив займатися підприємницькою діяльністю. Чи повинен він сплачувати земельний податок за земельну ділянку, яка належить йому як фізособі і використовувалася у господарській діяльності. На такій земділянці знаходиться СТО, яке зараз не працює через тимчасове припинення діяльності.
  • Виконання старих податкових обов’язків після залишення спецЄП: позиція податкової За матеріалами категорії 111.07 Бази знань*
  • Помилка на помилці: як уточнити нульову декларацію з податку на нерухомість Декларацію з податку на нерухомість за 2023 рік подали без суми податку до сплати, вважаючи, що на підприємство поширюється воєнне звільнення за п.п. 69.22 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. При цьому замість додатка 2 помилково заповнили додаток 1 теж із нульовою сумою. Крім того, припустилися ще однієї помилки — в додатку неправильно зазначили код КАТОТТГ*, однак на правильність визначення податкового органу, до якого мала бути подана декларація, це не вплинуло. Згодом виявилося, що підприємство права на воєнне звільнення не має. Як виправити ці помилки?
  • Зменшуючі розрахунки коригування та штрафи за несвоєчасну реєстрацію Для зменшуючих розрахунків коригування (РК) також передбачені штрафи за несвоєчасну реєстрацію. Чи загрожують штрафи, якщо продавець відправив із запізненням зменшуючий РК покупцеві? І чи можуть застосовуватися штрафи за несвоєчасну реєстрацію помилкових РК? Чи коли контрагент помилково виписав ПН, а на момент виявлення помилки в її одержувача вже бракує ліміту для реєстрації обнуляючого РК? Розбираємося.
  • Воєнне МПЗ-звільнення — вустами податківців За матеріалами роз’яснень податківців від 23.06.2023*
  • «Воєнний» податковий борг: чи можуть скинути зі спецЄП та ЄП? Підприємство працює на 2 % з липня 2022 року. Податківці прагнуть анулювати реєстрацію платника єдиного податку (ЄП) з причини наявності податкового боргу, що виник на межі воєнного стану (ППР отримали 15.02.2022, граничний строк сплати — 01.03.2022). Борг (ПДВ плюс штраф) близько 1 млн грн, його й досі не сплачено. Чи зможе підприємство оскаржити таке рішення?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі