Теми статей
Обрати теми

Валютна пеня та незавершені операції з госпсуб’єктами Росії та Білорусі

Павленко Олексій, податковий експерт
Постанова Правління НБУ від 30.05.2023 № 71

Висновок документа

З 24.02.2022 на період дії воєнного стану та протягом 90 днів із дня його скасування припиняється перебіг граничних строків розрахунків для товарів, робіт і послуг, за якими проведені та не завершені до 24.02.2022 операції з експорту та (або) імпорту товарів за ЗЕД-контрактами, укладеними з госпсуб’єктами з місцезнаходженням у Російській Федерації або Республіці Білорусь

Отже, Кабмін таки продавив у НБУ це послаблення* Тепер ті суб’єкти господарювання, хто мав на початок війни незавершені імпортні та/або експортні справи з госпсуб’єктами, місцезнаходженням яких є Російська Федерація (рф) та Республіка Білорусь (рб) — здебільшого можуть зітхнути із полегшенням.

* Див. розпорядження КМУ від 02.05.2023 № 406-р.

Постанова Правління НБУ від 30.05.2023 № 71 (далі — постанова № 71), що коментується, набрала чинності 1 червня 2023 року і внесла зміни до постанови Правління НБУ «Про встановлення винятків та (або) особливостей запровадження граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів і внесення змін до деяких нормативно-правових актів» від 14.05.2019 № 67.

Тобто з цієї дати заднім (!) числом — з 24.02.2022 призупинено перебіг граничних строків розрахунків за не завершеними до цієї дати операціями експортних та (або) імпортних ЗЕД-контрактів з госпсуб’єктами рф та рб.

Зазначимо тезами основні моменти і висловимо свої думки стосовно цього нового «задньо-числового» послаблення.

Тільки 365 днів. Спочатку нагадаємо, що відповідно до п. 142 постанови № 18** граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів у 180 днів застосовуються до операцій, здійснених з 05.04.2022.

** Головна «воєнна» постанова Правління НБУ від 24.02.2022 № 18.

Тобто до тих рф/рб-контрактів, яких торкнулися внесені постановою № 71 зміни, може бути застосовний граничний строк розрахунків лише 365 днів.

Яких саме контрактів стосується це послаблення.

1. Це послаблення (зупинення перебігу строків) стосується лише контрактів з нерезидентами рф та рб, які створені та діють відповідно до законодавства зазначених країн.

2. Ці пом’якшення у вигляді

припинення перебігу строку стосуються лише тих контрактів, за якими 365-денний граничний строк розрахунків за експорт чи постачання імпорту почав рахуватися, але не сплив до 24.02.2022

Тобто тих випадків, коли порушення граничного 365-денного строку до початку війни ще не відбулося*. Бо у новій нормі, яку постановою № 71 було додано до винятків, зазначено: «крім операцій, за якими граничні строки розрахунків настали до 24 лютого 2022 року». Тобто якщо граничний строк сплив до цієї дати, то ці зміни від нарахування ЗЕД-пені вас не врятують!

* Але відповідна подія (експортне постачання або передоплата за імпорт) за контрактом до 24.02.2022 вже відбулася.

3. Це послаблення не стосується незакритих контрактів з нерезидентами рф чи рб, незавершені операції за якими (передоплати за імпорт або експортні постачання) відбулися починаючи з 24.02.2022. І хоча з цієї дати згадані операції вже здебільшого були під забороною, але такі факти теж можливі. Особливо за контрактами з нерезидентами із рб

4. Щодо імпортних контрактів з нерезидентами рф. Нагадаємо, що постановою КМУ від 09.04.2022 № 426 було заборонено ввезення на митну територію України в митному режимі імпорту товарів з рф. Потім 27.05.2022 було додано п. 13 до ст. 16 Закону України «Про валюту і валютні операції» від 21.08.2019 № 2473-VIII, який позбавляє від нарахування ЗЕД-пені резидентів, «що вчинили відповідне правопорушення, якщо імпортні операції не можуть бути завершені внаслідок дії» цієї постанови КМУ щодо заборони імпорту з рф.

Форс-мажорне?.. Нагадаємо також, що згідно з ч. 6 ст. 13 згаданого Закону України «Про валюту і валютні операції» перебіг строку розрахунку може бути призупинено у зв’язку з виникненням форс-мажорних обставин, якими, зокрема, є війна. Але це потребує підтвердження відповідною довідкою «уповноваженої організації (органу) країни розташування сторони» ЗЕД-договору (з рф чи рб), яка заборгувала резиденту…

Відлік строку за новими правилами. Відлік днів граничного строку, гадаємо, тепер має відбуватися так.

Обраховуєте кількість днів, яка минула, починаючи з дня здійснення передоплати за імпорт або експортного постачання за відповідним контрактом і до 23.02.2022 включно.

Вираховуєте цю суму із граничних 365 днів.

І це буде той залишок днів, які почнуть рахуватись починаючи з 91-го дня із дня скасування/припинення воєнного стану.

І лише коли спливе цей залишок днів із загального граничного строку, резиденту, якому рф- чи рб-нерези ще будуть винні гроші за експорт чи імпортні постачання, має почати нараховуватись ЗЕД-пеня за порушення граничного терміну розрахунків. Але при цьому слід буде пам’ятати і про звільнення від пені порушень, які сталися з причини заборони КМУ імпорту з рф (див. вище)…

Однак за ситуаціями, коли ЗЕД-пеню до 1 червня цього року вже було нараховано, є певна купа своїх нюансів — читайте далі.

Важливо! Щодо змін заднім числом. Це один із головних моментів, на які тут варто звернути увагу!

НБУ не визначив ніяких перехідних положень щодо застосування цієї норми (адже вона зупиняє перебіг строків не наперед, а заднім числом), тому висловимо щодо цього свої думки.

Оскільки постанова № 71 таким дивним-заднім чином «перетворила» з червня цього року деякі порушення розрахунків на «не порушення», то як бути щодо тих випадків, коли граничний строк розрахунків (365 днів) за незакритими контрактами з нерезидентами з країн-агресорів (рф та рб) сплив і до вступу у силу постанови № 71 податківці вже нарахували резидентам за підсумками перевірок цих питань ЗЕД-пеню за прострочення розрахунків?

Скоріше за все, практика піде таким шляхом: за рішеннями ДПС, винесеними станом на 1 червня 2023 року* (які не були оскаржені/не оскаржуються), нарахування ЗЕД-пені буде визнано законним.

* Дата набуття чинності постановою № 71, що коментується.

Відповідно рішення ДПС щодо нарахування ЗЕД-пені перегляду не підлягатимуть, навіть якщо пеню до 1 червня цього року не було своєчасно сплачено резидентом.

Крім того, у тих випадках, коли ЗЕД-пеня вже за відповідне прострочення за якимись контрактами була до 1 червня сплачена, постане питання: як бути, коли скінчиться війна та мине ще 90 днів і «лічильник» строку продовжить «тікати»?..

У «розрулюванні» перехідних питань основну роль має відіграти НБУ (та/або ДПСУ) і видати відповідне роз’яснення щодо перехідних положень для цієї ліберальної норми.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі