Теми статей
Обрати теми

Облік зменшення кількості насіння соняшнику після доробки

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємство займається придбанням соняшнику для подальшої переробки на власних потужностях для отримання олії та шроту. Придбане насіння соняшнику передається на елеватор для зберігання. Там насіння доробляться і поміщається на зберігання. Через доробку обсяг переданого насіння зменшується з одночасною зміною його якісних характеристик. Як правильно відображати такі втрати сировини в обліку?

Доробка — складова виробництва

Перед тим, як підприємство переробить придбане насіння соняшнику в олію та шрот, таке насіння слід довести до необхідних якісних кондицій. Якщо цього не зробити, то отримана від переробки продукція буде неналежної якості.

Щоб довести насіння соняшнику до встановлених стандартів якості, суб’єкт господарювання має здійснити

сукупність технологічних операцій, спрямованих на забезпечення або поліпшення (у разі потреби) встановлених показників якості

Отже, доробка є одним із підготовчих процесів до переробки зерна (насіння соняшнику).

Проводити доробку (очищення та сушку) насіння соняшнику, як і будь-якого іншого зерна, суб’єкт господарювання може:

власними силами на своєму зерноскладі (за наявності зерноочисних машин та сушарок);

— залучивши до цього сторонню організацію. Зазвичай мова йде про доробку зерна на елеваторах, де це насіння буде зберігатися до моменту переробки. Взагалі-то процес доробки зерна є однією з технологічних операцій зберігання зерна на елеваторах. Про це прямо говориться в ч. 10 ст. 1 Закону про зерно*: зберігання зерна, в тому числі насіння соняшнику, — це комплекс заходів, які включають приймання, доробку, зберігання та відвантаження зерна.

* Закон України «Про зерно та ринок зерна в Україні» від 04.07.2002 № 37-IV.

Зменшення обсягу — не втрата

Незалежно від того, яким чином відбувається доробка насіння, така операція неодмінно призведе до зменшення ваги насіння. Адже в процесі доробки відбувається не тільки відсіювання сміття та будь-яких домішок (бур’янів тощо), а і сушіння насіння, під час якого відбувається випаровування вологи.

Враховуючи зменшення обсягу (ваги) насіння соняшнику до здійснення доробки і після, в аграрія виникає закономірне запитання:

як слід в обліку розцінювати зменшення насіння після доробки?

Податківці на місцях можуть вбачати в цій операції саме втрату сільгосппродукції. А оскільки норм природних втрат при доробці сільгосппродукції не існує, то інколи контролери називають втрати насіння під час доробки використанням у негосподарській діяльності підприємства.

А коли мова заходить про негосподарську діяльність, то тут відразу фіскали згадують про вимоги п. 198.5 ПКУ. І наполягають на донарахуванні на вартість втраченого зерна компенсуючих податкових зобов’язань з ПДВ.

З таким підходом фіскалів погоджуватися не слід. Узагалі-то, зменшення обсягу сільгосппродукції (в нашому випадку насіння соняшнику) після доробки зовсім не можна розглядати як втрату зерна.

Адже доробка насіння соняшнику (зерна) є не що інше, як одна із технологічних операцій, спрямована на доведення насіння (зерна) до стану, придатного для його подальшого використання. Без проведення такої операції не можна довести продукцію до стандартів якості, а отже, після її переробки не можна отримати продукцію належної якості.

На цьому наголошують і суди (див. постанову ВС від 13.04.2023 у справі № 640/11784/20). У ній ВС зазначає, що зменшення маси зерна в результаті його доробки (чищення, сушіння) не є його втратою. Тому не можна говорити, що при втраті насіння (зерна) через доробку потрібно донараховувати ПДВ.

Довести відсутність компенсуючих донарахувань зобов’язань з ПДВ в цьому випадку можна й іншим чином. Забігаючи наперед зазначимо, що втрати насіння соняшнику (зерна) під час доробки є технічними (виробничими) витратами, які включаються до собівартості переданого на зберігання зерна (про це нижче). А якщо вартість втраченого насіння (зерна) потрапить у собівартість іншої продукції (насіння, що далі зберігається на складі), то, на думку тих же фіскалів (БЗ 101.04), тут компенсуючих податкових зобов’язань згідно з п. 198.5 ПКУ бути не може.

Тому вважаємо, що

втрата насіння соняшнику (зерна) при доробці має пройти повз ПДВ-облік підприємства

Бухоблік

Витрати на доробку придбаного насіння соняшнику (зерна) у виробника слід уключати до собівартості придбаного зерна. На це вказує п. 9 НП(С)БО 9 «Запаси». Відповідно до нього до первісної вартості придбаних запасів включаються також інші витрати, які безпосередньо повʼязані з придбанням запасів і доведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання у запланованих цілях. До таких витрат, зокрема, належать прямі матеріальні витрати, прямі витрати на оплату праці, інші прямі витрати підприємства на доопрацювання і підвищення якісно технічних характеристик запасів.

По суті, доробка насіння соняшнику здійснюється саме з метою підвищення якості такого насіння. Тому на суму витрат на таку доробку слід збільшити вартість придбаного насіння соняшнику (зерна), а саме того, що лишиться після доробки.

Принагідно нагадаємо, що насіння соняшнику, як сільськогосподарська продукція, обліковується саме за правилами НП(С)БО 9, а не НП(С)БО 30 «Біологічні активи». На це вказує п. 12 НП(С)БО 30. За ним сільгосппродукцію після її первісного визнання оцінюють та відображають відповідно до НП(С)БО 9.

Здається, що все просто! Лише докиньте витрати на доробку до вартості придбаного насіння (Дт 201 — Кт 631) і одночасно зменшіть його кількість на той обсяг, що зник через доробку.

Але тут виникає одна проблема: бухгалтерська програма. Вона зазвичай не дає змоги в розрізі рахунків запасів безслідно списувати кількість оціненого при оприбуткуванні товару. Тому щоб коректно відобразити в бухгалтерській програмі зменшення обсягу насіння в результаті доробки, радимо проводити таке зменшення через субрахунок 206 «Матеріали, передані в переробку»*. Тобто вартість і кількість насіння, що підлягає доробці, переноситься з субрахунку, де таке насіння обліковується, на субрахунок 206. Туди ж відноситься вартість послуги з доробки, яку надав елеватор.

* Тільки якщо ваша програма не дає зробити маніпуляції через рахунок 206, можна спробувати використати рахунок 23 «Виробництво».

Після доробки і отримання від елеватора Акта наданих послуг з очищення та сушіння насіння (зерна) в обліку слід показати оприбуткування уже доробленого насіння. Тобто слід відобразити в обліку нову зменшену кількість насіння і нову (збільшену на вартість наданих послуг доробки) його вартість (Дт 201 — Кт 206).

Приклад. Підприємство придбало 100 т соняшнику такої якості: вологість — 8,00 %, смітна домішка — 3,00 %, загальною вартістю 1631579 грн без ПДВ. Весь обсяг з такими показниками якості передано в доробку. В результаті отримано 98,3 т соняшнику такої якості: вологість — 6,8 %, смітна домішка — 2,5 %. Вартість доробки склала 24000 грн (у т. ч. ПДВ — 4000 грн). Отримане після доробки насіння передано на переробку.

Облік доробки насіння соняшнику

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

1

Придбано насіння соняшнику у виробника (100 т)

201/насіння фуражне

631

1631579

2

Відображено податковий кредит з ПДВ (ставка 14 %)

644/1

631

228421,06

641/ПДВ

644/1

3

Передано насіння соняшнику на доробку (100 т)

206

201/насіння фуражне

1631579

4

Віднесено на собівартість насіння послуги з доробки насіння соняшнику

206

631

20000

5

Відображено податковий кредит з ПДВ

644/1

631

4000

641/ПДВ

644/1

6

Отримано після доробки насіння соняшнику (98,3 т)

201/дороблене насіння

206

1651579

7

Передано насіння соняшнику на переробку (98,3 т)

233

201/дороблене насіння

1651579

Висновки

  • Доробка насіння соняшнику — це технологічний процес із підвищення якості придбаного насіння шляхом його очищення і сушіння.
  • Кількісні втрати насіння соняшнику при доробці пов’язані з виробничою необхідністю доведення придбаного насіння до стандартів якості. А тому така втрата не впливає на ПДВ-облік суб’єкта господарювання.
  • Щоб відобразити в обліку зменшення кількості насіння соняшнику при доробці, слід провести таку операцію через субрахунок 206 або виробничі рахунки.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі