Теми статей
Обрати теми

Продаж страв через GLOVO: чи потрібен додатковий КВЕД?

Сумцова Ольга, податковий експерт
Заклад громадського харчування (КВЕД 56.10) на єдиному податку планує співпрацювати з GLOVO. Чи потрібно додавати новий КВЕД (наприклад, на торгівлю через мережу Інтернет)?

Спочатку звернемо увагу на суть послуг, що надаються GLOVO.

Відповідно до Загальних умов співпраці GLOVO з партнерами (glovoapp.com/en/legal/terms-partners/ — обрати UKRAINE) GLOVO може надавати:

1) послуги Marketplace — які полягають лише в розміщення інформації про ваші продукти та /або послуги в додатку GLOVO. При цьому доставка замовлення здійснюється вашими кур’єрами. Тобто, по суті, ви організовуєте доставку власними силами, а в додатку GLOVO лише розміщується інформація про вашу продукцію/послуги;

2) посередницькі послуги — які полягають (1) у розміщення інформації про ваші продукти та/або послуги в додатку GLOVO + (2) надання послуг доставки. Доставка замовлення здійснюється з використанням незалежних кур’єрів (ФОП), які пропонують свої послуги в додатку GLOVO.

Що важливо:

1) у будь-якому випадку, як у першому, так і в другому варіанті

для закладу громадського харчування це буде продаж страв (їжі) з доставкою

2) як зазначено в Загальних умовах співпраці:

«Glovo не виступає покупцем товарів Партнера та до Glovo не переходять будь-які права на Товар. При купівлі Товару через Додаток права на Товар Партнера переходять від останнього безпосередньо до Користувача. Партнер самостійно виступає продавцем, та/або постачальником, та/або виробником усіх своїх Товарів, які доступні для замовлення Користувачам через Додаток.»

Тобто при продажу товарів/послуг через додаток GLOVO ніякого перепродажу/посередницької торгівлі немає. GLOVO діє як агент зі збору платежів (отриманих від покупців в оплату замовлення) від імені партнера (тобто від імені закладу громадського харчування). Здійснення платежу на ім’я компанії GLOVO еквівалентно здійсненню платежу безпосередньо на ім’я партнера.

Чи потрібен додатковий КВЕД

Відповідно до КВЕД 2010 код 56.10 «Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування»

включає в себе надання послуг харчування споживачам не тільки безпосередньо в закладах громадського харчування, а й при замовленні їх споживачами додому

Цей клас також включає діяльність ресторанів і барів, пов’язану з доставкою їжі за умови залучення окремих одиниць.

Тобто якщо ви будете доставляти страви через GLOVO, то така діяльність буде «покриватися» кодом 56.10. І додатковий КВЕД вам не потрібен.

Звернемо увагу ще на такі КВЕД, як:

— код 56.21 «Постачання готових страв для подій». Він включає надання споживачеві послуг із кейтерингу на договірних умовах із доставкою страв у місця, визначені споживачем, із приводу особливої події;

— код 56.29 «Постачання інших готових страв». Він включає надання послуг промислового кейтерингу, тобто послуги з надання харчування, засновані на договірних умовах зі споживачем протягом визначеного періоду часу.

Кейтеринг у загальному розумінні — це надання послуг харчування «на виїзді» (для споживання в інших місцях). Головна умова застосування кодів 56.21 та 56.29 — ці послуги мають надаватися на договірних умовах:

— або протягом визначеного періоду часу (код 56.29). Мова йде про постачання на «постійній» основі готових страв (їжі) за договором, наприклад підприємствам (які бажають організувати безкоштовні обіди для своїх працівників) або навчальним чи іншим закладам;

— або з приводу особливої події (код 56.21). При цьому, як правило, передбачається, що за договором кейтерингу надаються послуги не тільки приготування їжі та її доставки, а й послуги обслуговування персоналом, наприклад, оформлення столу, подачі їжі та інші послуги.

Отже,

якщо мова йде лише про доставку їжі звичайним споживачам (замовлену через додаток GLOVO), то ці послуги не підпадають під коди КВЕД 56.21 та 56.29

КВЕД інтернет-торгівлі (код 47.91 «Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет») в нашому випадку також незастосовний. Якщо заклад громадського харчування продає споживачам власно виготовлену продукцію, то це послуги харчування, а не торгівля. Згідно з п. 1.3 Правил № 219* ресторанне господарство — це вид економічної діяльності суб’єктів господарської діяльності щодо надавання послуг відносно задоволення потреб споживачів у харчуванні.

* Правила роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджені наказом Мінінтеграції від 24.07.2002 № 219.

І те, що їжа буде продаватися з доставкою, суті справи не змінює. Адже, як ми зазначали вище, код 56.10 «Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування» охоплює й замовлення споживачем додому їжі, приготованої закладом громадського харчування.

Отже, резюмуємо. Якщо мова йде про доставку їжі (страв), замовлених споживачами через додаток GLOVO, то достатньо коду КВЕД 56.10.

Оплата наданих послуг GLOVO: «пастки» для єдиноподатника

Звернемо увагу на момент, який стосується оплати наданих GLOVO послуг. Загальні умови співпраці GLOVO з партнерами передбачають, що отриману від покупців оплату за товари/послуги GLOVO перераховує партнеру за мінусом вартості своїх послуг (винагороди) та інших платежів. Тобто за мінусом вартості послуг доставки, користування додатком та інших комісій, передбачених договором. А це

спричиняє небезпечну ситуацію для платника єдиного податку

Адже відповідно до п. 291.6 ПКУ платники єдиного податку першої — третьої груп (у т. ч. спецЄП) повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (п. 291.6 ПКУ). А в цьому випадку єдиноподатник отримує виручку від продажу продукції частково у формі заліку послуг. А це загрожує підвищеною ставкою єдиного податку (п.п. 3 п. 293.4 ПКУ) та позбавленням права працювати на єдиному податку (п.п. 4 п.п. 298.2.3 ПКУ). Більше деталей щодо цього знайдете у статті «Єдиний податок: коли залік (не)можливий» // «Податки & бухоблік», 2021, № 55 (ср. ).

То що робити? Платникам єдиного податку слід обирати для себе такі умови співпраці з GLOVO, відповідно до яких платник єдиного податку будете окремо перераховувати платежі на користь GLOVO, при цьому сам буде отримувати «повну» вартість замовлення, оплачену покупцем.

Принагідно зазначимо, що ситуація тут чимось схожа із комісією банку — коли при проведенні безготівкових розрахунків за реалізовану продукцію (товари, роботи, послуги) банк із суми виручки утримує свою комісію за обслуговування. У такому разі податківці:

— не бачать порушення умов перебування на єдиному податку. Фіскали відзначають, що утримання банківської комісії не підпадає під поняття бартерної (товарообмінної) операції з п.п. 14.1.10 ПКУ (лист ГУ ДПС у Харківській обл. від 15.04.2021 № 1553/ІПК/20-40-18-05-10). А про залік не згадують;

— зазначають, що єдиноподатник-продавець повинен включити всю (повну) суму виручки — ще до утримання комісії банком. Тобто усю вартість реалізованих покупцям товарів, робіт, послуг.

Тобто однозначно у дохід єдиноподатника слід уключати всі кошти, які сплачує клієнт за замовлення. Але будь-яких гарантій, що податківці не побачать істотну проблему в тому, що GLOVO перераховує єдиноподатнику лише частину коштів за замовлення (за мінусом своєї винагороди, комісій) дати не можна. Ризик істотний!

Висновки

  • Якщо заклад громадського харчування здійснює продаж страв через додаток GLOVO (розміщує в додатку інформацію про свою продукцію і доставка її здійснюється кур’єром GLOVO), то додатковий КВЕД не потрібен. Продаж їжі з доставкою буде «покриватися» кодом 56.10 КВЕД.
  • Платнику єдиного податку треба уважно читати умови договору щодо сплати послуг (комісії), пов’язаних з користуванням додатком GLOVO (у т. ч. послуг доставки). Якщо кошти за оплачені покупцем замовлення будуть перераховуватися GLOVO платнику єдиного податку за мінусом винагороди GLOVO та інших платежів, то це може створити для єдиноподатника великі проблеми. Адже фактично в цьому випадку частину виручки єдиноподатник отримує у формі заліку послуг.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі