Теми статей
Обрати теми

Податковий кредит за касовими чеками на пальне (із 7 % ПДВ): як не перевищити 240 грн?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Чи можна відобразити податковий кредит (без податкової накладної) на підставі чеків РРО на пальне (із 7 % ПДВ), вартість якого за чеком перевищує 200 грн, але сума ПДВ при цьому не більше 40 грн?

Одразу скажемо, що сума ПДВ у 40 грн сама по собі тут не орієнтир, а важливо, щоб виконувалася головна умова: обсяг купівлі (без урахування ПДВ) не перевищив 200 грн. Чому?

Нагадаємо, що можливість відображення податкового кредиту (ПК) без податкової накладної (ПН) на підставі інших документів — так званих «замінників ПН» (зокрема, чеків РРО) — передбачена п.п. «б» п. 201.11 ПКУ.

Згідно із цим підпунктом ПК можна показати на підставі касових (фіскальних) чеків, які обов’язково містять: суму отриманих товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку, а також фіскальний номер та податковий номер постачальника. Причому з метою такого відображення (як обумовлено п.п. «б») загальна сума отриманих товарів/послуг не повинна перевищувати 200 грн (без урахування ПДВ) на день. У зв’язку із цим для більшості товарів (які оподатковуються за основною 20 % ставкою ПДВ) ПК за чеками можна показати, якщо загальна сума купівлі (з урахуванням ПДВ) не перевищує відповідно 240 грн на день (200 грн без ПДВ + 40 грн ПДВ).

Проте для товарів, які оподатковуються за зниженою ставкою ПДВ (зокрема, для палива із 7 % ПДВ), через те, що нижче ставка, і сума податку в чеку буде менша. Але чи можна у зв’язку із цим «роздувати» покупку і виходити за дозволений «ліміт» придбань у 200 грн — аби вписатися в 40 грн ПДВ?

Ні, так робити не можна. Адже в п.п. «б» установлена умова: вартість товарів/послуг не може перевищувати (без урахування ПДВ) 200 грн на день. Тобто

критерієм є саме обсяг придбань (без урахування ПДВ) — не більше 200 грн на день, а не сума ПДВ

Таким чином показати ПК (за касовими чеками — без ПН) дозволяється щодо «недорогих» покупок: на суму не більше 200 грн на день (без урахування ПДВ). І те, яка ставка ПДВ при цьому застосовується, жодної ролі не відіграє.

Тож знижена 7 % ставка ПДВ не може підвищувати встановлений ліміт придбань у 200 грн. І рівнятися на «40-гривневий» поріг щодо ПДВ (що відповідає основній ставці ПДВ) при 7 % зниженій ставці ПДВ неправильно. Тому тут треба орієнтуватися не на «40 грн» ПДВ, а на обсяг придбань (без урахування ПДВ) — щоб не перевищити 200 грн. Тобто відштовхуватися треба від обсягів, а не від суми ПДВ.

У зв’язку із цим врахуйте, що показати ПК за понадлімітними чеками (у яких вартість отриманих товарів/послуг без урахування ПДВ перевищує 200 грн на день) не вийде. Навіть частково — за частиною купівлі (без ПДВ), яка не перевищує 200 грн. У розділі II декларації з ПДВ такі чеки не показуються (БЗ 101.24). Не важливо, що за ними через 7 % ставку в результаті сума ПДВ буде менше 40 грн. А тому, щоб не втратити ПК, необхідно, щоб у цьому випадку продавець оформив податкову накладну. Тоді ПК можна буде показати не за чеками (замінниками), а за загальними правилами — на підставі ПН.

Утім, майте на увазі, що 7 % ставка ПДВ для пального діятиме недовго — до 01.07.2023 (п. 82 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Детальніше про це див. «Тонкощі застосування пальної 7 % ПДВ-ставки» // «Податки & бухоблік», 2023, № 33.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі