Теми статей
Обрати теми

Важливість місця провадження діяльності ФОП-спрощенця

Децюра Сергій, податковий експерт
На скільки важливим є місце провадження діяльності для ФОП на ЄП? Чи можна його не зазначати у заяві на обрання ЄП і що буде, якщо воно вказане неправильно?

Значення місця провадження діяльності. Коли заходить мова про ФОП — платника ЄП, то у нього, окрім місця реєстрації ФОП (адреса місця проживання — зазвичай прописка), завжди є місце провадження господарської діяльності, тобто місце, де підприємець фактично здійснює свою діяльність. Це місце може збігатися з місцем реєстрації ФОП (податковою адресою), а може і відрізнятись. Детально про те, що таке місце провадження діяльності і чим воно відрізняється від місця реєстрації, читайте у «Місце діяльності ФОП-спрощенця: що це таке і з чим його їдять?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 50.

Для ФОП — платників ЄП груп 1 та 2 місце провадження діяльності має доволі важливе значення. Адже це може вплинути на розмір ставки ЄП.

Річ у тому, що конкретні ставки ЄП для груп 1 та 2 встановлюють місцеві органи влади. У ПКУ є лише «верхня» межа цих ставок (п. 293.2 ПКУ). Так от,

ФОП «свою» ставку ЄП для груп 1 та 2 бере в місцевому рішенні про встановлення ставок ЄП, а ця ставка залежить від податкової адреси.

Крім того, якщо платник ЄП групи 1 або 2 здійснює діяльність на територіях більш як однієї сільської, селищної, міської ради, він повинен сплачувати ЄП за максимальною, встановленою ПКУ ставкою* (п. 293.7 ПКУ).

* Тобто 10 % прожитмінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня відповідного року — для платника ЄП групи 1; 20 % мінзарплати, встановленої на 1 січня відповідного року — для платника ЄП групи 2.

При цьому податківці стверджують, що норма про застосування максимальної ставки працює, навіть якщо у ФОП місцезнаходження (податкова адреса) і єдине місце провадження діяльності знаходяться на території різних сільських, селищних, міських рад (БЗ 107.01.04). Тобто достатньо лише того, що ФОП провадить діяльність за межами сільської, селищної, місцевої ради, в якій розташовано його місцезнаходження (податкова адреса), і вже йому слід платити ЄП за максимальною ставкою.

Проблеми з реєстрацією. Також всім ФОП (як групи 3, так і груп 1 та 2) варто пам’ятати, що місце провадження господарської діяльності віднесено до обов’язкових відомостей заяви про застосування спрощеної системи оподаткування (п.п. 4 п. 298.3 ПКУ).

А тому якщо взагалі не вказати у заяві на обрання ЄП місце провадження діяльності, то податківці на місцях вважатимуть, що відсутність інформації про місце провадження діяльності не дає права обрати ФОП спрощену систему оподаткування.

З цим можна сперечатися. Аргументуємо це тим, що у п. 299.6 ПКУ прямо наведено вичерпний перелік випадків, за наявності яких податківці мають право відмовити в реєстрації платником ЄП. І серед цих підстав не згадується випадок: незазначення у заяві інформації про місце провадження господарської діяльності ФОП.

А отже, якщо ФОП при поданні заяви на реєстрацію платником ЄП не зазначить в ній місце провадження діяльності, то відразу відмовити йому у реєстрації платником ЄП податківці не можуть.

З цим на сьогодні погоджуються і суди (див. постанову ВСУ від 19.04.2023 у справі № 640/25174/20).

Звертаємо увагу! Такий же підхід має застосовуватися і до незазначення місця провадження діяльності на етапі держреєстрації ФОП, який відразу бажає стати платником ЄП.

Помилка у місці провадження діяльності. Наслідки неправильного зазначення у заяві на реєстрацію ФОП даних про місце провадження діяльності можуть бути тільки у ФОП груп 1 та 2. Пов’язано воно з тим, що від місця здійснення діяльності залежить ставка ЄП.

Дивіться, якщо спрощенець групи 2 вказав неправильне місце провадження діяльності (вказав, що здійснює діяльність за місцем свого перебування, а фактично це робив на території іншого органу місцевого самоврядування), то він сплачуватиме ЄП за ставкою, визначеною місцевим органом влади, де він знаходиться. Вона доволі часто є меншою за максимальну.

Як ми сказали вище, сам факт того, що ФОП зареєстрований в одному місці, а здійснює діяльність в іншому (в іншій територіальній громаді), говорить про те, що він має платити ЄП на групі 2 за максимальною ставкою.

А тому якщо ФОП, що здійснює діяльність у іншій територіальній громаді, ніж та, де він зареєстрований, буде сплачувати ЄП групи 2 у меншому ніж максимальний розмірі, то він буде недоплачувати податок у бюджет. Штраф за недоплату ЄП складає 50 % ставки ЄП (п. 122.1 ПКУ). Щоправда, це актуально, лише коли ФОП вирішив сплачувати ЄП (не користується «воєнною» можливістю не сплачувати ЄП).

Як бачимо, наслідки невідображення або відображення даних про місце провадження діяльності для ФОП груп 1 та 2 можуть бути доволі вагомими. Тому краще не порушувати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі