Теми статей
Обрати теми

Що буде у червні 2023 року

НЕ перенесені вихідні! На червень 2023 року припадає два святково-вихідних дні (4 червня — Трійця, 28 червня — День Конституції України). Тобто в мирний час у червні 2023 року мали б бути вихідними днями 5 червня (перенесення вихідного з 04.06.2023) та 28 червня (святковий день).

Водночас на час дії ВС святкових днів немає, а правило святково-вихідного перенесення не працює.

Тому додаткових вихідних у червні 2023 року не буде. 5 та 28 червня у 2023 році будуть звичайними робочими днями, робота в які оплачується у звичайному порядку.

Фінзвітність після аудиту. Настав час платникам податку на прибуток, які зобов’язані оприлюднювати річну фінзвітність разом з аудиторським висновком, вдруге подавати податківцям фінзвітність за 2022 рік. А саме таким підприємствам це слід зробити не пізніше 10 червня.

Водночас 10 червня у 2023 році припадає на вихідний день (суботу). Тому виникає запитання: який день є граничний для подання цієї звітності?

За великим рахунком, повний комплект фінзвітності з аудиторським висновком не є податковою декларацією (на основі її даних не провадиться нарахування податку). Тому на нього не поширюється дія святково-вихідного перенесення. А отже, краще подати таку фінзвітність фіскалам не пізніше 9 червня.

Водночас податківці не бачать проблем із поданням цієї фінзвітності з урахуванням святково-вихідного перенесення — не пізніше 12.06.2023. Саме цю дату вони вказали у податковому календарі на своєму вебпорталі. А враховуючи те, що на сьогодні оштрафувати за несвоєчасне подання цієї фінзвітності не можуть (див. «Оприлюднення фінансової звітності» // «Податки & бухоблік», 2023, № 11), то сміливо можна її подавати і 12 червня.

Е-документообіг з податковою. 1 червня Мінфін наказом від 07.04.2023 № 177 внесе зміни до Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами. Зокрема, ці зміни стосуватимуться набуття суб’єктом господарювання статусу суб’єкта електронного документообігу у відносинах з податківцями. А саме буде урегульовано момент, з якого платники податку можуть починати подавати через електронний кабінет документи (у т. ч. звітність контролерам).

Після оновлення ставати суб’єктом е-документообігу платник буде з дати, зафіксованої у першій квитанції, та за наявності другої квитанції про прийняття першого електронного документа.

Нагадаємо, що до червня-2023 стати суб’єктом е-документообігу платник податку міг з дати приєднання до Договору про визнання електронних документів.

По суті, таке нововведення є лише коректурним. Адже вже доволі давно у п. 42.6 ПКУ написано, що е-документообіг здійснюється без укладення відповідного договору. А для початку його здійснення слід подати будь-який перший документ у податкову через ЕК.

ЄДР-оновлення. З 2 червня починає діяти оновлена редакція Порядку надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (наказ Мін’юсту від 05.05.2023 № 1692/5).

У ньому, як і раніше, будуть міститися умови, підстави та процедура надання відомостей з ЄДР, перелік додаткових відомостей, до яких надається безоплатний доступ, форма та зміст виписки, витягу з ЄДР, а також права та обов’язки суб’єктів, що є учасниками зазначеної процедури.

Іменні номери. З 3 червня починає діяти Порядок замовлення наявних у сервісному центрі МВС номерних знаків, що видаються за бажанням власників транспортних засобів та містять відповідну комбінацію цифр, в електронній формі (наказ МВС від 17.01.2023 № 10).

З цієї дати будь-який власник автівки, зареєстрованої в Україні, має право за відповідну плату в електронному вигляді (через електронний кабінет водія або через вебпортал чи мобільний додаток Дія замовити бажаний номерний знак (за його наявності).

Вимірювальна техніка. Через війну багато суб’єктів не встигли своєчасно пройти періодичну, позачергову повірку та повірку після ремонту засобів вимірювальної техніки (лічильників води, газу, електроенергії, теплолічильників). Тому Кабмін постановою від 07.04.2023 № 440, яка почне діяти з 5 червня 2023, переніс на періоди після закінчення бойових дій (можливих та активних) та окупації необхідність проводити такі повірки. Крім того, він визнав діючими на час ВС проведені раніше повірки, засвідчені відбитком повірочного тавра на таких засобах чи записом з відбитком повірочного тавра у відповідному розділі експлуатаційних документів та/або оформлені свідоцтвом про повірку.

Сорти рослин. З 10.06.2023 набуває чинності Закон України від 16.11.2022 № 2763-IX, який приводить законодавство у сфері охорони прав на сорти рослин та насінництва і розсадництва у відповідність із положеннями законодавства Європейського Союзу.

Так, зокрема, ним передбачається, що:

— права інтелектуальної власності на сорт набуваються в Україні шляхом подання і розгляду заявки на сорт, ухвалення назви сорту, встановлення новизни сорту, проведення кваліфікаційної експертизи сорту та державної реєстрації прав на сорт;

майнове право на поширення сорту набувається в Україні шляхом подання і розгляду заявки на сорт, ухвалення назви сорту, а у певних випадках — шляхом проведення кваліфікаційної експертизи сорту та державної реєстрації сорту.

Що стосується набуття прав на сорт в іноземних державах, то його слід здійснювати незалежно від набуття таких прав в Україні.

Охоронна діяльність. З 21 червня вносяться зміни до Ліцензійних умов провадження охоронної діяльності (постанова Кабміну від 18.04.2023 № 341). А саме з цієї дати суб’єкт, який має намір займатися провадженням охоронної діяльності, разом із заявою на отримання ліцензії має також подати відомості про проходження особою, що працює у нього, служби у військовому резерві або перебування її у військовому оперативному резерві ТЦК. Ця вимога не стосується тільки осіб, які не підлягають призову під час мобілізації.

Пестициди. З 28 червня набирає чинності Закон України від 16.11.2022 № 2775-IX, яким вносяться змін до деяких законів України щодо поводження з пестицидами і агрохімікатами. Так, зокрема:

— має почати функціонувати Держреєстр пестицидів і агрохімікатів, в якому буде міститися інформації щодо пестицидів і агрохімікатів, що пройшли держреєстрацію та/або дозволені до використання в Україні;

— оновлюються вимоги до пестицидів і агрохімікатів;

— вводиться заборона на ввезення (пересилання) фізособами на митну територію України будь-яких пестицидів і агрохімікатів. До цього їх можна було ввозити фізособі в обсягах, необхідних для власного використання.

Крім того, з 28 червня починає діяти оновлений Порядок одержання посвідчення про право роботи з пестицидами (постанова Кабміну від 09.05.2023 № 458). Водночас видані посвідчення за старим порядком продовжують діяти протягом строку, на який їх видали.

Обмін інформацією про фінрахунки. З 30.06.2023 вводиться в дію чергова порція норм Закону України від 20.03.2023 № 2970-IX, якими імплементуються міжнародні стандарти автоматичного обміну інформацією про фінрахунки. А саме з цієї дати:

— з’явиться нова ст. 393 ПКУ, якою регламентується міжнародний автоматичний обмін інформацією та подання звітності про підзвітні рахунки;

— будуть внесені зміни до Закону України від 06.12.2019 № 361-IX, яким здійснюється регулювання заходів щодо запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів. А саме буде надано право суб’єктам первинного фінмоніторингу, які є фінагентами, використовувати результати належної перевірки клієнтів для обміну інформацією та подання звітності про підзвітні рахунки.

Карантин. Дія карантину, викликаного коронавірусом, закінчується 30 червня 2023. ВОЗ ще на початку травня скасував присвоєний коронавірусу статус пандемії. Тому є велика ймовірність, що дія карантину, викликаного коронавірусом, більше не продовжуватиметься. Хоча МОЗ і наголошує: скасування статусу пандемії COVID-19 не означає, що коронавірус перестав бути загрозою.

Якщо в червні дію карантину не буде продовжено, то з 1 липня припинять діяти всі послаблення і пільги, введені ПКУ на час дії карантину. Так, наприклад, припинить діяти ковідно-генераторна ПДВ-пільга із п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, яка давала право імпортувати та реалізувати в України певні медвироби та низку товарів енергетичного профілю, без ПДВ (див. «Метаморфози генераторної пільги» // «Податки & бухоблік», 2023, № 39).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі