Теми статей
Обрати теми

Газ у балонах: фіскали про ліцензію на зберігання

Павленко Олексій, податковий експерт
Лист ДПСУ від 04.11.2021 № 4165/ІПК/99-00-09-03-02-06

Висновок документа

При зберіганні на будівельному майданчику скрапленого газу в балонах, підключених до обладнання під час робіт із будівництва, і який не використовується окремо від обладнання для власного споживання, не потрібно отримувати ліцензію на зберігання пального

Нагадаємо, що наше видання не надто давно висвітлювало проблему необхідності отримання ліцензії на зберігання пального тими госпсуб’єктами, які у своїй діяльності використовують газ у балонах (читайте «Податки & бухоблік», 2021, № 65, с. 19).

Як відомо, отримання ліцензії потребує зберігання пального, зокрема, у ємностях (див. ст. 1 та 15 Закону № 481*), до яких можна віднести й газові балони. Газ у балонах, який використовується в госпдіяльності, зазвичай є пропаном чи іншим, що має товарні коди, віднесені п.п. 215.3.4 ПКУ до підакцизного пального. А тому зберігання газу у балонах, якщо їх ємність перевищує 5 л, потребує отримання ліцензії на зберігання пального.

* Закон України від 19.12.95 № 481/95-ВР.

Тут нагадуємо, що, окрім зберігання газу у ємностях до 5 л (включно), не потребує ліцензії також зберігання його в паливних баках транспортних засобів/технічному обладнанні/пристроях. Останнє має велике значення для «газбалонних» ситуацій, подібних до тієї, що розглядалася в листі. Адже поєднаний з різаком, зварювальним апаратом чи т. п. газбалон можна розглядати як єдине технічне обладнання або пристрій, у якому газбалон виконує функцію паливного бака! Однак податківці прямо про це в коментованому листі не зазначили, хоча непрямо цей факт посприяв ліберальному висновку (див. «не використовується окремо від обладнання»).

Зауважимо, що у більш ранніх листах на цю тему податківці так конкретно ліберально не висловлювались, а лише обтічно цитували нормативи (див. щодо цього у вищезгаданій публікації). Тож нам приємно, що у їх підході до цих питань почала проявлятись логіка й законність.

Водночас автори листа не забули приправити його ложкою дьогтю. Адже наприкінці зазначено таке. У разі наявності на території будмайданчика газбалонів, які не входять до складу обладнання газових різаків та в яких здійснюється зберігання пального, що використовується для власного споживання, і якщо їх можливо розглядати як самостійну одиницю (!), у такому випадку підприємству необхідно отримувати ліцензію на зберігання пального (виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки) та проводити реєстрацію акцизного складу.

А до чого тут реєстрація акцизного складу?! Це нам узагалі незрозуміло. Адже в листі ніде не наведено даних, які б дали для цього підстави, а саме: факти реалізації пального чи наявність ємностей більше 200 куб3 або споживання пального більш млн л за рік…

Висновок: не зберігайте балони, наповнені газом, ємністю більше 5 л (!) окремо від газових різаків, зварювальних апаратів та іншої газоспоживаючої техніки! Особливо коли можлива фактична перевірка податківців. Якщо ж фіскали вас з окремими балонами «застукають», спробуйте запевнити їх у тому, що ці окремі балони порожні. Але такий номер не завжди пройде, якщо ваші перевіряючі надто грамотні…

І пам’ятайте, що передбачений ст. 17 Закону № 481 за безліцензійне зберігання пального штраф у 0,5 млн грн — доволі вбивча штука, а ліцензія коштує усього 780 грн на рік. Тим паче що тут зазвичай потрібна ліцензія на зберігання для власних потреб, яка не потребує подання додаткових документів…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі