Теми статей
Обрати теми

Як залишитись на єдиному податку після спецЄП: «говорить» ДПСУ

Томашпольський Сергій, податковий експерт
Нарешті! Якщо раніше нам доводилося задовольнятися роз’ясненнями лише регіональних ГУ ДПС*, то тут вже нас порадувала сама ДПСУ. Причому її роз’яснення зачіпають значно більше коло платників. Втім без нюансів не обійшлося. То що «говорить» ДПСУ?

* Див. статтю «Новостворений платник спецЄП: як зберегти ЄП-статус після 01.07.2023» // «Податки & бухоблік», 2023, № 46.

Роз’яснення ДПСУ

Мова про новину «До уваги юридичних осіб – платників спрощеної системи з особливостями оподаткування!», розміщену за адресою.

Хтось скаже: та це ж навіть не офіційний лист. Ця новина ні від чого не захистить. І матиме рацію. Втім маємо, що маємо.

Змінений контекст

Вся ця «метушня» пов’язана із близьким кінцем спецЄП. Так от, ще пару днів тому мало хто сумнівався, що спецЄП скасують з 01.07.2023. А зараз, як з’ясувалося, з 01.07.2023 змін не буде. Будуть пізніше. Можливо, з 01.08.2023. Можливо, ще пізніше. Немає точної інформації. Як тут приймати якісь рішення? Тим більше, «на реакцію» у суб’єкта є лише лічені дні.

Теж правда. Але такі вже обставини. Тож поспішати чи ні, кожен буде вирішувати для себе сам. Часто той, хто нікуди не поспішає у такого роду ситуаціях, опиняється у виграшному становищі. Але раз на раз не приходиться. Та і є тут певні особливості / «хитрощі», про які будемо говорити далі.

Новостворений платник спецЄП

Тут фактично маємо дубль з роз’ясненнями регіональних ГУ ДПС (про які ми детально розповідали у загаданій вище статті), які вже встигли роз’яснити, що

у новоствореного суб’єкта господарювання (юрособи чи ФОП), який став платником спецЄП з дати державної реєстрації, є право з 01.07.2023 перейти зі ставки ЄП 2 % на ставку ЄП 5 %. Для цього потрібно подати заяву на зміну ставки ЄП не пізніше 15.06.2023

Але є нюанси!

Як бути з ФОП. Перший нюанс полягає у тому, що роз’яснення ДПСУ, яке коментується, стосується саме юридичних осіб. ФОП воно не стосується. То як бути ФОП?

Зазначимо, що

у ФОП тут немає приводів для хвилювання. Все сказане раніше на 100 % справедливо і для них

Що підтверджується свіжою консультацією у категорії 107.01.01 БЗ.

До речі, у цій консультації податківці говорять у тому числі й про ситуацію, коли новостворений ФОП протягом 10 календарних днів з дня держреєстрації подав дві заяви про застосування спрощеної системи. Спочатку на ставку 5 %, потім на ставку 2 %.

Тут є проблема з дивним підходом податківців, про який ми детально розповідали у статті «Труднощі переходу, або Де опиняться платники спецЄП з 1 липня?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 47.

По таких суб’єктах з урахуванням останнього роз’яснення (у категорії 107.01.01 БЗ) маємо таку картину.

1. Якщо на ставку ЄП 2 % ФОПа переведено, як і повинно бути, не з дати держреєстрації, а з дати, зазначеної у заяві про зміну ставки ЄП на 2 % (з наступного робочого дня після подання заяви), тобто якийсь час з дня держреєстрації він перебував на ставці ЄП 5 %, то такому ФОП взагалі можна нічого не робити. А спокійно чекати скасування спецЄП. Після цього його автоматом повернуть на ставку ЄП 5 %.

2. Якщо через нераціональні дії податківців чи то самого ФОП (подав дві заяви про обрання спрощеної системи із позначкою в полі «Реєстрація (перехід)», де просив перевести його одного разу на 5 %, другого — на 2 %, причому обидва рази з дати держреєстрації) такого ФОП зробили платником ЄП 2 % саме з дати держреєстрації, то просто сидіти і чекати не можна. Втім і поспішати з поданням заяви про зміну ставки ЄП на 5 % теж не слід.

Тут можна дочекатися повної ясності щодо скасування спецЄП. І не пізніше закінчення місяця, що буде передувати місяцю скасування спецЄП, подати заяву про застосування ставки 5 % ЄП (вочевидь з позначкою у полі «Реєстрація (перехід)»). Податківці кажуть про це так: «У разі прийняття рішення про перехід на сплату єдиного податку за ставкою 5 відс. доходу фізична особа — підприємець — платник єдиного податку третьої групи, яка як новостворена протягом 10 днів з дня її державної реєстрації подала дві заяви про застосування спрощеної системи оподаткування — спочатку про застосування ставки 5 відс. доходу, а потім 2 відс. доходу, має подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування зі сплатою єдиного податку за ставкою 5 відс. доходу протягом календарного місяця, який передує місяцю, з першого дня якого вона прийняла рішення про застосування такої ставки».

Як бути із «відтермінуванням» скасування спецЄП. Хтось скаже: це все, звісно, добре, але навіщо мені зараз поспішати з переходом на ЄП 5 %, якщо ще невідомо, скільки потримається спецЄП. Дивіться, у чому справа.

Якщо зараз просто нічого не робити, то доки не скасують спецЄП, ми будемо платниками ЄП 2 %. Але якщо його скасують, наприклад, з 01.08.2023 чи з 01.09.2023, то ми опинимося у досить неприємній ситуації. Бо змінити ставку ЄП можна лише з початку якогось кварталу. Тобто якщо не зараз (з початку III кварталу), то наступний раз — з початку IV кварталу. Але якщо спецЄП скасують з 01.08.2023 чи з 01.09.2023, то до початку IV кварталу платник вже встигне автоматом опинитися на загальній системі.

І чи пустять його у такому разі до кінця 2023 року на ЄП, невідомо. За старою логікою податківців — не пустять. За тією логікою, що ми бачимо в останньому роз’ясненні щодо юридичних осіб, можуть пустити з початку IV кварталу, якщо ФОП заяву про обрання спецЄП подавав у 2022 році. Але гарантій ніяких!

А от

якщо зараз встигнути з початку III кварталу перейти на ставку ЄП 5 % (подати заяву на зміну ставки ЄП не пізніше 15.06.2023), то нас ніхто не зобов’язує сидіти на ній весь наступний час

Побувши кілька днів на ЄП 5 %, ми можемо знову подати заяву про зміну ставки ЄП на 2 %. І знов стати платником спецЄП «з наступного робочого дня після подання заяви» (п.п. 9.8 п. 9 підрозд. 8 розд. XX ПКУ). Податківці не заперечують проти можливості перебування на спецЄП декілька разів на рік (категорія 107.01.01 БЗ). Далі працюємо на спецЄП. А коли його скасують, то автоматом повернемося на ЄП 5 %. Тобто на групу/ставку ЄП, з яких ми останнього разу перейшли на спецЄП.

Платники, що перейшли на спецЄП із загальної системи

Знову-таки, роз’яснення саме для юридичних осіб. Хоча, за логікою, немає жодної різниці, бо за нормами ПКУ регулювання у питанні, що нас цікавить, однакове що для юридичних осіб, що для ФОП. Втім для ФОП деякі ризики зберігаються (тож їм краще хоча б у телефонному режимі уточнити це питання у своїх податківців, щоб не застрягти до кінця року на загальній системі).

Так от, логіка податківців така.

Якщо заяву про перехід на спецЄП подавали у 2023 році. У такому разі платнику одна дорога у 2023 році — на загальну систему. Такий платник може спокійно дочекатись скасування спецЄП, після чого автоматом опиниться на загальній системі.

Щось вдіяти, щоб опинитись на спрощенці з початку III чи IV кварталів 2023 року, він не може. Бо податківці тут бачать перешкоду у п.п. 298.1.4 ПКУ, який дозволяє перехід на спрощенку не більше одного разу протягом календарного року. І, на жаль, з ними тут важко сперечатися.

Якщо заяву про перехід на спецЄП подавали у 2022 році. Бачимо цікавий поворот. Мова знову ж таки про п.п. 298.1.4 ПКУ, який забороняє переходити на ЄП більше одного разу протягом календарного року.

Так от, раніше податківці загалом цю норму сприймали так, що суб’єкт, який частину року був на ЄП, а потім його покинув, не може у цьому ж році знову зайти на ЄП. Більше деталей щодо цього знайдете у статті «Двічі на ЄП не зайдеш… А він зайшов» // «Податки & бухоблік», 2023, № 28 (ср. ).

Хоча, насправді, ця норма допускає і більш вузьке трактування (при буквальному прочитанні): якщо ти в календарному році перейшов (!) на ЄП, то тоді ти не можеш у цьому ж році знову на нього переходити.

Так от, податківці зараз наче бачать її саме у цьому світлі. При цьому навіть ще вужче (що трохи дивно). Все залежить від того, в якому році було подано заяву про перехід на спецЄП.

Тим, хто подав заяву про перехід із загальної системи на спецЄП у 2023, вони включать червоне світло. Мовляв, ви вже переходили на ЄП у 2023 році. Другий раз не можна (див. вище). А от

тим, хто подав заяву про перехід із загальної системи на спецЄП у 2022, вони кажуть — ОК. Мовляв, оскільки ви не переходили у 2023 році на ЄП, а вже були на ньому, то у вас є можливість перейти у 2023 році на ЄП 3 % або 5 % залежно від реєстрації платником податку на додану вартість

Але ж перед цим же ще треба якось опинитись на загальній системі?! Податківці вважають, що можна і не опинятись. Порядок дій від податківців такий:

«суб’єкти господарювання, які до обрання спрощеної системи з особливостями оподаткування були платниками податку на прибуток та мають на меті після скасування особливостей оподаткування залишитися платниками єдиного податку третьої групи зі ставкою 3 або 5 відсотків (за умови відповідності критеріям, визначеним у главі 1 розділу XIV Кодексу), мають право подати до контролюючого органу

дві заяви про застосування спрощеної системи оподаткування.

У першій заяві заповнити пункт 5.5 «Відмова від спрощеної системи оподаткування»;

у другій заяві, яку необхідно подати за 15 календарних днів до початку ІІІ кварталу 2023 року, заповнити пункт 5.1 «Обрання або перехід на спрощену систему оподаткування» з 01.07.2023 та підпункт 5.1.1, у якому зазначити третю групу та обрану ставку єдиного податку в залежності від реєстрації платником податку на додану вартість»

Тобто ми одночасно:

— і відмовляємось від спецЄП. Для цього подаємо першу заяву на відмову від спецЄП,

— і з 1-го числа наступного місяця переходимо (як звичайний загальносистемник) на ЄП 3 % або 5 % залежно від реєстрації платником податку на додану вартість. Для цього подаємо другу заяву про перехід на ЄП 3 % або 5 % не пізніше 15.06.2023. Якщо на початку липня стане зрозуміло, що скасування ставки 2 % затягується у часі, то ми можемо в будь-який день липня подати заяву на застосування 2 % та з наступного робочого дня знов сплачувати 2 % замість 3 (5) %. Відповідно після скасування 2 % ми вже автоматично опинимося на 3 (5) %, на яких перебували до останнього переходу на 2 %.

Добре, а якщо зараз просто нічого не робити, тобто не подавати жодних заяв «не пізніше 15.06.2023». У такому разі поки не скасують спецЄП, ми, звісно, будемо платниками ЄП 2 %. Але якщо його скасують, наприклад, з 01.08.2023 чи з 01.09.2023, то ми без альтернатив опинимося на загальній системі. Чому?

Бо класичний перехід на ЄП (який мають на увазі податківці) можливий лише з початку якогось кварталу. Тобто якщо не зараз (з початку III кварталу), то наступного разу — з початку IV кварталу. Але якщо спецЄП скасують з 01.08.2023 чи з 01.09.2023, то до початку IV кварталу платник вже встигне автоматом опинитися на загальній системі.

У принципі, якщо податківці будуть послідовними, то вони матимуть таких платників переводити (за заявою) на ЄП 3 % чи 5 % з початку IV кварталу. Адже це такий самий платник, але на ЄП 3 % чи 5 % він вирішить перейти не з початку III, а з початку IV кварталу. Але гарантувати щось тут важко. Не можна цілком виключати, що податківці скажуть, що якщо не зараз, то лише з початку 2024 року (можна буде знову перейти на ЄП).

Висновки

  • Новостворений суб’єкт господарювання (юрособа чи ФОП), який став платником спецЄП з дати державної реєстрації, має право з 01.07.2023 перейти зі ставки ЄП 2 % на ставку ЄП 5 %. Для цього потрібно подати заяву на зміну ставки ЄП не пізніше 15.06.2023.
  • Оскільки спецЄП, судячи з усього, потримається деякий час і після 01.07.2023, такі суб’єкти після переходу на ЄП 5 % можуть знову повернутися на 2 % та бути на цій ставці до її скасування. А потім автоматом повернуться на ЄП 5 %.
  • Юрособам, які перейшли на спецЄП із загальної системи за заявою, поданою у 2022 році, податківці дозволяють з початку III кварталу перейти на ЄП 3 % чи 5 % залежно від реєстрації платником податку на додану вартість. Для цього подається дві ЄП-заяви: одна на відмову від спецЄП, друга — не пізніше 15.06.2023 — про перехід на ЄП 3 % або 5 % (залежно від реєстрації платником податку на додану вартість).
  • Аналогічний підхід має бути і для ФОП ексзагальносистемника, але гарантувати це не можна.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі