Теми статей
Обрати теми

Скраплений газ для зварювальних робіт у ФОП: питання ліцензування і сплати акцизу

Хмелевський Ігор, податковий експерт
За яких умов необхідно реєструватись платником акцизного податку за скраплений газ, який ФОП купує для виконання зварювальних робіт? Чи перш ніж придбати газ, потрібно отримати ліцензію на використання підакцизних товарів для власного споживання з подальшою реєстрацією платником акцизу і подачею декларацій?

Скраплений газ, код УКТ ЗЕД якого наявний у п.п. 215.3.4 ПКУ, вважається пальним. Щоб зберігати пальне для власних потреб, суб’єкту господарювання зазвичай потрібно мати ліцензію на зберігання пального, хоча є й певні винятки. А інколи ще й доведеться стати платником пального акцизу.

Ліцензування. Правила ліцензування операцій зі зберігання пального регулює Закон № 481.

* Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19.12.95 № 481/95-ВР.

Із визначення, наведеного у ст. 1 Закону № 481, бачимо, що термін «зберігання пального» охоплює зберігання у тому числі власного пального. Згідно зі ст. 15 Закону № 481 ліцензія отримується на місце зберігання пального. А термін «місце зберігання пального» визначений як місце (територія), на якому розташовані споруди та/або обладнання, та/або ємності (!), що використовуються для зберігання пального на праві власності або користування.

Отже, з цього випливає: якщо ФОП зберігає пальне навіть для власних цілей, зокрема, у ємностях, до яких можна віднести й газові балони, то йому слід отримати ліцензію на зберігання пального.

Водночас у Законі № 481 містяться певні винятки, коли ліцензію на зберігання пального отримувати не потрібно. Зокрема, не отримують ліцензію на зберігання пального госпсуб’єкти, які здійснюють зберігання пального виключно у споживчій тарі до 5 літрів.

Таким чином,

якщо ємність газового балону (кожного з балонів) не перевищує 5 літрів, то отримувати ліцензію не потрібно

Але це, мабуть, не так — ємність стандартних газових балонів зазвичай значно більше 5 л. Тоді слід згадати, що окрім зберігання пального в ємностях до 5 л (включно), не потребує ліцензії також зберігання пального безпосередньо в паливних баках транспортних засобів або обладнанні чи пристрої.

Останнє має велике значення для ситуації, що розглядається. Адже газовий балон, поєднаний з різаком, зварювальним апаратом тощо, можна розглядати як єдине технічне обладнання або пристрій, у якому такий балон виконує функцію паливного бака. У зв’язку з цим податківці доходять висновку (див. лист ДПСУ від 04.11.2021 № 4165/ІПК/99-00-09-03-02-06 і наш коментар до нього в «Податки & бухоблік», 2021, № 99), що

при зберіганні на будівельному майданчику скрапленого газу в балонах, підключених до обладнання під час робіт із будівництва, і який не використовується окремо від обладнання для власного споживання, не потрібно отримувати ліцензію на зберігання пального

Якщо ж на території будмайданчика знаходитимуться газові балони, які не входять до складу обладнання газових різаків та в яких здійснюється зберігання пального, і якщо їх можливо розглядати як самостійну одиницю (!), у такому випадку ФОП необхідно отримувати ліцензію на зберігання пального. Тож якщо ФОП одночасно придбаває і зберігає газових балонів більше, ніж має зварювальних апаратів/інших газоспоживаючих пристроїв, без відповідної ліцензії йому не обійтися.

Зверніть увагу! В разі зберігання пального без наявності ліцензії до госпсуб’єктів застосовується штраф у півмільйона грн (ст. 17 Закону № 481). Тому вважаємо, що безпечніше отримати ліцензію на зберігання газу в балонах за тими адресами, де такі балони ФОП зазвичай тримає.

А ще майте на увазі, що зберігати газові балони слід саме в тому місці, на яке отримано ліцензію на зберігання. Інакше, якщо фактична перевірка виявить хоч один непорожній балон у іншому місці, то штраф можна отримати навіть за наявності ліцензії на зберігання.

Така ліцензія видається суб’єктові господарювання на 5 років. При цьому ФОП має здійснювати за неї щорічну плату у розмірі 780 грн, яка зараховується до місцевих бюджетів за місцем здійснення діяльності (ч. 8, 13 ст. 15 Закону № 481). Про те, що потрібно для отримання такої ліцензії, читайте у статті «Зберігання пального для власних потреб» // «Податки & бухоблік», 2023, № 33 (ср. ).

Пальний акциз. Відповідь на запитання, чи підпадає ФОП, який зберігає пальне для власного використання, під визначення платника пального акцизу, залежить від (1) об’єму ємностей, в яких зберігається пальне, та/або (2) обсягу отримання пального за календарний рік.

Справа в тому, що

обов’язок стати платником пального акцизу виникає за наявності акцизного складу

А відповідно до п.п. 14.1.6 ПКУ місце, де ФОП зберігає пальне (у нашому випадку — скраплений газ), що використовується тільки для власних цілей, не буде вважатися акцизним складом, якщо:

— ФОП не є платником сільгоспЄП і місткість ємностей на його складі не перевищує 200 куб. м та протягом календарного року він отримує пальне в обсягах, що не перевищують 1000 куб. м (без урахування обсягу пального, отриманого через паливороздавальні колонки на АЗС тощо);

— ФОП є платником сільгоспЄП і протягом календарного року отримав пальне в обсягах, що не перевищують 10000 куб. м (без урахування обсягу пального, отриманого через паливороздавальні колонки на АЗС). Для таких платників обсяг ємностей, які він має на складі, ролі не відіграє.

Так от,

якщо ФОП вписується в ці обмеження щодо обсягу ємностей і обороту пального за рік, то він за умови використання пального тільки на власні цілі не має акцизного складу

А тому він може зберігати скраплений газ у балонах для роботи газозварювального обладнання і не реєструватися платником пального акцизу.

Зверніть увагу! ФОП, що має лише ліцензію на зберігання пального і при цьому:

— зберігає виключно своє пальне, яке використовує тільки на власні потреби;

— його ємності для зберігання та обсяги придбання пального не перевищують граничні межі, визначені п.п. 14.1.6 ПКУ (див. вище),

не повинен подавати декларацію акцизного податку. З цим згодні й податківці (БЗ 114.07).

Якщо ж ФОП вийде за вищеозвучені межі, тоді він має зареєструватись платником пального акцизу за три дні до початку проведення операцій із використання пального на власні потреби і щомісячно подавати акцизну декларацію.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі