№48

Податки & бухоблік, червень, 2023/№ 48 Інші номери журналу ›
  • Блокування ПН/РК: знову зміни Кабмін постановою від 02.06.2023 № 574 (далі — постанова № 574) затвердив зміни до Порядку зупинення реєстрації податкових накладних. Також зміни торкнулися порядку оскарження рішень, пов’язаних з блокуванням податкових накладних. Що саме змінилося? «З коли» запрацюють зміни — про це і поговоримо в статті.
  • Як залишитись на єдиному податку після спецЄП: «говорить» ДПСУ Нарешті! Якщо раніше нам доводилося задовольнятися роз’ясненнями лише регіональних ГУ ДПС*, то тут вже нас порадувала сама ДПСУ. Причому її роз’яснення зачіпають значно більше коло платників. Втім без нюансів не обійшлося. То що «говорить» ДПСУ?
  • Безоплатна передача товарів для потреб ЗСУ і нульова ставка ПДВ Підприємство здійснює господарську діяльність з оплатної та безплатної передачі пального, запасних частин та інших товарів для забезпечення транспорту ЗСУ та інших оборонних структур, визначених постановою № 178*. Чи застосовується нульова ставка ПДВ щодо таких операцій з безоплатної передачі?
  • Допомога на поховання від ПФУ Про те, що ПФУ реалізував можливість подання заяв-розрахунків для отримання допомоги на поховання, що надається в межах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, ви могли дізнатися зі статті «Допомога на поховання: формуємо заяву-розрахунок на порталі ПФУ» // «Податки & бухоблік», 2023, № 46. Сьогодні ж поговоримо про порядок її призначення/виплати. Ви дізнаєтеся про те, кому, в якому розмірі та за яких умов вона виплачується, які документи потрібні для її надання та інші подробиці.
  • Розрахунок лікарняних: кількість поважних причин збільшено КМУ постановою від 02.06.2023 № 561 (далі — постанова № 561) вніс зміни до Порядку обчислення середньої зарплати для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням та розширив перелік поважних причин. Розглянемо, що змінилося.
  • Не подали податківцям проаудитовану фінзвітність — штрафів немає! Лист ДПСУ від 26.05.2023 № 12059/7/99-00-04-03-01-07, роз’яснення ДПСУ від 09.06.2023*
  • Розрахунок карткою: підтвердні документи З 1 квітня 2023 року було внесено зміни до ПКУ щодо порядку документального підтвердження витрачання коштів, виданих на відрядження або під звіт. Сьогодні поговоримо про документи, які зобов’язана надати відряджена/підзвітна особа у разі здійснення розрахунків із використанням платіжних інструментів (наприклад, банківських карток).
  • Облік придбання земельної ділянки ТОВ придбало земельну ділянку. Була сплачена винагорода оператору торгів аукціону (з ПДВ) та інші «супутні» послуги (у т. ч. з ПДВ). Чи можна «супутні» послуги з ПДВ, за якими є право на податковий кредит, показати окремо у витратах періоду? Якщо їх включати у первісну вартість, чи потрібно нараховувати за ними «компенсуючі» податкові зобов’язання, оскільки сама ділянка придбана без ПДВ? Як відображати в обліку придбану земельну ділянку?
  • ФОП ремонтує сільгосптехніку: чи є він платником екологічного податку? ФОП, який надає послуги за КВЕД 45.20 «Технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів», отримав листа від податкової інспекції про неподання декларації з екологічного податку. Необхідність її подання податківці мотивували тим, що цей КВЕД передбачає діяльність з фарбування автотранспортних засобів. ФОП фактично здійснює тільки роботи з ремонту сільгосптехніки. Чи має він у такому разі подавати декларацію з екоподатку? Чи достатньо буде листа про нездійснення відповідних робіт?
  • Зведена акцизна накладна, ДПС: складай коли заманеться! Лист ДПСУ від 18.05.2023 р. № 1206/ІПК/99-00-09-04-03-06
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі