Теми статей
Обрати теми

ФОП-єдиноподатник групи 2 частково сплачував ЄП за воєнні періоди: що з нарахуванням ЄП?

Казанова Марина, податковий експерт
ФОП на єдиному податку (ЄП) групи 2 сплачував ЄП у 2022 році, «коли міг, скільки міг». У річній ЄП-декларації розподіл за кварталами фактично сплаченого ЄП було здійснено на власний розсуд. Чи можна було так робити?

Позиція податківців

Спочатку давайте проаналізуємо позицію податківців щодо того, як саме вони визначають, скористався чи ні ФОП своїм правом не сплачувати ЄП за воєнні місяці.

Нагадаємо, що відповідно до п. 9.1 підрозд. 8 розд. XX ПКУ:

— ФОП-єдинники груп 1 та 2 мають право не сплачувати ЄП з 01.04.2022 (тобто починаючи зі сплати за квітень) до кінця воєнного стану*;

— ЄП-декларація не заповнюється за період, в якому ЄП не сплачувався.

* Скоріше за все, не до кінця воєнного стану, а лише до кінця першого півріччя 2023 року. Тобто останнім місяцем, за який можна не сплачувати ЄП, буде червень 2023 року. Докладніше у статті «Що буде з 1 липня: проєкт № 8401 наближається» // «Податки & бухоблік», 2023, № 44.

Самі податківці підтверджують (роз’ясненні від 03.03.2023):

«Надане ПКУ платникам єдиного податку першої та другої груп право не сплачувати єдиний податок у період з 1 квітня 2022 року <…> за власним бажанням може бути використане платниками єдиного податку за весь період або використане частково (за окремі місяці.

Тобто ФОП може за власним бажанням прийняти рішення сплачувати ЄП тільки за окремі місяці.

При цьому підтвердженням того, що ФОП прийняв рішення не сплачувати ЄП, для податківців є одночасне виконання двох умов:

— ФОП не сплатив ЄП за періоди, за які він прийняв рішення не сплачувати ЄП;

— ФОП не показував в ЄП-декларації нарахування щомісячних внесків за періоди, за які вони не сплачувалися.

Якщо якась умова не виконується, то податківці будуть вважати, що платник не приймав рішення про несплату ЄП.

Тобто якщо ФОП не сплачував ЄП за ті чи інші періоди воєнного часу, але показав нарахування щомісячних авансових внесків за цими періодами в ЄП-декларації, то податківці вважатимуть, що він прийняв рішення сплачувати ЄП.

Аналогічно й у зворотній ситуації — якщо ФОП сплачував ЄП, наприклад, за період з 1 квітня 2022 по 31 грудня 2022, а в декларації нарахування цих внесків не показав — то податківці також будуть вважати, що він прийняв рішення сплачувати ЄП (лист ДПСУ від 27.04.2023 № 1020/ІПК/99-00-24-03-03-06). І ні на які коригування ЄП в інтегрованій картці після подання декларації в цій ситуації, як зазначають податківці, ФОП розраховувати не слід.

Отже, позиція податківців така:

якщо були оплати авансових внесків, то потім «відмовитися» заднім числом від ЄП шляхом невідображення в декларації нарахування щомісячних внесків за ці періоди — не можна. Ніякою переплатою ці сплачені авансові внески вважатися не будуть

Ми про можливість такого фіскального сценарію попереджали, зокрема, у статті «Воєнна можливість несплати ЄП та ЄСВ для ФОП: ситуація на зараз» // «Податки & бухоблік», 2022, № 84.

Варто звернути увагу й на те, що податківці в роз’ясненні від 03.03.2023 зазначають:

«У випадку, коли платник єдиного податку не скористався правом щодо несплати авансових платежів на кожне 20 число місяця, то таким платником у податковій декларації платника єдиного податку за звітний 2022 рік повинна бути відображена сплата щомісячних авансових внесків єдиного податку за відповідний податковий (звітний) період».

Тобто вони говорять, що якщо оплата авансових внесків (на кожне 20-те число місяця) за відповідні періоди була, то ФОП обов’язково має показати їх і в декларації. Не показувати в декларації авансові внески можна, тільки якщо не було їх оплати.

Ось такі невтішні роз’яснення від податківців.

Сплата ЄП «з перервою»

Тепер безпосередньо про нашу ситуацію — ФОП сплачував ЄП у 2022 році, «коли міг, скільки міг». Як у цьому випадку податківці проводитимуть нарахування ЄП і розноситимуть його оплату в інтегрованій картці?

Слід зазначити, що у тих ФОП, які повністю не відмовилися від сплати ЄП (а сплачували його за певні воєнні місяці 2022 року), є проблема з коректним відображенням сум ЄП в інтегрованій картці (на що ми звертали увагу в статті «ФОП-єдиноподатник груп 1 та 2 та несписані нарахування по єдиному податку» // «Податки & бухоблік», 2023, № 40).

Але про все по порядку. Розглянемо цю ситуацію на умовному прикладі.

Приклад. У 2022 році ФОП на ЄП групи 2 зі ставкою ЄП 1300 грн:

1) сплатив ЄП:

— 18.01.2022 у сумі 1300 грн;

— 17.02.2022 у сумі 1300 грн;

— 05.07.2022 у сумі 1300 грн;

— 14.10.2022 у сумі 5000 грн;

2) в ЄП-декларації за 2022 рік «Щомісячні авансові внески, грн, коп.»:

— за I квартал ФОП показав 3900 грн;

— за II та III квартали нічого не показав;

— за IV квартал показав 3900 грн.

Тобто ФОП вирішив, що у II та III кварталах він скористається правом не сплачувати ЄП, а починаючи зі сплати за місяці IV кварталу ЄП вже буде сплачуватися у звичайному порядку.

Отже, що в цьому випадку буде з нарахуванням ЄП в інтегрованій картці?

Нарахування ЄП податківцями. Податківці протягом всього року (по кожному місяцю) в інтегрованих картках всім ФОП на ЄП груп 1 та 2 здійснюють нарахування ЄП (незалежно від того, були оплати ЄП чи ні)*.

* Пояснюється це нормою п. 295.2 ПКУ, згідно з якою нарахування авансових внесків для платників ЄП груп 1 та 2 здійснюється податківцями на підставі заяви такого платника ЄП щодо розміру обраної ставки єдиного податку (то є фактично заява про застосування спрощеної системи), заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності.

А далі після подання платником ЄП річної декларації (із задекларованими чи незадекларованими сумами авансових внесків) податківці мали б провести коригування. А саме — привести у відповідність дані інтегрованих карток з даними фактичних оплат щомісячних внесків ЄП та відображених ФОП у декларації нарахувань щомісячних внесків.

За даними нашого прикладу податківці:

— мають залишити в інтегрованій картці нарахування ЄП за тими періодами, нарахування за якими ФОП показав у декларації. У нашому випадку — це будуть місяці I та IV кварталів 2022 року;

— перевірять, чи не було ще сплати авансових внесків за інші воєнні місяці 2022 року, нарахування за які платник не показав у декларації. Як це вони мають робити? Відслідкувати це, вважаємо, вони мають за даними реквізиту «Призначення платежу» платіжки. Наприклад, якщо в платіжці в призначенні платежу було зазначено, що це оплата авансового внеску за липень 2022 року, то навіть якщо платник не покаже нарахування за липень у декларації — податківці все одно залишать нарахування за цим періодом. Буде вважатися, що платник не скористувався своїм правом не сплачувати ЄП за липень 2022 року.

Розподіл сплаченого ЄП за місяцями року. Далі ще варто звернути увагу на наступний момент. Відповідно до Порядку № 5* платежі відображаються в інтегрованій картці платника податку датою зарахування на рахунки, відкриті в Казначействі, відповідно до поля «Призначення платежу» документів на переказ. При цьому відповідно до Порядку № 666** (п. 8 розд. I) у разі наявності у платника податкового боргу зарахування коштів відбувається у порядку черговості, встановленому ПКУ.

* Порядок ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 12.01.2021 № 5.

** Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункових документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, платежів на бюджетні рахунки та/або єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на небюджетні рахунки, а також на єдиний рахунок, затверджений наказом Мінфіну від 24.07.2015 № 666.

А ст. 87.9 ПКУ, у свою чергу, визначає, що у разі наявності у платника податкового боргу «контролюючі органи зобов’язані зарахувати кошти, що сплачує такий платник податків, в рахунок погашення податкового боргу згідно з черговістю його виникнення незалежно від напряму сплати, визначеного платником податків. Спрямування коштів платником податків на погашення грошового зобов’язання перед погашенням податкового боргу забороняється, крім випадків спрямування цих коштів на виплату заробітної плати та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

І тут може скластися така ситуація. Оскільки податківці щомісяця нараховують ЄП, то як тільки ФОП здійснить будь-яку сплату ЄП, в інтегрованій картці ця сплачена сума може відображатися як погашення боргу попереднього періоду (незалежно від того, що вказане в призначенні платежу платіжки).

За умовами нашого прикладу, після 01.04.2022 у ФОП було дві оплати:

— від 05.07.2022 — 1300 грн. Ця оплата піде в погашення «податкового боргу» з ЄП за березень 2022 року. Але в цьому випадку це і так є оплата за березень 2022 року. Вважати оплату, здійснену в липні, як, наприклад, бажання сплатити ЄП за липень, якщо ФОП чітко зазначив у реквізиті «Призначення платежу», що це оплата за березень 2022 року, податківці не можуть. Звернемо увагу, про всяк випадок, що за березень 2022 року сплата ЄП вважається своєчасною, якщо вона була здійснена не пізніше 01.08.2022 (абз. 8 п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ);

— від 14.10.2022 — 5000 грн цілком в інтегрованій картці може відображатися як погашення боргу ЄП за місяці другого кварталу 2022 року (незважаючи на те, що в призначенні платежу буде вказано, що це сплата авансових внесків за IV квартал 2022 року).

Але! Це ще нічого не означає. Адже нарахування ЄП у цьому випадку за періоди II та III кварталу проведені податківцями некоректно.

Взагалі після подання ФОП річної декларації податківці мали б самостійно відкоригувати всі дані в інтегрованій картці — залишити нарахування з ЄП тільки за місяці I та IV кварталів. Адже за інші періоди платник прийняв рішення не сплачувати ЄП. І це буде підтверджуватися тим, що:

(1) платник відобразив у декларації нарахування ЄП тільки за I та IV квартали;

(2) відповідно до даних платіжок (реквізит «Призначення платежу») здійснював оплату саме за місяці I та IV кварталів, а за інші періоди оплати не було.

Щоправда,

як показує практика, для того, щоб податківці привели у відповідність дані інтегрованих карток, ФОП, скоріш за все, доведеться звернутися з відповідною заявою до податківців

Самостійно таке коригування тим ФОП, які сплачували ЄП в окремих воєнних місяцях, на жаль, податківці чомусь не проводять.

Приблизну форму такої заяви ми наводили в вищезгаданій статті «ФОП —єдиноподатник груп 1 та 2 та несписані нарахування по єдиному податку» // «Податки & бухоблік», 2023, № 40). У ній потрібно буде вказати реквізити платіжних інструкцій, якими перераховувався ЄП, і акцентувати увагу на тому, що відповідно до даних цих платіжок (реквізиту «Призначення платежу») сплата ЄП відбувалася саме за періоди, нарахування за якими були відображені в декларації.

Нюанси сплати за наступний рік. Що стосується переплати в сумі 1100 грн (5000 грн - 3900 грн), яку ФОП здійснив, сплачуючи авансові внески за IV квартал 2022 року, то тут ситуація досить неоднозначна.

Узагалі відповідно до абз. 2 п. 295.1 ПКУ платники ЄП можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.

Тож не виключено, що таку переплату податківці можуть розцінити, як те, що ФОП вирішив сплатити ЄП і за попередні періоди. Причому оскільки сума переплати складає 1100 грн (її не вистачає для сплати ЄП за повний місяць), то можуть ще й вважати, що у платника є недоплата за відповідний місяць.

Звичайно, у цьому випадку, враховуючи, що (1) в призначенні платежу платіжки буде зазначено, що це сплата за місяці IV кварталу 2022 року і (2) в декларації будуть показані нарахування щомісячних внесків лише за місяці IV кварталу — можна спробувати скористатися нормою п. 295.6 ПКУ та звернутися із заявою про зарахування сплачених сум ЄП у рахунок майбутніх платежів.

Висновки

  • Податківці вважають, що якщо були оплати авансових внесків з ЄП, то потім «відмовитися» заднім числом від нарахування ЄП шляхом невідображення в декларації щомісячних внесків за ці періоди було не можна. І ніякою переплатою ці сплачені авансові внески вважатися не будуть.
  • Якщо платник сплачував ЄП лише за окремі місяці «воєнного» періоду, то в більшості випадків нарахування з ЄП в інтегрованій картці проведені некоректно і потрібно звертатися із заявою до податківців про приведення у відповідність даних інтегрованої картки.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі