Теми статей
Обрати теми

е-Лікарняні: чи призначати, якщо минуло 6 місяців?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Лист Пенсійного фонду України від 17.07.2023 № 2800-030401-8/39741

ВИСНОВОК ДОКУМЕНТА

Страхові виплати за електронним лікарняним можна призначити й після спливу 6 календарних місяців з дня відновлення працездатності, закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами

Проблема ситуації. До нас звернувся передплатник «Податки & бухоблік» та попросив допомоги в такій ситуації. Працівник хворів у січні 2023 року. Електронний лікарняний був своєчасно відображений в кабінеті страхувальника. Він підлягав оплаті. Проте уповноважена особа пропустила цей е-лікарняний і він не потрапив до протоколу про призначення страхових виплат. Пояснення від уповноваженої особи отримали, проте до кінця липня ця уповноважена особа перебуватиме у відпустці. Чи можна призначити допомогу по тимчасовій непрацездатності за таким лікарняним листом в серпні?

Чому постало це питання? Річ у тім, що відповідно до ч. 5 ст. 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV страхові виплати, передбачені цим Законом, здійснюються у разі, якщо звернення за їх призначенням надійшло не пізніше 6 календарних місяців з дня відновлення працездатності, закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, з дня смерті застрахованої особи або члена її сім’ї.

У випадку коли працівнику надано паперовий листок непрацездатності, днем звернення буде день подання такого лікарняного роботодавцеві. Якщо працівник вклався в зазначений 6-місячний термін, лікарняні призначаємо.

Аналогічно діємо у випадку з допомогою на поховання. День отримання документів, на підставі яких призначається допомога (заяви особи, яка здійснила поховання, документа, що посвідчує особу; оригіналу витягу з Держреєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання або оригіналу довідки про смерть, виданої для отримання допомоги на поховання; копії свідоцтва про смерть, завіреної страхувальником на підставі наданого оригіналу) буде днем звернення за призначенням виплат.

Проте що вважати зверненням у випадку формування на працівника листка непрацездатності в електронній формі?

Думка редакції. На наш погляд, таким зверненням є факт відображення лікарняного в електронному кабінеті страхувальника та зміна статусу на «Готово до сплати». Чому? Бо у випадку формування е-лікарняного працівник окремо не звертається до страхувальника за призначенням. Призначення відбувається за наявності електронного листка непрацездатності в електронному кабінеті страхувальника на порталі ПФУ. Тож у ситуації, описаній читачем, можна дійти висновку, що допомогу можна призначити.

Проте знати думку Пенсійного фонду щодо наведеної ситуації не буде зайвим. Тож ми звернулися до ПФУ з проханням надати роз’яснення щодо ситуації, описаної нашим читачем, а саме чи можна в серпні 2023 року призначити допомогу по тимчасовій непрацездатності за електронним лікарняним листом, що підтверджує непрацездатність в січні 2023 року?

Роз’яснення ПФУ. Що відповів ПФУ? Що сформований в електронному кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду електронний листок непрацездатності вважається поданим страхувальнику для призначення страхової виплати, коли він набуває статусу «Готовий до сплати (виданий)».

Таким чином, у наведеному у зверненні випадку роботодавець може сформувати та подати заяву-розрахунок для фінансування нарахованої допомоги по тимчасовій непрацездатності застрахованій особі, оскільки звернення за призначенням страхової виплати відбулося, коли електронний листок непрацездатності був сформований в електронному кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг ПФУ та набув статусу «Готовий до сплати (виданий)».

Як бачите, Пенсійний фонд дотримується такої ж позиції з означеного питання, як і редакція «Податки & бухоблік». ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі