Теми статей
Обрати теми

Якщо порушили умови трудового договору з нефіксованим робочим часом

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
На підприємстві кількість трудових договорів з нефіксованим робочим часом перевищує можливо допустиму, що встановлена ст. 211 КЗпП. Чим це загрожує роботодавцеві?

З таким запитанням звернувся наш читач на гарячу лінію. Відповідаємо.

Зі статті «Трудовий договір з нефіксованим робочим часом» // «Податки & бухоблік», 2023, № 57 ви знаєте, що законодавець обмежив кількість трудових договорів з нефіксованим робочим часом, які може укласти один роботодавець. Вона не може перевищувати 10 % загальної кількості трудових договорів, стороною яких є цей роботодавець. Якщо ж роботодавець (роботодавець — фізична особа) використовує працю менше ніж 10 працівників, то він може укладати не більше одного трудового договору з нефіксованим робочим часом.

Перевищення допустимої кількості трудових договорів з нефіксованим робочим часом загрожує роботодавцеві штрафом у 3 мінзарплати за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення

Це прямо зазначено в абзаці дев’ятому ч. 2 ст. 265 КЗпП. За мінімалки 6700 грн за кожного працівника, прийнятого понад максимально допустиму кількість, світитиме штраф у розмірі 20100 грн.

До речі, такий же штраф загрожує роботодавцеві у разі ведення недостовірного обліку робочого часу працівника, який працює за трудовим договором з нефіксованим робочим часом, стосовно фактично виконуваної ним роботи.

Також хочемо звернути увагу на ще один штраф, який пов’язаний з трудовими договорами з нефіксованим робочим часом.

Відповідно до абзацу другого ч. 2 ст. 265 КЗпП у випадку оформлення працівника за трудовим договором з нефіксованим робочим часом у разі фактичного виконання роботи протягом усього робочого часу, установленого на підприємстві, та виплати зарплати без нарахування та сплати ЄСВ та податків, роботодавцеві в загальному випадку загрожує штраф у розмірі 10 мінімалок за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення. Якщо ж роботодавець є платником єдиного податку груп 2 — 3, то він замість штрафу за перше порушення отримає попередження. Вчинення зазначеного порушення повторно протягом двох років з дня його виявлення може коштувати роботодавцю (у тому числі й єдиннику) у розмірі 30 мінзарплат за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

Що цим хотів сказати законодавець? Що не можна працівників з нефіксованим робочим часом грузити роботою так, щоб вони виходили на норму робочого часу (виконували роботу протягом усього робочого часу)? На нашу думку, ні. Вважаємо, що тут йдеться про ситуацію, коли роботодавець приховує фактичну кількість відпрацьованих годин й виплачує частину зарплати «в конверті». Правильність наших висновків підтверджується Мінекономіки у коментарі від 16.08.2022. У ньому відомство зазначило, що не може вважатися порушенням фактичне виконання роботи за трудовим договором з нефіксованим робочим часом протягом усього робочого часу, установленого на підприємстві, якщо така робота виконується працівником у базові дні та години, передбачені трудовим договором з нефіксованим робочим часом, а також за умови сплати ЄСВ та податків із заробітної плати, нарахованої працівникові за час виконання роботи.

Увага! Всі перелічені вище штрафи застосовуються Держпраці одночасно із винесенням припису незалежно від факту усунення виявлених при проведенні перевірки порушень.

Разом з тим у період дії воєнного стану у разі виконання в повному обсязі та у встановлений строк приписів про усунення порушень, виявлених під час здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю), штрафи, передбачені ст. 265 КЗпП, не застосовуються. Це прямо прописано в ч. 4 ст. 16 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

На завершення зауважимо, що окрім трудових штрафів, установлених ст. 265 КЗпП, які загрожують роботодавцеві, не слід забувати й про адмінштрафи, які можуть «прилетіти» його посадовим особам та ФОП. У загальному випадку перелічені вище порушення тягнуть за собою накладення штрафу від 510 до 1700 грн.

Тож краще не порушувати трудове законодавство.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі