Теми статей
Обрати теми

Оприлюднення фінансової звітності

Солошенко Людмила, податковий експерт
Для деяких підприємств установлено обов’язок з оприлюднення фінансової звітності. Про те, кого вона стосується, якою є відповідальність і як на це вплинув воєнний стан, зараз і поговоримо.

Розпочнемо з того, що згадаємо загальні правила оприлюднення фінансової звітності. А пізніше з’ясуємо, якими є особливості на воєнному стані.

Хто повинен оприлюднити фінансову звітність

Які підприємства повинні оприлюднювати свою річну фінзвітність, установлене ч. 3 ст. 14 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 № 996-XIV (далі — Закон про бухоблік). Влітку такі правила підкоригував Закон України від 19.07.2022 № 2435-IX (детальніше про нього див. «Первинка, оприлюднення, консолідована фінзвітність, таксономія — з 10.08.2022 по-новому» // «Податки & бухоблік», 2022, № 61).

Таблиця 1. Порядок оприлюднення фінзвітності

Вид підприємства

Загальні строки оприлюднення

Порядок оприлюднення

Підприємства, які становлять суспільний інтерес (окрім великих підприємств, які не є емітентами цінних паперів)

Не пізніше ніж

до 30 квітня року, наступного за звітним періодом

Річну фінзвітність і річну консолідовану фінзвітність на своїй вебсторінці або своєму вебсайті (у повному обсязі) разом з:

— відповідними аудиторськими звітами;

— звітом про управління;

— консолідованим звітом про управління;

— звітом про платежі на користь держави;

— консолідованим звітом про платежі на користь держави

Публічні акціонерні товариства (ПАТ)

Суб’єкти природних монополій на загальнодержавному ринку

Суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях

Великі підприємства, які не є емітентами цінних паперів

Не пізніше ніж

до 1 червня року, наступного за звітним періодом

Середні підприємства

Інші фінансові установи та недержавні пенсійні фонди, які належать до мікро- і малих підприємств

Не пізніше ніж

до 1 червня року, наступного за звітним періодом

Річну фінзвітність і річну консолідовану фінзвітність на своїй вебсторінці або своєму вебсайті (у повному обсязі)

разом з:

— відповідними аудиторськими звітами;

— звітом про управління;

— консолідованим звітом про управління

Малі підприємства, які є суб’єктами господарювання державного сектора економіки

Не пізніше ніж

до 1 червня року, наступного за звітним періодом

Річну фінзвітність на своїй вебсторінці або своєму вебсайті (у повному обсязі) разом з:

— відповідним аудиторським звітом (якщо обов’язковий аудит фінзвітності проводився на вимогу законодавства)

Материнські підприємства великої групи, які не належать до категорії великих підприємств (окрім суб’єктів інвестиційної діяльності, які не складають консолідовану фінзвітність відповідно до МСФЗ)

Не пізніше ніж

до 1 червня року, наступного за звітним періодом

Річну консолідовану фінзвітность, складену за МСФЗ, на своїй вебсторінці або своєму вебсайті (у повному обсязі) разом з:

— аудиторським звітом;

— консолідованим звітом про управління;

— консолідованим звітом про платежі на користь держави

Материнські підприємства, які одночасно є дочірніми підприємствами і відповідно до вимог НП(С)БО або МСФЗ не подають консолідовану фінзвітність

Не пізніше ніж

до 1 червня року, наступного за звітним періодом

Річну консолідовану фінзвітність свого материнського підприємства на своїй вебсторінці або своєму вебсайті (у повному обсязі) разом з :

— аудиторським звітом і

— консолідованим звітом про управління

Примітка. Оприлюднена річна фінзвітність і річна консолідована фінзвітність (у повному обсязі разом з аудиторськими звітами) повинні зберігатися на вебсайтах підприємств не менше 6 років, якщо більший строк не встановлений законом (ч. 7 ст. 14 Закону про бухоблік).

Як бачимо, для підприємств, зобов’язаних оприлюднювати фінансову звітність, її аудит є обов’язковим.

Особливості для платників податку на прибуток, які оприлюднюють ФЗ

Платники податку на прибуток, які зобов’язані оприлюднювати річну фінансову звітність (ФЗ) з аудиторським звітом, повинні подавати податківцям річну фінзвітність у два етапи (п. 46.2 ПКУ):

— спершу разом з річною декларацією з податку на прибуток (у 60-денний строк, п.п. 49.18.6 ПКУ) — тільки дві форми фінзвітності: Баланс (Звіт про фінансовий стан) і Звіт про фінансові результати (Звіт про прибутки і збитки та інший сукупний дохід) (ще не перевірені аудитом), а

— після аудиту (не пізніше 10 червня року, наступного за звітним, п. 46.2 ПКУ) — повний комплект річної фінансової звітності разом з аудиторським звітом (БЗ 102.20.01).

Причому якщо аудитом виявлено помилки, які вплинули на показники поданої річної декларації з податку на прибуток, то аудитзобов’язаний платник повинен уточнити річну декларацію з податку на прибуток не пізніше 10 червня року, наступного за звітним (абзац третій п. 50.1 ПКУ). У такому разі з УД подають виправлену аудиторською перевіркою фінзвітність (по суті, вона стане додатком до УД).

Відповідальність

Зауважимо, що в загальному випадку за порушення правил оприлюднення фінансової звітності передбачена така відповідальність.

За неоприлюднення (несвоєчасне оприлюднення). За порушення порядку оприлюднення річної фінансової звітності (річної консолідованої фінансової звітності) разом з аудиторським звітом до посадових осіб підприємств може застосовуватися адміністративна відповідальність — адмінштраф за ст. 16316 КУпАП.

Таблиця 2. Адміністративна відповідальність

з/п

Вид правопорушення

Штрафні санкції

1

Порушення порядку оприлюднення фінзвітності або

консолідованої фінзвітності разом з аудиторським звітом

адмінштраф у розмірі

від 17000 до 34000 грн

2

Повторне вчинення такого порушення особою, яка протягом року піддавалася адмінстягненню за таке правопорушення

адмінштраф у розмірі

від 34000 до 51000 грн

Тобто адмінштраф можливий, якщо фінансову звітність:

— узагалі не оприлюднили;

— оприлюднили з порушенням строків;

— оприлюднили без аудиторського звіту;

— оприлюднили з аудиторським звітом, але не в повному обсязі.

При цьому для звичайних підприємств адмінштрафи за порушення порядку оприлюднення фінансової звітності накладає Орган суспільного нагляду за аудиторською діяльністю (ст. 24422 КУпАП). Податківці тут не у справі.

За неподання (несвоєчасне подання) проаудитованої ФЗ податківцям. За неподання (несвоєчасне подання) проаудитованої річної ФЗ разом з аудиторським звітом податківцям застосовується відповідальність (абзац четвертий п. 46.2 ПКУ) — штраф за неподання / несвоєчасне подання (як за неподання декларації за п. 120.1 ПКУ) у розмірі 340 грн (при повторному порушенні — 1020 грн).

Проте у зв’язку з воєнним станом діють пом’якшувальні правила.

Звільнення від відповідальності на воєнному стані

У зв’язку з воєнним станом (ВС) підприємствам дозволено оприлюднювати річну фінансову звітність протягом 3 місяців після закінчення ВС у повному обсязі за весь період неоприлюднення (Закон України від 19.07.2022 № 2436-IX).

Тому в період дії ВС, а також протягом 3 місяців після закінчення ВС:

1) посадові особи таких підприємств звільняються від адмінштрафу за порушення строків оприлюднення фінзвітності разом з аудиторським звітом (п. 1 Закону України від 19.07.2022 № 2436-IX, детальніше див. «Не оприлюднили фінзвітність? Адмінштрафу не буде!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 59);

2) аудитзобов’язані платники податку на прибуток звільняються від штрафів за неподання або несвоєчасне подання податківцям :

— повного комплекту річної фінзвітності з аудиторським звітом;

— уточнюючої декларації до річної декларації з податку на прибуток — якщо аудиторська перевірка виявить помилки у фінзвітності, що вплинули на показники поданої річної декларації з податку на прибуток (останній абзац п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, доданий Законом України від 13.12.2022 № 2836-IX, детальніше див. «Фінзвітність з аудитзвітом фіскалам — протягом 3 місяців після ВС» // «Податки & бухоблік», 2022, № 97).

Таким чином, і податківцям можна подати перевірену аудитом річну фінзвітність (без штрафів) протягом 3 місяців після закінчення ВС. Головне — після закінчення війни вкластися у відведений 3-місячний період.

Висновки

  • Підприємства, зобов’язані оприлюднювати річну фінзвітність, визначені ч. 3 ст. 14 Закону про бухоблік.
  • У зв’язку з воєнним станом дозволено (без штрафів) оприлюднювати річну фінзвітність / подати податківцям проаудитовану фінзвітність протягом 3 місяців після закінчення ВС.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі