№58

Податки & бухоблік, липень, 2023/№ 58 Інші номери журналу ›
  • Змінилися дані щодо касового апарата або КОРО: що робити? У цій статті розглянемо алгоритм дій у випадку зміни даних щодо РРО/ПРРО або книги обліку розрахункових операцій (КОРО). Що як змінилася назва або юридична адреса підприємства? Що робити, якщо змінюється адреса господарської одиниці (наприклад, магазину), до якої прив’язаний РРО/ПРРО та КОРО? А якщо зміна адреси господарської одиниці або місцезнаходження самої юрособи чи ФОП пов’язане з перейменуванням вулиці? Чи що як змінилася назва самої господиниці або найменування юрособи? Чи завжди потрібно проходити перереєстрацію РРО/ПРРО та КОРО? Давайте розбиратися.
  • 30 % різниця за операціями з «особливими» нерезидентами: як захиститися? Останнім часом до платників, які здійснювали в 2022 році операції (придбання/продажі) з «особливими» нерезидентами (з Переліків), стали надходити запити від податківців з вимогою показати 30 % різницю з податку на прибуток (тобто збільшити фінрезультат). Що це за різниця, чи завжди вона виникатиме і в яких випадках її можна уникнути — розбираємося.
  • Відміна спецЄП і касовий метод ПДВ-обліку Обговоримо ПДВ-наслідки перехідних операцій у платників, які застосовують касовий метод обліку ПДВ, при їх переході на особливу спрощенку за ставкою 2 % та поверненні зі спецЄП внаслідок його відміни з 01.08.2023. Також окремо зупинимося на ситуації, коли спецЄПешник уклав тендерний договір із бюджетником на постачання товарів, де нічого не сказано про ПДВ, оплата за яким надійде вже після скасування спецЄП.
  • СпецЄП → група 2 → група 3 ставка 5 %: як відзвітувати ФОП ФОП був на спецЄП до червня 2023. З червня повернувся у групу 2 єдиного податку (ЄП). А з липня 2023 перейшов у групу 3 ЄП ставка 5 %. Чи потрібно подавати декларацію за 6 місяців, у якій показати за червень нарахування ЄП та дохід за цей період? Зараз усе з’ясуємо.
  • е-Лікарняні: чи призначати, якщо минуло 6 місяців? Лист Пенсійного фонду України від 17.07.2023 № 2800-030401-8/39741
  • Середня зарплата для лікарняних: якщо міняли зарплату на лікарняні Листи ПФУ від 05.05.2023 № 17750-19439/У-03/8-2800/23 та від 18.05.2023 № 19516-21777/У-03/8-2800/23
  • Відрядження: коли подавати авансовий звіт та за якою формою? Працівник перебував у відрядженні з 3 по 13 липня 2023 року. В яких випадках зараз потрібно подавати Звіт про використання коштів? Чи діє вже нова форма Звіту? Якщо діє і йому потрібно звітувати, то за якою формою?
  • Оренди вже немає, а робота триває / РРО працює Чи може продовжувати працювати каса РРО, якщо закінчився строк договору оренди, але каса все ж знаходиться за цією адресою без договору? І який за це передбачено штраф? Через 2 тижні буде інша адреса договору оренди. Чи не буде у цей проміжок часу також іще якихось проблем: зокрема з ліцензіями на роздрібну торгівлю алкоголем та тютюновими виробами? Давайте спробуємо разом допомогти читачу.
  • ФОП з окупованої території: свіжа думка ДПСУ За матеріалами категорії 103.02 Бази знань*
  • Облік зменшення кількості насіння соняшнику після доробки Підприємство займається придбанням соняшнику для подальшої переробки на власних потужностях для отримання олії та шроту. Придбане насіння соняшнику передається на елеватор для зберігання. Там насіння доробляться і поміщається на зберігання. Через доробку обсяг переданого насіння зменшується з одночасною зміною його якісних характеристик. Як правильно відображати такі втрати сировини в обліку?
  • Компенсація зарплати: доходи за 2011 — 2023 рр. виплачено в липні 2023 року Роботодавці, які на один і більше календарних місяців затримують виплату зарплати, зобов’язані розрахувати і виплатити працівникам компенсацію втрати частини заробітної плати у зв’язку з її несвоєчасною виплатою.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі