Теми статей
Обрати теми

Єдиний податок: коли залік (не)можливий

Солошенко Людмила, податковий експерт
Єдиноподатникам заборонені негрошові розрахунки. Проте до деяких операцій податківці ставляться лояльно і не бачать нічого страшного в заліках (утриманнях), а іноді, навпаки, категорично висловлюються проти. Про те, які ситуації можливі, а яких краще уникати, зараз поговоримо.

Єдиноподатники першої — третьої груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі: готівковій та/або безготівковій (п. 291.6 ПКУ).

Інакше у разі недотримання грошової вимоги:

— дохід, отриманий від негрошових розрахунків, у підприємця-єдиноподатника оподатковуватиметься за ставкою 15 % (п.п. 3 п. 293.4 ПКУ), а в єдиноподатника-юрособи — податком за подвійною ставкою: 6 або 10 % (п.п. 2 п. 293.5 ПКУ). Але найгірше, що при цьому

— єдиноподатник втрачає право перебування на ЄП і зобов’язаний перейти на загальну систему з першого числа місяця, що настає за податковим (звітним) періодом порушення (п.п. 4 п.п. 298.2.3 ПКУ).

Тому порушувати грошову вимогу собі дорожче. Розглянемо ситуації.

Залік

Єдиноподатники не можуть проводити залік (залік зустрічних однорідних вимог, ст. 601 ЦКУ, ч. 3 ст. 203 ГКУ). Оскільки при взаємозаліку відбувається погашення заборгованості не грошима, а припиненням грошової вимоги за зустрічною заборгованістю. І за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) оплата в грошовій формі не надходить. Тобто вимоги п. 291.6 ПКУ порушуються.

Податківці також звертають увагу на те, що платники єдиного податку не мають права здійснювати бартерні операції, у тому числі погашати заборгованість за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) іншим способом, ніж грошовий, зокрема заліком (БЗ 108.01.01; лист ГУ ДПС у Тернопільській обл. від 20.04.2021 р. № 1609/ІПК/19-00-18-02-18).

Ремонти при оренді. З цієї причини при оренді варто уникати заліку вартості ремонту/поліпшень у рахунок орендної плати. Причому як єдиноподатнику-орендодавцю (оскільки заборгованість з орендної плати буде погашена негрошовим способом), так і єдиноподатнику-орендарю (в якого негрошово будуть компенсовані витрати на ремонт). Тому якщо не хочете залишати ЄП, то замість заліку доведеться туди-сюди ганяти грошові кошти.

Утримання винагороди за посередництвом

Якщо єдиноподатник — комісіонер. А чи може єдиноподатник, будучи посередником, утримувати свою винагороду з транзитних сум, що проходять повз нього та належать комітентові?

Вважаємо, що таке утримання цілком можливе, оскільки вимога про грошові розрахунки в цьому випадку дотримується й умови п. 291.6 ПКУ не порушуються. Адже єдиноподатнику-посереднику спочатку надходять грошові кошти, частину з яких він залишає собі як винагороду, а інші — перераховує комітентові. Тобто можна говорити про те, що винагорода була отримана грошовим способом.

Згодні з цим і податківці. Фіскали відзначають, що самостійне утримання єдиноподатником-комісіонером належної йому комісійної винагороди з отриманих від покупців грошових коштів не підпадає під поняття негрошової форми розрахунків або бартерної (товарообмінної) операції (листи ДПСУ від 22.04.2021 р. № 1669/ІПК/99-00-18-04-03-06 і ГУ ДФС у Харківській обл. від 21.06.2019 р. № 2849/ІПК/20-40-12-03-20).

Якщо єдиноподатник — комітент. Інша річ, якщо єдиноподатник — комітент. Тоді можливість утримання комісіонером своєї винагороди і перерахування єдиноподатнику-комітенту решти виручки за реалізований товар прописувати в договорі комісії не радимо. А реалізовуючи товар із залученням посередника, єдиноподатнику-комітенту краще перераховувати винагороду посередникові окремим платежем.

Утримання комісії банком

А ось до ситуації, коли із суми виручки, що надійшла єдиноподатнику, свою винагороду за обслуговування утримує банк і зараховує на поточний рахунок єдиноподатника грошові кошти за вирахуванням утриманої комісії, податківці ставляться лояльно.

У такому утриманні податківці жодних порушень не вбачають

Фіскали відзначають, що утримання банківської комісії не підпадає під поняття бартерної (товарообмінної) операції й тому підприємство має право перебувати на спрощеній системі оподаткування (лист ГУ ДПС у Харківській обл. від 15.04.2021 р. № 1553/ІПК/20-40-18-05-10). Хоча фактично тут здійснюється залік.

Врахуйте, що до доходу при цьому єдиноподатник-продавець повинен включити всю (повну) суму виручки — ще до утримання комісії банком (тобто усю вартість реалізованих покупцям товарів, робіт, послуг) (БЗ 107.01.03, 108.01.02).

Векселі

Єдиноподатники не можуть приймати від покупців за поставлений товар векселі як засіб платежу. Адже у разі видачі векселя згідно з договором припиняються грошові зобов’язання щодо платежу за таким договором і виникають грошові зобов’язання щодо платежу за векселем (ст. 4 Закону України «Про обіг векселів в Україні» від 05.04.2001 р. № 2374-II). Тобто отримання векселя означає, що зобов’язання за договором будуть погашені в негрошовій формі. А це порушення. Тому якщо хочете залишитися на ЄП, то отримувати векселі за поставлені товари від покупців не можна.

А ось видавати векселі єдиноподатникам, загалом, не забороняється. Оскільки негрошова заборона з п. 291.6 ПКУ стосується тільки розрахунків за реалізовані (а не придбані) товари, роботи, послуги.

Щоправда, податківці заборону тлумачать широко і роз’яснюють, що єдиноподатники не можуть ні отримувати векселі, ні видавати (див. БЗ 107.05 і БЗ 108.05, що були чинними до 02.04.2020 р.). Тому якщо не хочете дискусій із контролерами, то операцій з векселями краще уникати.

Подарункові сертифікати

Дивно, але чомусь податківці вбачають порушення у продажу єдиноподатниками своїх подарункових сертифікатів. Так, на запитання про те, чи може підприємець-єдиноподатник (першогрупник), що надає перукарські послуги, продавати подарункові сертифікати (із зазначенням переліку і вартості своїх перукарських послуг), а потім надавати такі перукарські послуги власникові сертифіката, фіскали відповідають заперечно.

Аргумент податківців: мовляв, усе тому, що в переліку побутових послуг з п. 291.7 ПКУ немає такої побутової послуги, як продаж подарункових сертифікатів для надання перукарських послуг пред’явникові сертифіката. Тому, здійснюючи їх продаж, підприємець-єдиноподатник, на думку фіскалів, порушує умови перебування на ЄП (лист ДПСУ від 20.04.2021 р. № 1626/ІПК/99-00-04-003-03-06).

Насправді, ФОП-єдиноподатник надає перукарські послуги, і

подарунковий сертифікат є лише інструментом збору передоплати

До того ж, подарункові сертифікати підприємець продає не чужі, а свої — на ті послуги, які безпосередньо надає. Тому вважаємо, що жодного порушення тут немає: ні «побутового» (як це подають контролери), ні, поготів, «негрошового» (оскільки за допомогою сертифікатів збираємо передоплату). Чому податківцям сертифікати не сподобалися, не зрозуміло.

І навіть — більше. Насправді єдиноподатник взагалі може клієнтові подарувати сертифікат, оскільки правила спрощенки цього не забороняють (детальніше про безоплатні передачі єдиноподатника див. «Податки & бухоблік», 2020, № 71, с. 13).

Внесок у СК

За логікою, єдиноподатникам-юрособам краще уникати негрошових внесків у статутний капітал інших юросіб. Адже внесок у СК — це передача майна в обмін на корпоративні права. Тому спокійніше робити тільки грошові внески.

Проте податківці підходять до ситуації лояльно і вважають, що єдиноподатники-юрособи мають право робити у статутні капітали інших підприємств як грошові, так і майнові внески (БЗ 108.01.02).

Не бачать контролери порушень й у зворотній ситуації — при отриманні єдиноподатником майнових внесків у свій статутний капітал. І пояснюють: ПКУ не обмежує право платника ЄП збільшувати свій статутний капітал шляхом унесення майна. Тому операція збільшення СК майном не перешкоджає перебуванню на спрощеній системі оподаткування (лист ГУ ДФС у Дніпропетровській обл. від 10.07.2019 р. № 3178/ІПК/04-36-12-04-21). Поготів, отримання як грошових, так і майнових внесків прямо передбачено п.п. 8 п. 292.11 ПКУ, яким обумовлено, що до складу ЄП-доходу такі внески не включаються та єдиним податком не оподатковуються.

У підприємців-єдиноподатників усе простіше. Вони можуть здійснювати будь-які внески у статутний капітал (грошима/майном). Оскільки такі операції — поза підприємницькими і оподатковуються за цивільними правилами, встановленими п. 170.2 ПКУ. Причому при внесках у СК у фізособи доходу не виникне (п.п. 165.1.44 ПКУ). Детальніше див. «Податки & бухоблік», 2021, № 19, с. 8.

Розрахунки за участю третіх осіб

Оплата третьою особою. А що як із єдиноподатником не може розрахуватися його боржник і плату за нього перераховує третя особа? Така операція допустима. Адже єдиноподатнику в результаті все одно надійдуть гроші. Хай і від третьої особи.

Тому зарахування грошових коштів на рахунок єдиноподатника (як оплата іншим суб’єктом господарювання дебіторської заборгованості боржника) в розумінні п. 291.6 ПКУ вважається розрахунками в грошовій формі. Це підтверджують і податківці (лист ГУ ДПС у Тернопільській обл. від 15.04.2021 р. № 1552/ІПК/19-00-18-02-18).

Плата за третю особу. Уявімо, що, навпаки, єдиноподатник сам спершу оплачує якісь послуги для замовника (наприклад, вартість проведеної експертизи), а замовник потім їх єдиноподатнику компенсує. І в цій ситуації немає нічого страшного, оскільки на кожному етапі розрахунки здійснюються грошовими коштами. Заліку тут не відбувається й вимоги п. 291.6 ПКУ дотримані. І, до речі, про можливість компенсації комуналки при оренді говорилося у БЗ 108.01.02, 107.01.03 і листах ДПСУ від 05.12.2019 р. № 1749/6/99-00-04-03-02-15/ІПК та ГУ ГФС у Херсонській обл. 28.03.2018 р. № 1266/ІПК/21-22-12-04-21.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі