Теми статей
Обрати теми

Примусове стягнення коштів для погашення ПДВ-боргу та (не)збільшення регліміту

Казанова Марина, податковий експерт
Лист ДПСУ від 07.06.2023 № 1371/ІПК/99-00-04-02-03-06

ВИСНОВОК ДОКУМЕНТА

Якщо в рахунок примусового погашення податкового боргу з ПДВ стягнуто готівкові кошти — вони можуть бути зараховані на рахунок СЕА ПДВ та збільшити регліміт.

Примусове стягнення коштів з розрахункових рахунків здійснюється оминаючи електронний рахунок в СЕА ПДВ і відповідно не збільшує регліміт

У листі була розглянута така ситуація. З банківського рахунку суб’єкта господарювання були примусово (в порядку ст. 95 ПКУ) списані кошти в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ. При цьому стягнуті кошти податківці одразу зарахували на «бюджетні» ПДВ-рахунки повз рахунок СЕА ПДВ платника. Відповідно вони й не збільшили регліміт.

Підприємство запитало у податківців: чому стягнені кошти не були спочатку зараховані на ПДВ-рахунок?

Податківці, з посиланням на п. 95.5 ПКУ, відповіли платнику, що на ПДВ-рахунок можуть бути зараховані тільки примусово вилучені готівкові кошти. А якщо в погашення податкового боргу з ПДВ вилучені безготівкові кошти або кошти, отримані від продажу майна, то потрапляння їх на СЕА ПДВ-рахунок не передбачено законодавством.

Аргументують свою позицію податківці тим, що тільки в абз. 1 п. 95.5 ПКУ (в якому мова йде при примусове стягнення готівкових коштів) є згадка про те, що такі кошти мають бути зараховані на ПДВ-рахунок.

Але така позиція податківців не витримує жодної критики. Адже п.п. «ґ» п.п. 2001.4 ПКУ прямо говорить про те, що кошти, вилучені контролюючим органом відповідно до ст. 95 ПКУ в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ (за задекларованими до сплати податковими зобов’язаннями за періоди починаючи з 1 липня 2015 року), зараховуються на рахунок СЕА ПДВ. Отже, ця норма передбачає, що

абсолютно всі кошти, вилучені в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ, мають зараховуватися на ПДВ-рахунок платника

Ніякої згадки про те, що це стосується тільки вилучених готівкових коштів, немає. Норма відсилає до всієї ст. 95 ПКУ, а не до п.п. 95.5 ПКУ, в якому мова йде про примусове стягнення готівкових коштів.

Аналогічну норму містить і п. 2001.3 ПКУ, який регулює, які кошти збільшують показник ∑ПопРах (а відповідно, і регліміт). І в цій нормі сказано, що при розрахунку показника ∑ПопРах враховуються кошти, вилучені та зараховані на рахунок СЕА ПДВ відповідно до ст. 95 ПКУ в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ. Знову ж мова йде про будь-які кошти (як готівкові, так і безготівкові), вилучені в порядку ст. 95 ПКУ в рахунок погашення боргу з ПДВ.

Варто зазначити, що сама норма, яка передбачає зарахування на рахунок СЕА ПДВ вилучених коштів у рахунок погашення податкового боргу з ПДВ, була закріплена Законом № 466* (набув чинності з 23.05.2020) з метою усунення неузгодженостей в роботі формули СЕА ПДВ.

* Закон України від 16.01.2020 № 466-IX.

Адже починаючи зі звітного періоду липня 2015 року абсолютно всі задекларовані зобов’язання з ПДВ мають бути списані з ПДВ-рахунку на підставі реєстрів, які подають податківці Держказначейству. І ці реєстри «висять» до повного погашення. Будь-якого коригування реєстрів на списання коштів з ПДВ-рахунку у разі примусового стягнення коштів податківцями в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ не передбачено.

Якщо вилучені в рахунок податкового боргу з ПДВ кошти будуть одразу зараховані в бюджет повз рахунок СЕА ПДВ, то:

— все одно у Держказначейства за даними реєстрів вони вважатимуться непогашеними, тобто такими, що підлягають списанню з ПДВ-рахунку;

— ці кошти не збільшать регліміт, а це вже порушує баланс формули СЕА ПДВ і, по суті, призводить до того, що платник безпідставно й безповоротно втрачає регліміт на цю суму, що порушує його майнові права.

Тому у ПКУ і з’явилася норма, відповідно до якої вилучені в рахунок погашення ПДВ-боргу кошти мають спочатку зараховуватися на ПДВ-рахунок платника і збільшувати регліміт.

Цікаво й те, що стосовно цього питання вже є судова практика. І доводам податківців, що лише вилучені готівкові кошти можуть бути зараховані на рахунок СЕА ПДВ, а всі інші вилучені кошти проходять повз рахунок СЕА ПДВ, суд дав правову оцінку. І вона зводиться до того, що такі висновки податківців є довільним тлумаченням податковим органом ст. 95 та п. 20014 ПКУ та фактично змінюють зміст означених правових норм.

Суди (див., зокрема, рішення Харківського окружного адмінсуду від 26.01.2022 у справі № 520/24920/21; постанову Другого апеляційного адмінсуду від 19.01.2023 у справі № 520/24920/21) зазначили, що:

1) ст. 95 ПКУ не містить жодних приписів щодо рахунку, на який спрямовуються стягнуті в результаті застосування заходів згідно зі ст. 95 ПКУ кошти. Єдиним винятком є п. 95.5 ПКУ, хоча цим пунктом регулюється не лише стягнення готівки, а й стягнення коштів з рахунків платника податку у банках;

2) п. 2001.4 ПКУ не містить винятків щодо того, яким чином здійснюється стягнення (вилучення) грошових коштів — через банківські установи з розрахункових рахунків товариства чи готівкою з каси. Вказаний пункт ПКУ охоплює всі випадки погашення податкового боргу відповідно до ст. 95 ПКУ в цілому. А отже, всі кошти, стягнуті податковим органом відповідно до ст. 95 ПКУ у рахунок погашення податкового боргу з ПДВ, повинні спрямовуватися на рахунок у СЕА ПДВ, звідки вони потраплять у бюджет.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі